Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

ΥΠΕΞ: Όλες οι μεταθέσεις των διοικητικών – Ευνοημένη η «φατρία» των σαμαρικών

ΥΠΕΞ: Όλες οι μεταθέσεις των διοικητικών – Ευνοημένη η «φατρία» των σαμαρικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχούν οι ομογενείς του Μονάχου για το εάν τελικά θα γλυτώσει το οικόπεδο που προορίζεται για την κατασκευή του ελληνικού σχολείου.

Λέμε θα γλιτώσει, διότι με δικαστική απόφαση το ακίνητο έχει ήδη επιστρέψει στη κυριότητα του Δήμου Μονάχου που το είχε πωλήσει στο ελληνικό Δημόσιο το οποίο φυσικά δεν τήρησε καμία προθεσμία.

Τώρα με συμβιβασμό το οικόπεδο μπορεί να επιστρέψει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου με διαλυτική αίρεση, αλλά πρέπει το κτίσμα του σχολείου να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2017.

Προς το παρόν όμως ο σκελετός του κτιρίου θα πρέπει κατά το συμβιβασμό να έχει ολοκληρωθεί ως 30/6 και η ανάδοχος εταιρεία μαλώνει με τα Ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου Α.Ε. που είναι διάδοχος εταιρεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Επειδή η προθεσμία αυτή προφανώς δεν θα τηρηθεί και για να μην χάσει το Ελληνικό Δημόσιο 11 εκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει μέχρι στιγμής (τα περισσότερα θα επιστραφούν αν το σχολείο λειτουργήσει από τη βαυαρική κυβέρνηση) έχει κινητοποιηθεί η γενική πρόξενος Μονάχου κα Γιούλη Κωνσταντινοπούλου, ΣΠΑ΄, υπό τις οδηγίες και με τη στήριξη του πρέσβη στο Βερολίνο κ. Θοδωρή Δασκαρόλη, ΠΥΑ΄, για να βρεθεί «πολιτική λύση» στο θέμα, ενώ ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας καθηγητής κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι έτοιμος να σπεύσει στο Μόναχο για να βρεθεί λύση με το Δήμο.

Από την άλλη μεριά όμως τοπικοί παράγοντες του Μονάχου πιέζουν για να κρατήσει ο Δήμος το οικόπεδο καθώς χρειάζονται τρία τουλάχιστον νέα σχολικά συγκροτήματα για την εκπαίδευση προσφύγων…

***

Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 3/6 η συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 30/5, αλλά μέσα στο προηγηθέν σαββατοκύριακο ο κ. Κοτζιάς εκνευρίσθηκε από κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές και ζήτησε αλλαγές.

Πάντως όχι ως φαίνεται με κομματικά κριτήρια, αφού από τους μεγάλους ευνοούμενους του εν λόγω υπηρεσιακού στάθηκε η λεγόμενη «σαμαρική φατρία» των διοικητικών.

Οι προταθείσες μετακινήσεις είναι οι ακόλουθες:

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας

lista1

Από Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία

lista2

Από Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας

lista3

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας

lista4

Από Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία

lista5

Από Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας

lista6

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι με το υπηρεσιακό αυτό πραγματοποιείται η μεγαλύτερη συρρίκνωση της εξωτερικής υπηρεσίας από τη δεκαετία του 1980 η οποία μειώνεται κατά 100 περίπου θέσεις (στις ανωτέρω μετακινήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις που δεν καλύπτονται).

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ο κανόνας της συνυπηρέτησης δεν ισχύει πλέον (π.χ. Καψούλης μετακινείται για Φρανκφούρτη, ενώ η σύζυγος υπηρετεί στη Γενεύη).

Επίσης κάποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, καθώς τους υποσχέθηκαν για να κάνουν αίτηση μετακίνηση για συνυπηρέτηση στο εξωτερικό και τους φέρνουν για συνυπηρέτηση στο κέντρο (Χαλβατζή).

Πολλά προξενεία αποψιλώνονται πλήρως από προσωπικό (π.χ. Τάμπα), ενώ κάποια παρά τις ελλείψεις παραμένουν αποδυναμωμένα.

Του πού πάει το πράγμα θα φανεί βέβαια του χρόνου, εάν υπάρξουν τότε πλέον κινήσεις εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού.

Και φυσικά, αν υπάρξει η διάθεση να καλυφτούν τα υφιστάμενα κενά με επιτόπιο προσωπικό, όπως παγίως εισηγούνται οι προϊστάμενοι των αρχών της εξωτερικής υπηρεσίας.

***

Στην ίδια συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου έγιναν διορθώσεις και στις μεταθέσεις των ΟΕΥ.

Ακυρώθηκαν οι μεταθέσεις του κ. Δημήτρη Ζιώγα, Σ.ΟΕΥ Α΄ από Οδησσό προς Χάγη και του κ. Γιάννη Μαρούτσου, Γ.ΟΕΥ Α΄, από Σόφια προς Πεκίνο. Και οι δύο επιστρέφουν στο κέντρο.

Επίσης, ο κ. Δημήτρης Χαλεπίδης, Σ.ΟΕΥ Α΄ επιστρέφει από το Παρίσι στην Αθήνα.

Στο προηγούμενο συμβούλιο πέρασαν αντικαταστάτη του τη κα Φρύνη Μητά, Σ.ΟΕΥ Α΄, αλλά μέσα στη προχειρότητα που διακρίνει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το Προσωπικό ξέχασαν στην εισήγηση να περιλάβουν τον ίδιο για επιστροφή στην Αθήνα.

Επίσης επιστρέφουν στο κέντρο ο κ. Κώστας Δασκαλόπουλος, Γ.ΟΕΥ Α΄ από Πεκίνο και ο κ. Μάριος Μαθιουδάκης, Γ.ΟΕΥ Α΄ από Τόκυο.

Ο τελευταίος κόπηκε για τρίτη στη σειρά (που θα οδηγούσε σε παραμονή στο εξωτερικό πέραν της προβλεπόμενης στο νόμο δωδεκαετίας) μετακίνηση στο προηγούμενο Υπηρεσιακό. Για τις μεταθέσεις πάντως των ΟΕΥ θα επανέλθουμε συντόμως.

***

Με θέμα «Ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις αρχές του 20ου αιώνα: Το ανθρώπινο τίμημα και η πολιτικο-οικονομική παράμετρος» μίλησε ο Δρ. Αλέξης Αλεξανδρής, Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ ε.τ. σε διημερίδα του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη στην Πλανητική Εποχή» στο Πολεμικό Μουσείο.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρέσβης ε.τ. κ. Παναγιώτης Μακρής με θέμα «Si vis pacem para pacem bellumsque, Πη παρέβην, τι δ’ έρεξα, τι δε δέον μη ουκ εποίησα», ενώ σε ένα πάνελ προήδρευσε με επιτυχία η πρέσβης κα Δανάη Κουμανάκου.

***

Το πιο ενδιαφέρον του ταξιδιού του κ. Κοτζιά στην Αλβανία δεν ήταν τόσο το επεισόδιο με τους Τσάμηδες όσο το ότι δεν τον συνόδευσε στην επίσκεψη ο έμπειρος περί την Αλβανία διευθυντής Βαλκανίων κ. Βασίλης Μπορνόβας, ΠΥΒ΄.

Πέρα από την ένταση που υπάρχει από παλιά, ως φαίνεται, μεταξύ των δύο αντρών (ο κ. Μπορνόβας θεωρείται φίλος του κ. Γιώργου Αϋφαντή), η ιστορία επιβεβαιώνει ίσως τα παράπονα που ακούγονται στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ ότι ο κ. Κοτζιάς τελευταία έχει απομακρυνθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αφού ακόμα και με τον κ. Παρασκευόπουλο και τον κ. Μαυροειδή μας λένε ότι δεν συνεργάζεται πλέον τόσο στενά….

***

Διαφόρους διπλωματικούς προσεγγίζει το τελευταίο καιρό ο παλιός ΥΦΥΠΕΞ και υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Συνδέεται άραγε αυτό με την φημολογούμενη πρόθεσή του να επιχειρήσει την ίδρυση καραμανλικού κόμματος με τον κ. Μεϊμαράκη;

***

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το τελικό Σχέδιο Νόμου για την Ελληνόγλωσση και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, που ετοίμασε ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης και στάλθηκε για νομοτεχνική επεξεργασία (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του εν λόγω σχέδιο νόμου ιδρύεται Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ανηλίκους και ενηλίκους ελληνικής καταγωγής ή μη, τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην αλλοδαπή, της ευρύτερης γνώσης για την ελληνική συμβολή στα γράμματα, στις επιστήμες και στις τέχνες και γενικά στην πολιτιστική δημιουργία, τη διάδοση και η προβολή της ελληνικής γλώσσας, την ενίσχυση της πολιτιστικής, μορφωτικής και επιστημονικής συνεργασίας με άλλες χώρες και τη συμβολή στην καλλιέργεια και αξιοποίηση των διαπολιτισμικών και πολυπολιτισμικών σχέσεων, με στόχο την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των λαών για την αλληλοκατανόηση και τη δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξή τους.

Είναι φανερό ότι κάποιοι στο Υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν να εισπηδήσουν στις αρμοδιότητες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, και να υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και υπό την νέα (όχι και τόσο ηλικιακά σφριγηλή) διοίκηση του καθηγητή κ. Κώστα Τσουκαλά έχει περιπέσει μάλλον σε λήθαργο περιμένοντας πότε θα δεηθεί το υπουργείο να στείλει κάποια επιχορήγηση.

Το ερώτημα είναι που στέκει σε όλα αυτά το ΥΠΕΞ που κατά νόμον έχει τον συντονισμό της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό.

Κάποιοι σχολιάζουν ότι χάθηκε η ευκαιρία το περασμένο Φθινόπωρο να επανέλθει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο ΥΠΕΞ από όπου το είχε «αρπάξει» ενόψει προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος το 2002.

Αν είχε αυτό συμβεί πολλά από τα επερχόμενα θα είχαν αποφευχθεί…

***

Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες 15/6 η συνεδρίαση του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου με θέμα μετακινήσεις πρεσβευτικού βαθμού υπαλλήλων.

Προτάθηκαν οι ακόλουθες μετακινήσεις:

Από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία

lista7

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας

lista8

Ανακλήθηκε επίσης η από 18.03.2016 γνωμοδότηση του ΑΥΣ (Π.Δ. από 28.03.2016/ΦΕΚ 298, τ. Γ΄/31.03.2016) για μετάθεση κας Ε. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, ΠΥΒ΄, στο Γενικό Προξενείο Βανκούβερ.

Όπως βλέπετε επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που σας μεταφέραμε εχθές για μετακίνηση του κ. Σπινέλλη στη ΜΑ UNESCO.

Η κα Βίκυ Δικοπούλου, από τους αδικημένους του τελευταίου ΑΥΣ, βρέθηκε τελικά στο Βίλνιους όπου θα μπορέσει να αξιοποιήσει και την εμπειρία της από τις σχέσεις με τη Ρωσία που συσσώρευσε ως δεύτερη και επί μακρόν επιτετραμμένη στο Ερεβάν.

Όσο για τη μετακίνηση του κ. Κωστελλένου, είναι πιθανόν με συνδέεται με απόφαση για κλείσιμο του γενικού προξενείου Νοβοροσίσκ.

Ήταν όμως και αναγκαία συνέπεια του γεγονότος ότι είναι αρχαιότερος στην επετηρίδα του νυν πρέσβη στη Μόσχα κ. Ανδρέα Φρυγανά, ΠΥΒ΄.

Ο τελευταίος έχει αποστείλει μετά την άφιξη του κάποια ενδιαφέροντα τηλεγραφήματα.

Όμως γενικά, μας λένε, ότι δεν έχει ακόμα αναπτύξει κινητικότητα στη Μόσχα και ότι κάθεται κυρίως στο γραφείο του ασχολούμενος με την ενημέρωση και τη παράδοση παραλαβή.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr