Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Χρήστος Χαλαζιάς
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τα 15 δισ. ευρώ που χρωστά η Τουρκία στους Κωνσταντινουπολίτες

Τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τα 15 δισ. ευρώ που χρωστά η Τουρκία στους Κωνσταντινουπολίτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία, από την ημέρα που επίσημα αναγνωρίσθηκε ως το κράτος το 1923, δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ να καταπατά σε βάρος της χώρας μας τις όποιες συνθήκες έχουν υπογραφεί σε διεθνές ή διμερές επίπεδο.

Τέτοιες μέρες το 1955 το Τουρκικό κράτος σε συνεργασία με το παρακράτος, οργάνωσε τη δίωξη των εναπομεινάντων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Τότε επίσης η Τουρκία απέκτησε για πρώτη φορά λόγο, με μια αναθεωρητική πράξη της Συνθήκης της Λωζάνης, για το καθεστώς στην Κύπρο. Το 1923 η Τουρκία είχε παραιτηθεί από οποιαδήποτε αξίωση από την Κύπρο.

Οι ρίζες της σημερινής εμπλοκής της Τουρκίας ως συνομιλήτριας και τρίτης εγγυήτριας στην Κύπρο εντοπίζονται το 1955, με πρόσχημα τους κινδύνους που διατρέχει η μουσουλμανική κοινότητα στο νησί. Τότε ιδρύεται και η οργάνωση O.H.P.S.T.K με σύνθημα «Η Κύπρος είναι Τουρκική».

Η επιστροφή της Τουρκίας στην Κύπρο έγινε κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, αλλά ήταν ένα καλό σχέδιο για τη συνέχιση της βρετανικής κατοχής στο νησί.

Η ιστορία είναι ιστορία και δεν πρέπει να την ξεχνάμε ή να την παραχαράσουμε.

Έτσι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περίοδο του 1955 στην Κύπρο αγωνίζεται η ΕΟΚΑ για την αυτοδιάθεση της, μετά το ναυάγιο να πεισθεί η Αγγλία προκειμένου να αναγνωρίσει την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού.

Η Αγγλία για να πλήξει την Ελλάδα υποδαύλισε τον τούρκικο εθνικισμό σε μια ισχυρή ανθελληνική υστερία.

Η Τουρκία υπό την αγγλική καθοδήγηση υποστήριξε την ίδρυση της οργάνωσης «Η Κύπρος είναι Τουρκική», η οποία πυροδότησε έναν άνευ προηγούμενο ανθελληνισμό.

Ταυτόχρονα, τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6ης Σεπτεμβρίου άρχισε η εφαρμογή του σατανικού σχεδίου για τον διωγμό μια και έξω και για πάντα του εναπομείναντα Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης.

Η προβοκάτσια

Στον κήπο του σπιτιού που λέγεται ότι γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε μια βόμβα, από την έκρηξη της οποίας δεν σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές, εκτός των τζαμιών ενός παραθύρου που έσπασαν.

Τη βόμβα τοποθέτησε ο κλητήρας Χασάν Μεχμετόγλου, την οποία πήρε από τον φοιτητή Οκταΐ Εγκίν μέλος της παρακρατικής οργανωτής (O.H.P.S.T.K).

Τη μετέφερε μέσα σε διπλωματικό σάκο ο πρόξενος Μπενί Κάλο, ο οποίος για άλλοθι έφυγε για την Άγκυρα την ίδια μέρα.

Τον αγγλικό δάκτυλο της προβοκάτσιας τον αποκάλυψε στην ανάκριση ο Ενγκίν, ο οποίος μετά τη σύλληψη του από τις ελληνικές Αρχές αφέθηκε ελεύθερος και διέφυγε στην Τουρκία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Εξπρές» είχε γράψει για την έκρηξη στο σπίτι του Κεμάλ στο φύλο, 6 Σεπτεμβρίου πριν ακόμη εκραγεί η βόμβα, με κεντρικό τίτλο: «Καταστράφηκε το σπίτι του Πατέρα μας» και μιλούσε για πλήρη καταστροφή.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων της Κωνσταντινούπολης

Δια μαγείας ξεχύθηκαν στην πλατεία Ταξίμ και στους γύρω δρόμους μεταφερόμενοι εγκάθετοι με λεωφορεία και στρατιωτικά φορτηγά (ρέο) κρατώντας στα χέρια τους ρόπαλα, μαχαίρια, εργαλεία διαρρήξεων κ. α.

Ακολούθησε το πογκρόμ εθνοκάθαρσής, που θύμιζε τη Γερμανική ναζιστική «Νύχτα των Κρυστάλλων».

Το σύνθημα τους ήταν «Σπάστε γκρεμίστε είναι γκιαούρηδες» «Είναι Άπιστοι» κ.α .

Μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκαν 4.500 καταστήματα, 2.000 σπίτια, 82 εκκλησίες εργοστάσια, φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχολεία, έκαψαν μοναστήρια.

Η λύσσα τους ασυγκράτητη, έφθασαν και στα νεκροταφεία καταστρέφοντας ακόμη τους πατριαρχικούς τάφους, τα σκηνώματα ποδοπατούνται και καταστρέφονται, δεν έλειψαν και κάποιες δεκάδες νεκροί, στο πέρασμα τους σαρώνουν τα πάντα. Έλληνες πολίτες -και κυρίως οι κληρικοί- κακοποιήθηκαν άγρια.

Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας προσπάθησε να εμψυχώσει όσους έχασαν το θάρρος τους λέγοντας:

«Είδατε τα κόκαλά: ξεθάφτηκαν για να σας μιλήσουν, για να σας πουν το χρέος που έχετε αν μείνετε σε τούτη τη γη που γεννήθηκαν οι πατέρες των πατέρων σας, εσείς και τα παιδιάς σας…». Μάταια. Πολλοί πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Ελληνισμός της Πόλης συρρικνώθηκε…

Η μανία και το μίσος δεν σταμάτησε μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Σμύρνη, ομάδες παρακρατικών ξεχύνονται στους δρόμους καταστρέφοντας το ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης, το Γενικό Προξενείο παραδίδεται στις φλόγες, ο επόμενος στόχος είναι τα σπίτια των Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούσαν στη βάση του ΝΑΤΟ.

Για την βίαιη αυτή επίθεση σε βάρος των αξιωματικών δεν έγινε καμιά παρέμβαση από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ!

Κάπως αργά ξύπνησε το τουρκικό κράτος για να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αφού πρώτα είχε ολοκληρωθεί ο στόχος τους.

Ο πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές μετά από δύο μήνες σε συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι ήταν σχέδιο της κυβέρνησης του.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευση Ισμέτ Ινονού το είπε πιο κυνικά:

«Είναι καλό που δεν αναμίχθηκε το κόμμα μας στα γεγονότα, όμως οι εκδηλώσεις αυτές ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη εθνική ενεργεία και ωφέλιμη για να καθαρίσει η χώρα μας από το ελληνικό στοιχείο που είναι ένας βραχνάς».

Οι πρωταγωνιστές για τα επεισόδια οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη με τις κατηγορίες για υλικές ζημιές και όχι για τις ανθρώπινες ζωές, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Μεντερές να καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 275 τουρκικές λίρες, ο υπουργός Εξωτερικών Φατίν Ρουστού Ζορλού σε 4 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 250 τουρκικές λίρες, οι υπόλοιποι αθωώθηκαν από τις κατηγορίες.

Ο διωγμός των Ελλήνων με ποικίλους τρόπους συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Το 2005 το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο 5444 για τη δέσμευση της περιουσίας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, αποκτώντας το τουρκικό κράτος το δικαίωμα να προχωρεί σε εκκαθάριση των περιουσιών υπηκόων ξένων χωρών.

Με το νόμο αυτό η Τουρκία μπορεί να αγοράσει σε τιμές που θα καθορίσει η ίδια τις περιουσίες των Ελλήνων που έχουν αποβιώσει, άσχετα αν επιθυμούν να τις κρατήσουν οι κληρονόμοι.

Τα ακίνητα αυτά είναι 11.900 και η αξία τους φθάνει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο νόμος παραβιάζει κατάφορα την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά οι εταίροι μας σφυρίζουν αδιάφορα…

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr