Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Σκουρλέτης, όπως λέμε Λαφαζάνης;

Σκουρλέτης, όπως λέμε Λαφαζάνης;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την δικιά του «μικρή» ή «μικροπολιτική επανάσταση» κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, στέλνοντας τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό, ότι ή θα παραμείνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως έχει ή θα παραμείνει απλός βουλευτής.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ανασχηματισμό του Ιουλίου 2015 και Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στενός συνεργάτης τόσο του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου όσο και του νυν Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος από το 2009 μέχρι το 2015.

Στέλεχος προβεβλημένο και μέλος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέλαβε σημαντικά υπουργεία, με πενιχρά όμως αποτελέσματα στο παραγόμενο έργο των Υπουργείων που ανέλαβε. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα στο ΙΒΝΑ, ότι μακάρι να είχαμε έναν Μανιάτη(πρώην Υπουργός Ενέργειας από το ΠΑΣΟΚ) στο Υπουργείο Ενέργειας.

Στην τελευταία τριμερή Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στο Κάιρο, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, στελέχη των Κυπριακών και Αιγυπτιακών αποστολών, εξέφρασαν το παράπονο τους στο ΙΒΝΑ για την στασιμότητα που κυριαρχεί με ευθύνη του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε δράσεις που θεωρούνται αναγκαίες για να προχωρήσει περεταίρω η τριμερής συνεργασία που έχει ξεκινήσει τον Νοέμβρη του 2014.

Τέλος δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες, από την εποχή που κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία SOCAR για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, με υπαιτιότητα Σκουρλέτη ενώ και στην Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στην Σόφια την 1η Αυγούστου δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική συνεργασία σε ενεργειακά θέματα, όπως μετέφεραν στο ΙΒΝΑ πηγές από την Βουλγαρία. Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Ιράν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΙΒΝΑ.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό για το Υπουργείο Ενέργειας δεν είναι θετικά, κι αυτά τα μηνύματα τα έχει λάβει ο Πρωθυπουργός.

Σε μια περίοδο όπου το ενεργειακό είναι ψηλά στην ατζέντα τόσο των ΗΠΑ, της Ρωσίας αλλά και της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μικροπολιτικές και αριστερές ιδεοληψίες ενός σημαντικού υπουργείου.

Όπως φάνηκε, τόσο από την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια της σύγκλισης της ΚΕ του κόμματος την Κυριακή, έχει λάβει το μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα για αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα. Όπως λένε μάλιστα, η αποκομματικοποίηση που προσπαθεί να κάνει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση, δεν βρίσκει σύμφωνους κάποιους από το κομμάτι εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι κυβερνά το σύνολο του Ελληνικού λαού κι όχι ένα κίνημα του 4%.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο ΙΒΝΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ωριμάσει και προχωρά με ρεαλισμό για να απεγκλωβίσει την Ελλάδα από τους δανειστές της και την επιτροπεία τους. Είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με τις βαθιά ριζωμένες ιδεοληψίες που κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να απεμπολήσει τις ιδεολογικές του αρχές.

Το 2015 έδειξε ότι στην αριστερά –κεντροαριστερά κυρίαρχος είναι ο Τσίπρας. Άλλη μια διάσπαση, δεν θα είναι έκπληξη να συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει συνέπειες στην κυβερνησιμότητα της Ελλάδας, με τα σημερινά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο.

Οι αντιδράσεις Σκουρλέτη και η «προστασία» που του προσφέρει η κίνηση των «53+» με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα είναι η αντίδραση εκείνων που βλέπουν ότι δεν είναι στο κάδρο της επόμενης μέρας. Θα περίμενε κανείς ότι οι αριστεροί θα ήταν απεγκλωβισμένοι από εξουσιαστικά σύνδρομα. Η πραγματικότητα όμως άλλα δείχνει, καθώς οι ιδεοληψίες και οι μικροπολιτικές επιδιώξεις είναι κυρίαρχα στην λογική αρκετών αριστερών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Independent Balkan News Agency

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr