Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σωτήρης Κούκιος
Νομικός, Blogger, Αρθρογράφος

Για… γέλια και για κλάματα η “πολιτική” της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας

Για… γέλια και για κλάματα η “πολιτική” της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε δελτίο Τύπου της προχθές η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την πρόοδο που έχει κάνει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το δελτίο Τύπου βγήκε τόσο σε σχέση με το χτύπημα σε Νίκαια, όσο και εν όψει της διεθνούς διάσκεψης στην Ουάσιγκτον για τον συντονισμό των κρατών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ISIS.

Τι λέει λοιπόν ότι έκανε η ΕΕ;

1. Προοωθεί μια οδηγία… που θα ενιαιοποιεί την προληπτική τιμωρία τρομοκρατών ποινικοποιώντας το ταξίδι ή την εκπαίδευση σε χώρες με κέντρα του ISIS (aka Συρία). Σωστό νομικό εργαλείο που ακόμη είναι σε φάση συζήτησης, θα πάει Δεκέμβριος του 2016 για να ισχύσει και υπολογίστε 2-3 χρόνια να υιοθετηθεί από κάθε κράτος μέλος… wow!

2. Σύστησε στην Europol Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας… την 1η Ιανουαρίου του 2016… χωρίς λεφτά και προσωπικό. Τώρα παρακαλάει τα Κράτη Μέλη να στείλουν ή προσωπικό ή λεφτά… και προτίθεται να δώσει 2 εκ. € ενίσχυση… wow2!!

Αλλά το ζουμί είναι παρακάτω και συγκεκριμένα στην σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και στις αλλαγές της συνθήκης Σένγκεν:

1) Η Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή μετά από 6 μήνες συζήτηση συμφωνήθηκε ως ιδέα μεταξύ όλων των θεσμών της ΕΕ. Κατ’ αρχήν… γιατί τώρα παραμένουν αρκετές ενέργειες για την έκδοση του κανονισμού που θα την προβλέπει και θα έχει ΑΜΕΣΗ εφαρμογή στη Κράτη Μέλη. Ορίζοντας αρχές 2017.

2) Ως προς την Σένγκεν εκείνο που έχει κάνει η Επιτροπή είναι να ενισχύσει τεχνικά και με κατευθύνσεις τις συνοριακές αρχές ως προς τον έλεγχο πιθανών τρομοκρατών που ταξιδεύουν εντός ΕΕ.

Δηλαδή βγάλαμε ένα Handbook σαν Ευρώπη και βελτιώσαμε την λειτουργία της βάσης δεδομένων. Πάντως η ΕΕ λέει ότι το 2015 η αύξηση των red alerts (δηλαδή ελέγχου επικίνδυνων προσώπων) αυξήθηκε κατά… 300% (!) σε σχέση με το 2013.

Και μετά; Μετά η ΕΕ αρχίζει να μοιράζει αφειδώς χρήμα σε… συζητήσεις:

α) 25 εκ. για ένα δίκτυο εναντίον του ριζοσπαστισμού.

β) 13 εκ. από το Erasmus + Μόνο για το 2016 για στοχευμένες δράσεις στην παιδεία (συνολικά 400 εκ. τα επόμενα 6 χρόνια).

γ) φτιάχνει ένα δίκτυο μεταξύ εταιρειών Διαδικτύου και Κυβερνήσεων για τον έλεγχο της προπαγάνδας.

δ) και εφτιαξε και μια μονάδα στην Europol για να κατεβάζει αναρτήσεις προπογανδιστικές της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο.

ε) έφτιαξε ένα ακόμη κέντρο μεταξύ υπηρεσιών των Υπ. Οικονομικών των κρατών μελών για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας!

στ) έδωσε 200 εκ. € σε ερευνητικά προγράμματα για την ανεύρεση λύσεων σε θέματα ασφάλειας..

Το μόνο ίσως ουσιαστικό (αν λειτουργεί, γιατί έχω πολλές αμφιβολίες) είναι η αποστολή ειδικών περί τρομοκρατίας στις διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στις χώρες κλειδιά. Για να πούμε εάν είναι ουσιαστικό θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα στοιχεία από γενικόλογες αναφορές.

Τώρα ας κάνουμε μια σουμα: Περίπου 38 εκ. € σε δίκτυα, συζητήσεις και παραγωγή σχεδίων, 200 εκ. ευρώ σε έρευνα (για 30 σχέδια.. δηλαδή κάτι λιγότερο από 1 εκ €/ σχέδιο, αστείο σε σχέση με τις δαπάνες σε ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία).

και από την άλλη μεριά:

2 εκ. € για την πιο ουσιαστική μονάδα της Europol, 0 ευρώ για την ακτοφυλακή που θα πρέπει τα κράτη μέλη να σηκώσουν προϋπολογισμό, υλικά, προσωπικό, δαπάνες μετακινήσεων, κάτι λιγότερο από 1 εκ. € για τα μέτρα βελτίωσης ελέγχων της Σένγκεν.

238 εκ € versus με το ζόρι… 5 εκ ευρώ…

Και δεν θέλω να σχολιάσω ότι η Τουρκία παίρνει 6 δισ. (!) € για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα με το ζόρι 700 εκ. (τρώγωντας το 16% του ΕΣΠΑ υποχρεωτικά), και το Ιράκ μόλις χθες 194 εκ ευρώ! Αλλά μετά δεν θέλουμε να μας έρχονται πρόσφυγες.

Κάποιος κοροϊδεύει κάποιον στην ΕΕ. Και οποιαδήποτε συζήτηση για ευρωπαϊκή αντι-τρομοκρατική πολιτική είναι προς το παρόν αστεία.

Και εκεί ο δρόμος περνάει αναγκαστικά από Ουάσιγκτον, Ισραήλ και ΜΙ6 με δεδομένο ότι η ΜΙΤ πλεον περί άλλων τυρβάζει. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία μπορούν έστω και κατ ελάχιστο να αναπληρώσουν το Intelligence των μεγάλων παικτών. (Εννοείται ότι εξίσου σοβαρές είναι οι Ρωσικές και Κινεζικές υπηρεσίες αντιστοίχως).

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr