Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Δημήτρης Χριστούλιας
Οικονομικός Συντάκτης

Αυτοί δεν είναι μπαταχτσήδες: 900.000 χρωστούν στην Εφορία κάτω από 50 ευρώ

Αυτοί δεν είναι μπαταχτσήδες: 900.000 χρωστούν στην Εφορία κάτω από 50 ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εγκλωβισμένοι στα δίχτυα της εφορίας βρίσκονται περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, από τους συνολικά 6,2 εκατομμύρια, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών βρίσκεται στο ναδίρ καθώς πλέον τα «φέσια» στην εφορία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μάλιστα η πλειονότητα των πολιτών έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τις κατασχέσεις της εφορίας για μικρά χρηματικά ποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των οφειλετών οι περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία έως 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 82% των πολιτών με οφειλές έως 3.000 ευρώ, χρωστούν συνολικά στην εφορία μόλις 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1,8% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία. Εκτιμάται δε ότι από τα 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους με οφειλές στην εφορία έως 3.000 ευρώ οι περίπου 2,4 με 2,5 εκατομμύρια, δηλαδή η πλειονότητα των πολιτών χρωστούν στην εφορία έως 500 ευρώ.

Από τα στοιχεία καταδεικνύεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι 8 στους 10 φορολογούμενους χρωστούν στην εφορία, όχι γιατί προτιμούν να σπαταλήσουν τα χρήματά τους, αλλά γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τους φόρους, επιλέγοντας να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες διαβίωσης».

Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 900.000 πολίτες χρωστούν στην εφορία έως 50 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χάσει τη δουλειά τους στα χρόνια της κρίσης, δεν έχουν σχεδόν κανένα περιουσιακό στοιχείο και αδυνατούν να καταβάλλουν στην εφορία ακόμη και μικρά χρηματικά ποσά.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι εκπρόσωποι των φορολογούμενων ζητούν να υπάρχει μια γενναία ρύθμιση που θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή στους περίπου 530.000 είναι οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία από 3.000 έως 20.000 ευρώ, με το σύνολο των οφειλών να φτάνει τα 4 δισ. ευρώ. Έτσι, από τους 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες οι 4 εκατομμύρια χρωστούν στην εφορία έως 20.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία, είναι και οι περισσότεροι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι από το σύνολο των οφειλετών μόλις περίπου 490.000 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές σε 12 ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με κύκλους των εφοριακών ο αριθμός αυτός αποτελεί περίπου το 11,5% των συνολικών οφειλετών καθώς πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν σε μια ρύθμιση, την οποία όμως χάνουν καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο μηνιαίο ραντεβού με την εφορία.

Μάλιστα από φέτος θα χάνουν την ρύθμιση όσοι δεν φροντίζουν έγκαιρα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους. Ένα είναι σίγουρο. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν είναι μπαταχτσήδες αλλά πολίτες που καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά το… μάρμαρο.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr