Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Βαγγέλης Παπαδάκης
Αρχιτέκτονας, Σεναριογράφος

Σκέψεις για ένα πρόγραμμα ανατροπής στην Καλλιθέα

Σκέψεις για ένα πρόγραμμα ανατροπής στην Καλλιθέα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαγγέλης Παπαδάκης, Καλλιθέα,

Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα όντα.

Δε δρουν πάντα σύμφωνα με τις προφανείς ανάγκες τους.

Κάποιοι καταπιέζονται άγρια, αλλά δεν επαναστατούν, όπως οι Εβραίοι στα στρατόπεδα εξόντωσης.

Και το αντίθετο, κάποιοι δεν καταπιέζονται οι ίδιοι, αλλά εξεγείρονται γιατί καταπιέζονται οι άλλοι, όπως πολλοί αριστεροί αστοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι.

Κάποιοι κτίζουν τα σπίτια τους ψηλά σε πλαγιές με θέα όχι στην πεδιάδα, αλλά στην ανηφόρα για λόγους θρησκευτικού προσανατολισμού.

Άλλοι κοντεύουν να πεθάνουν από την πείνα, όμως ξοδεύουν τα τελευταία τους τρόφιμα για να φτιάξουν έργα τέχνης, όπως η περίφημη Εσκιμώα ναυαγός που τάραξε τους ανθρωπολόγους στα τέλη του 19ου αιώνα.

Γιατί άραγε οι άνθρωποι δρουν έτσι;

Οι άνθρωποι δρουν πάντα σύμφωνα μ’ αυτό που κουβαλάνε μέσα τους.

Και πώς δημιουργείται αυτό που κουβαλάνε μέσα τους; Δημιουργείται από μια υλική καθημερινότητα που παράγει ιδεολογία, συμπεριφορές, διαμορφώνει συνειδήσεις και είναι αποτέλεσμα πολιτικής, μιας διαβρωτικής πολιτικής που στην Ελλάδα επί δεκαετίες στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες: τον ατομισμό, τον πλουτισμό και τον καταναλωτισμό με κατάληξη τη σημερινή πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας.

Αυτό είναι λοιπόν που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε σήμερα στην Καλλιθέα: ν’ αλλάξουμε την καθημερινότητα της πόλης σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, αγωνιζόμενοι ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία, καταστρέφουν τις ζωές μας και επιπλέον μας φορτώνουν ενοχές συνυπευθυνότητας γι’ αυτό που υφιστάμεθα.

Να αντισταθούμε στην πρωτόγνωρη μετά τον πόλεμο ανθρωπιστική κρίση που ζούμε, να τη σταματήσουμε, να υπερασπίσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας, να ξεσηκώσουμε τους συνανθρώπους μας αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη στην Καλλιθέα, και μαζί να πάρουμε τον Δήμο.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για τη ζωή των παιδιών μας, για τους εαυτούς μας για την Καλλιθέα, για την πατρίδα.

Ενάντια σ’αυτούς που με τα μνημόνια διαλύουν την κοινωνία, καταστρέφουν ανθρώπους, σκορπίζουν τους Δήμους, χαρίζουν τη δημόσια περιουσία σε δικούς τους, γελοιοποιούν καθημερινά τη δημοκρατία, μας εξευτελίζουν.

Η λύση στα προβλήματα της Καλλιθέας δεν μπορεί να δοθεί απ’ αυτούς που τα δημιούργησαν. Ούτε από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ (Β. Μαργαρίτη και Θ. Ψαλιδόπουλο) αλλά ούτε από τη Νέα Δημοκρατία (Δ. Κάρναβο και Π. Σκανδαλάκη).

Όλοι αυτοί, που σήμερα παριστάνουν τους ανεξάρτητους, είναι οι ίδιοι που επί 4 χρόνια υποστήριζαν τις μνημονιακές πολιτικές και τις εφάρμοσαν κυρίως μέσω του «Καλλικράτη» στην πόλη μας, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι άξονες λοιπόν της αντιμνημονιακής πολιτικής μας στην Καλλιθέα είναι 4:

1. Κοινωνική Πολιτική
2. Η πολιτική για το Περιβάλλον και τους Δημόσιους Χώρους
3. Ανασυγκρότηση του Δήμου και αναπτυξιακή πολιτική του
4. Συγκρότηση δικτύου δήμων και περιφερειών.

Κοινωνική πολιτική
Αγωνιζόμαστε ώστε κάθε συμπολίτης μας να έχει τουλάχιστον τα βασικά για τη ζωή του: τροφή, στέγη, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, περίθαλψη, σχολείο, πρόσβαση στον πολιτισμό και ένα υγιές, καθαρό περιβάλλον.

Για να το επιτύχουμε στηριζόμαστε σε δύο πυλώνες:
• α. Στις οργανωμένες κοινωνικές δομές
• β. Στα κινήματα της πόλης
Ας δούμε κάθε έναν ξεχωριστά.

α. Στις συνθήκες όπου βρισκόμαστε πρέπει όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες πού παρέχονται από τον Δήμο να είναι δωρεάν.
Ανασυγκροτούμε και αναπτύσσουμε τις υπάρχουσες δομές, αλλά δημιουργούμε και νέες: το κοινωνικό ιατρείο, και φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το «βοήθεια στο σπίτι», το «Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας», την υπηρεσία ισότητας φύλου, την υπηρεσία στέγασης αστέγων σε ανακαινισμένους δημοτικούς χώρους, το συμβουλευτικό κέντρο απεξάρτησης «Θησέας», την επιτροπή παιδείας και αντιμετώπισης των προβλημάτων των σχολείων και ιδιαίτερα εκείνων της ειδικής αγωγής, τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς μας βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις πολιτιστικές δομές καθώς και τις αντίστοιχες δράσεις στα σχολεία και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ξεχωριστή φροντίδα σε τρία εμβληματικά ιδρύματα της πόλης: το ΠΕΝ, τον «Οίκο Τυφλών» και τον «Φάρο Τυφλών».

Ενισχύουμε την ανεμπόδιστη κίνηση των ΑΜΕΑ στου δρόμους της πόλης, καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης τους στα δημόσια κτίρια.

Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία και λειτουργία από το Υπουργείο Υγείας, Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου στην Καλλιθέα που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση συνδεδεμένο με δημόσιο νοσοκομείο.

β. Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τα ανεξάρτητα κινήματα Αλληλεγγύης, αλλά και καμμιά φορά προκαλούμε τη δημιουργία τέτοιων κινημάτων: κινήματα για την τροφή, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων της δημοκρατίας ενάντια στο φασισμό, των κοινωνικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος της εργασίας, κινήματα για την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού του νερού, ενάντια στις διακοπές ρεύματος καθώς και στις ανάλγητες κατασχέσεις σπιτιών.

Πολιτική για το Περιβάλλον και τους Δημόσιους Χώρους

Η πόλη μας με λίγους ουσιαστικά ελεύθερους χώρους είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδιου, αλλά και της Ευρώπης, με πολύ χαμηλότερη αναλογία πράσινου ανά κάτοικο συγκρινόμενη με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Αγωνιζόμαστε για τη θεαματική αύξηση του πράσινου, των ελεύθερων χώρων, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην πόλη και τη μείωση της ρύπανσης, και κυρίως να ξαναγίνει η Καλλιθέα παραλιακή πόλη.

Παράλληλα, επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου με στόχο τη μείωση του ποσοστού απορριμάτων που στέλνουμε στους ΧΥΤΑ, ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πόλη μας καθώς και τη συμμετοχή του Δήμου στη δημιουργία μεγάλων μονάδων ανακύκλωσης από Διαδημοτικά Κέντρα.

Βασικό πρόβλημα: Το μέλλον της παραλίας του Φαληρικού όρμου, της παραλίας μας, έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην παράδοση της σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλουμε τη δημιουργία αντιπλημμυρικών εργων εκεί, την «ταπείνωση» της παραλιακής λεωφόρου, ώστε να ανοίξει η θέα προς τη θάλασσα, τη σύνδεση της παραλίας με την πόλη μας, τη διαμόρφωση Μητροπολιτικού πάρκου.

Είμαστε ενάντια στη δημιουργία οποιουδήποτε νέου κτίσματος εκεί.

Η παραλία είναι η περιουσία της πόλης μας, πρέπει να την υπερασπιστούμε. Η τύχη της είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον ολόκληρης της Καλλιθέας.

Ανασυγκρότηση του Δήμου και αναπτυξιακή πολιτική του

Ανασυγκροτούμε το Δήμο ώστε να γίνει ισχυρός πόλος συνοχής των πολιτών και για να μπορέσει να παίξει ουσιαστικά τον αυτοδιοικητικό του ρόλο. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μνημονιακή κηδεμονία.

Τί κάνουμε λοιπόν; Διαλύουμε τις πελατειακές σχέσεις. Αναπτύσσουμε τη διαφάνεια και τη λαϊκή διαβούλευση σε όλες τις δραστηριότητες του δήμου, από το στάδιο ακόμα της αρχικής τους σύλληψης.

Κινητοποιούμε τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν στη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και στην καθημερινότητα του Δήμου με συνελεύσεις γειτονιάς για τα ιδιαίτερα θέματα και δημοψηφίσματα για τα μεγάλα. Μεταφέρουμε στο Δήμο όλες τις διάσπαρτες λειτουργίες που υπάρχουν στις δημοτικές επιχειρήσεις μαζί με τους εργαζόμενους, περιορίζοντας έτσι τη σπατάλη. Αξιοποιούμε και ενισχύουμε τους εργαζόμενους στο Δήμο με επιδίωξη τη σταθερή και ασφαλή εργασία και όχι συμβάσεις ομηρίας.

Ο Δήμος να προσφέρει ο ίδιος τις απαραίτητες για την κοινωνία υπηρεσίες και όχι οι εργολάβοι, εξοικονομώντας, έτσι χρήματα. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει.

Δεν αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη, αλλά τακτοποιούμε τα οικονομικά του Δήμου ώστε να μη διαφεύγουν έσοδα.

Επενδύουμε σε υποδομές που αποφέρουν κοινωνικά πολλαπλάσια οφέλη, βοηθάμε με προσεκτικές χωροταξικές παρεμβάσεις στην αναθέρμανση της αγοράς. Στηρίζουμε ανέργους καθώς και νέους επιχειρηματίες, ενισχύουμε συνεταιρισμούς, οργανώνουμε εκθέσεις προβολής και πώλησης τοπικών προϊόντων.


Συγκρότηση Δικτύου Δήμων και Περιφερειών

Εμείς δεν βλέπουμε τον Δήμο σαν ένα νησί ξεκομμένο από την υπόλοιπη χώρα. Αντίθετα, συντονίζουμε την πολιτική και κοινωνική δράση μας με άλλους Δήμους και Περιφέρειες ένάντια στα μνημόνια στοχεύοντας σε μια συνολική προοδευτική πολιτική ανατροπή.

Όπως τα μνημόνια επιχειρούν να καθορίσουν καταστροφικά τη ζωή στην Καλλιθέα, έτσι και η αντίσταση σ’ αυτά πρέπει να καθορίζει κάθε πράξη μας.
Ξέρουμε πως ο δρόμος αυτός δεν είναι ανθόσπαρτος.

Το αντίθετο μάλιστα.
Όμως βλέποντας τον ανθρώπινο πόνο γύρω μας έχουμε ηθική και πολιτική δέσμευση να είμαστε ανυποχώρητοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τον τόπο μας. Θα κινηθούμε στα όρια του νόμου.

Για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Μαζί με τους συμπολίτες μας. Είμαστε βέβαιοι πως θα νικήσουμε! Για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς!

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr