Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Η Ειδομένη, ο… Πάγκαλος και το ΑΥΣ που έρχεται μέχρι το Πάσχα

Η Ειδομένη, ο… Πάγκαλος και το ΑΥΣ που έρχεται μέχρι το Πάσχα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για πολλούς στο ΥΠΕΞ τα χθεσινά γεγονότα στην Ειδομένη ήταν αναμενόμενα και επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους. Ένα νέο συνοριακό επεισόδιο και αυτή τη φορά με τους σκοπιανούς όχι μόνο να ρίχνουν δακρυγόνα και να πυροβολούν προς το ελληνικό έδαφος, αλλά και να εισβάλουν σε αυτό – στο νόμιμο πλαίσιο της «hot pursuit» είναι βέβαιο ότι θα μας πούνε.

* * *

Το πόσο όμως αυτά τα περιστατικά είναι επικίνδυνα μας θυμίζει το παράδειγμα του παππού Θεόδωρου Πάγκαλου που κυνηγώντας κομιτατζήδες μπήκε in hot pursuit στη Βουλγαρία, για να σταματήσει κάπου έξω από τη Σόφια μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΚτΕ (σπανιότατη καθώς απαιτούνταν ομοφωνία).

* * *

Για την ιστορία, τότε ήταν που αφού πληρώσαμε αποζημίωση 50.000 χρυσές λίρες, είπε ο δικτάτωρ την περίφημη φράση «το πληρώσαμε, αλλά το ευχαριστηθήκαμε!». Σημασία έχει ότι από το ελληνοβουλγαρικό επεισόδιο στον Έβρο, τη δεκαετία του 50, τέτοια σοβαρά συνοριακά επεισόδια δεν υπήρχαν στα βόρεια σύνορα μας και να που τώρα είχαμε τρία μέσα σε ένα μήνα…

* * *

Ίσως για αυτό το λόγο τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέφυγαν να μιλήσουν για «εισβολή» των σκοπιανών στο ελληνικό έδαφος και περιορίστηκε σε αυστηρό διάβημα του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια κ. Χάρη Λαλάκου, ΠΥΑ΄.

* * *

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι από τις τελευταίες επίσημες ενέργειες τέτοιου τύπου του κ. Λαλάκου στα Σκόπια, αφού οσονούπω θα μετακινηθεί στην Ουάσινγκτον. Ήδη τη προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε κίνηση ο μηχανισμός υλοποίησης των νέων τοποθετήσεων με εντολές να ζητηθούν τα agréments από τις ξένες κυβερνήσεις, με αντίστοιχες αποστολές βιογραφικών κλπ κλπ.

* * *

Στο μεταξύ κλείνουν και τα κενά που άφησε το ΑΥΣ του Μαρτίου με τη προκήρυξη των προς πλήρωση πόστων. Έτσι, όπως είχαμε προείπη, προκηρύχθηκε η κενή λόγω της πρόσφατης απώλειας του Νίκου Πάζιου πρεσβεία Μαδρίτης, για την οποία μάλλον προορίζεται ο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ΠΥΑ΄, από το Κάιρο.

* * *

Εξ ου και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει ΑΥΣ προ του Πάσχα, ώστε να προλάβουν να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε ο κ. Λάζαρης να μετακινηθεί προ της αφίξεως εκεί του ήδη ορισθέντος ως διαδόχου του κ. Μιχάλη Διάμεση, ΠΥΑ΄. Σημειωτέον ότι η σύζυγος του κ. Διάμεση κα Τερέζα Αγγελάτου, ΠΥΑ΄, μετακινείται έως το τέλος Μαΐου στη πρεσβεία Τύνιδος από τη Χάγη. Δεδομένου ότι το εν λόγω διπλωματικό ζεύγος πάντα σχεδόν συνυπηρέτησε στην ίδια ή σε γειτονική πόλη, είναι προφανές ότι ούτε ο κ. Κοτζιάς θα χαλάσει αυτή τη «παράδοση».

* * *

Το άλλο προκηρυχθέν πόστο είναι η πρεσβεία Ραμπάτ, κενή μετά την αποχώρηση του Πλάτωνα Χατζημιχάλη και την παραίτηση του Γιάννη Ριζόπουλου, ΠΥΑ΄, που είχε περάσει ΑΥΣ για αυτή. Το ενδιαφέρον είναι ότι τελικά δεν προκηρύχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, όχι μόνο η πρεσβεία Σεούλ, αλλά και η πρεσβεία Πράγας. Οι φήμες πάντως επιμένουν για μετακίνηση από τη Πράγα του κ. Τάκη Σαρρή, ΠΥΑ΄, προς το Ραμπάτ.

* * *

Προκηρύχθηκαν επίσης και οι δύο κενωθείσες με το ΑΥΣ του Μαρτίου θέσεις πρεσβευτών συμβούλων, ήτοι της ΜΑ ΝΑΤΟ, από όπου επιστρέφει η κα Σταυρούλα Φραγογιάννη, ΠΥΒ΄, και της πρεσβείας Βερολίνου που ο σημερινός της κάτοχος Ανδρέας Φρυγανάς, ΠΥΒ΄, αναλαμβάνει πρέσβης στη Μόσχα μέσα στο Μάιο. Σημειωτέον ότι ο κ. Φρυγανάς είναι νεώτερος στην επετηρίδα τόσο της –μετακινούμενης- γενικής προξένου στη Μόσχα κας Ελένης Μιχαλοπούλου, ΠΥΒ΄, όσο και του γενικού προξένου Νοβοροσίσκ κ. Φραγκίσκου Κωστελλένου, ΠΥΒ΄, αλλά και του ουσιαστικά αρχαιότερου όλων γενικού προξένου Αγίας Πετρούπολης κ. Πάνου Μπεγλίτη, ΣΠΑ΄, τέως Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

* * *

Επίσης, προκηρύχθηκαν και τα γενικά προξενεία Φρανκφούρτης (όπου μετακινείται για το πρώτο πρεσβευτικό της πόστο στη Κοπενγχάγη η κα Ευθαλία Κακιοπούλου, ΠΥΒ΄) και Ιεροσολύμων (από όπου μετακινείται προς το κέντρο ο κ. Γιώργος Ζαχαριουδάκης, ΠΥΒ΄), Το ενδιαφέρον είναι ότι και τα δύο αυτά πόστα προκηρύσσονται πλέον σε επίπεδο ΠΥΒ΄ και όχι συμβούλων πρεσβείας Α΄, όπως παλιότερα.

* * *

Δείγμα επίσης της αλλαγής των καιρών όπου πρεσβευτικού βαθμού υπάλληλοι προτιμούν ένα καλό γενικό προξενείο από ένα μακρινό και δύσκολο πόστο… Την αρχή την έκανε ο κ. Δημήτρης Ξενιτέλλης, ΠΥΒ΄, που προτίμησε το γενικό προξενείο Αγίου Φραγκίσκου από τη πρεσβεία Τεχεράνης πριν κάποια χρόνια, και η κα Πολυξένη Πετροπούλου με το γενικό προξενείο Σικάγου, πιο πρόσφατα. Σημειωτέον ότι ενώ με τη προκήρυξη των πρεσβευτικών μετακινήσεων το Φεβρουάριο είχε προαναγγελθεί η μετακίνηση του κ. Ξενιτέλλη, αυτός παρέμεινε τελικά στο πόστο του.

* * *

Παράλληλα κυκλοφόρησε και νέα συμπληρωματική λίστα για μετακινήσεις. Προκηρύχθηκαν η νέα θέση που προστέθηκε στη πρεσβεία Άγκυρας με μετακίνησε θέσεως εξωτερικού από τη πρεσβεία Ρώμης καθώς και η θέση της κας Έλενας Γκουλούση, ΣΠΑ΄, η οποία προφανώς ακολουθεί το σύζυγο της Γιώργο Δημητριάδη, ΠΥΒ΄, που μετατέθηκε στην Αθήνα. Σημειωτέον ότι και οι δυό τους είχαν υπερβεί κατά πολύ τη προβλεπόμενη για δυσμενή πόστα τριετία.

* * *

Προκηρύχθηκε η από πολύ καιρό κενή θέση του γραμματέα στη Πρεσβεία Αμπούτζα. Σημειωτέον ότι η τοποθέτηση εκεί ως πρέσβεως με το πρόσφατο ΑΥΣ της κας Μαρίας Σαράντη, ΠΥΒ΄, διευθύντριας Κίνας κλπ είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση διότι η Αμπούτζα, αν κρίνουμε από τους πίνακες αμοιβών του ΟΗΕ και της ΕΕ, θεωρείται πιο επικίνδυνη από τη Καμπούλ και κατά κανόνα δεν τοποθετούνται εκεί γυναίκες.

* * *

Επιπλέον, καμία θέση αστυνομικού δεν είναι καλυμμένη. Επίσης προκήρύχθηκαν και οι δύο θέσεις διπλωματικών στην πρεσβεία Ερεβάν, του συμβούλου που κατέχει ο προοριζόμενος για πρέσβης στην Κινσάσα κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ΠΥΒ΄, και του γραμματέα. Κατά παράδοση, θα καλυφθεί μάλλον μόνο μία εκ των δύο θέσεων – τα τελευταία χρόνια αυτή ήταν συνήθως του συμβούλου.

* * *

Προκηρύχθηκαν επίσης από μία θέση γραμματέως στη ΜΑ ΕΕ (του κ. Δημήτρη Θανόπουλου, ΓΠΑ΄), στη πρεσβεία Βιέννης (του κ. Κώστα Δασκαλάκη, ΓΠΑ΄) και στη πρεσβεία Αμμάν (της κας. Δέσποινας Χασιρτζόγλου, ΓΠΑ΄ – ακριβώς στη διετία). Το ενδιαφέρον προκάλεσε όμως ότι όχι μόνο προκηρύχθηκε η θέση του συμβούλου στη πρεσβεία Βερολίνου που κατείχε η κα Δέσποινα Πούλου, ΣΠΑ΄ – εύλογο αφού ο σύζυγος της κ. Ανδρέας Φρυγανάς μετακινείται ως πρέσβης στη Μόσχα, αλλά ότι προκηρύχθηκε – προφανέστατα φωτογραφικά – η θέση του πρεσβευτή συμβούλου στη Μόσχα (θέση που ανέκαθεν κατείχε ΠΥΒ΄) στο βαθμό του ΣΠΑ΄. Αυτά περί «οριζοντίων» μέτρων τηρήσεως των ορίων παραμονής στο εξωτερικό και σε ένα πόστο και περί αντικειμενικών μεταθέσεων….

* * *

Μέσα στο Μάιο προγραμματίζεται η μετακίνηση του νυν προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ κ. Κωστή Κούτρα, ΣΠΑ΄, στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Για διάδοχος του γράφτηκε ότι θα είναι ο νυν δεύτερος κ. Στρατής Ευθυμίου, ΣΠΒ΄. Τελευταία όμως ακούγεται και άλλος ενδιαφερόμενος. Ίδωμεν…

* * *

Στο θέμα των ορίων αφυπηρέτησης είχαμε την Παρασκευή το πρώτο ΦΕΚ με αφυπηρέτηση διοικητικών υπαλλήλων… Για τους πρέσβεις τίποτα ακόμα. Πάντως αυτό που ακούσθηκε είναι ότι αν δεν τους κοινοποιηθεί επίσημα το ΦΕΚ θα πρέπει ο υπουργός να περιμένει είκοσι ημέρες έως ότου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις θέσεις τους για νέες κρίσεις.

* * *

Εντύπωση πάντως προκάλεσε έγγραφο της νέας Γενικής Διευθύντριας κας Ντίνας Κολιού, πρέσβεως, να προκαταλάβει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο όλο θέμα. Ως δείγμα προχειρότητας, θεωρήθηκε επίσης ότι με το ίδιο έγγραφο η κα Κολιού ανέφερε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια για τα φύλλα αξιολόγησης ενώ ο νέος νόμος σαφώς εξαιρεί μόνο διπλωματικούς, εμπειρογνώμονες ΟΕΥ, και νομικούς της ΕΝΥ. Προφανώς, σχολίαζαν διοικητικοί του ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΞ είναι μόνο οι διπλωματικοί. Σημειωτέον ότι με τις νέες φόρμες αξιολόγησης, δύσκολα θα ξέφευγαν μερικά από τα «διαμάντια» του ΥΠΕΞ…

* * *

Λύθηκε η απόσπαση του νομικού συμβούλου του υπουργού κ. Ματθαίου ο οποίος στο λίγο χρόνο που έμεινε στο ΥΠΕΞ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις για τις γνώσεις και την ευγένεια του.

* * *

Αναστάτωση προκαλεί ενόψει μεταθέσεων το νέο καθεστώς οικοσκευών. Ο κ. Καμένος πρόφτασε και ψήφισε ήδη μεταβατική διάταξη για τους στρατιωτικούς οι οποίοι μπορεί να μεταφέρουν αντίστοιχο όγκο οικοσκευής με αυτόν που μετέφεραν κατά τη μετάθεσή τους στο εξωτερικό.

* * *

Η κα Κολιού στο προαναφερθέν έγγραφο της προανήγγειλε νέα ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο όσοι «παγιδεύτηκαν» με τις οικοσκευές τους στο εξωτερικό, αλλά και οι νέες μετακινήσεις. Είναι προφανές ότι το σύστημα που στήθηκε από το κ. Βαρουφάκη και ψηφίσθηκε τον περασμένο Αύγουστο ως μνημονιακή υποχρέωση «δεν περπατά».

* * *

Βέβαια, καλά να τα πάθουμε, αφού όλοι αδιαφορούσαν μπροστά στις προφανείς καταχρήσεις του προηγούμενου συστήματος… Αφού δεν μπόρεσαν οι υπεξικοί να βάλουν τάξη στα του οίκου τους, ήλθε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έκοψε τα πάντα… Υπό τις παρούσες συνθήκες πολλοί πρέσβεις που τοποθετήθηκαν στο τελευταίο ΑΥΣ μάλλον δεν θα μπορούν καν να πάρουν οικοσκευή μαζί τους…

* * *

Το θέμα της οικοσκευής άναψε και αψιμαχία μεταξύ του κ. Κοτζιά και του αφυπηρετούντος λόγω μη τηρήσεως του ορίου των 67 εκουσίως-ακουσίως (volens nolens) κ. Αλέξη-Πλάτωνα Χατζημιχάλη. Προηγήθηκε έγγραφο του κ. Χατζημιχάλη και ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία (ο κ. Κοτζιάς λέγεται ότι έκλεισε οργισμένος το τηλέφωνο) και απαντητικό έγγραφο (όχι από τον κ. Κοτζιά αλλά από τη γενική διευθύντρια κα Κολιού).

* * *

Η ένταση φαίνεται ότι ήταν τέτοια που κάποιοι στο κέντρο φοβήθηκαν μήπως ο κ. Χατζημιχάλης οργισμένος «ταμπουρωθεί» στη πρεσβεία και δεν παραδώσει υπηρεσία. Φυσικά, ο κ. Χατζημιχάλης παρέδωσε κανονικά, και αφικνούμενος στην Αθήνα κατέθεσε νέα επιστολή στο γραφείο υπουργού. Το κείμενο της επιστολής ανάρτησε ο κ. Χατζημιχάλης στο facebook από το οποίο την αντέγραψαν πολλοί συνάδελφοί του και την κυκλοφόρησαν εντός του Υπουργείου.

* * *

Εκεί γράφονται παράπονα που μόνο μεταξύ παλιών φίλων μπορεί να ειπωθούν. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Χατζημιχάλης διατέλεσε δεύτερος στο διπλωματικό γραφείο του ΑΝΥΠΕΞ και στη συνέχεια ΥΠΕΞ κ. ΓΑΠ όπου και συνέπλεε επί μακρόν με τον κ. Κοτζιά…

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr