Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σεραφείμ Κοτρώτσος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Η Τρέμη και οι άλλοι – Τι συμβαίνει με το Mega;

Η Τρέμη και οι άλλοι – Τι συμβαίνει με το Mega;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ότι το Mega έχασε, φέτος, τη μάχη της ενημέρωσης είναι αλήθεια. Οι ούτως ή άλλως αμφίβολης κοινωνικής αντιστοίχησης δείκτες της AGB έδειξαν, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, άλλο νικητή.

Με αφορμή αυτό το γεγονός και την πιθανότητα αποχώρησης της κεντρικής παρουσιάστριας Όλγας Τρέμη “στήθηκε” μια παρα-μιντιακή και παρα-πολιτική συζήτηση σχετικά με την δήθεν “εκδίκηση” των πολιτών- τηλεθεατών στο μνημονιακό προφίλ του Μεγάλου Καναλιού.

Μπαρούφες. Και εξηγούμαι:

Εάν το Mega έχασε την πρωτοκαθεδρία στις ειδήσεις εξαιτίας του εξοργιστικά φιλομνημονιακού και αντικοινωνικού λόγου του Γιάννη Πρετεντέρη, του Μανώλη Καψή ή, μέχρι πρότινος, του άκρως φιλοκυβερνητικού ρεπορτάζ της ευρωβουλευτού, πλέον, Μαρίας Σπυράκη, γιατί οι τηλεθεατές “εκδικήθηκαν” κάνοντας ζάπινγκ προς τον Ant1;

Ήταν Κούγκι του αντιμνημονιακού αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια το κανάλι του Αμαρουσίου και δεν το κατάλαβα;

Ή, μήπως, δεν ήταν ο Ant1, εκείνος που παραμονές των τελευταίων ευρωεκλογών επιδόθηκε στην πιο φαιά προπαγάνδα εξαπολύοντας επίθεση φόβου ώστε οι πολίτες να ψηφίσουν… σταθερότητα;

Εάν, επίσης, το Mega έχασε την πρωτιά στις ειδήσεις εξαιτίας της μεροληπτικής στάσης του, τι συμβαίνει, τότε, με τους τηλεθεατές;

Ξύπνησαν από ύπνο βαθύ μετά από 4 χρόνια μνημονίου; Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εμπάργκο -από τις εκλογές του 2012 εάν ενθυμούμαι καλώς-, ή όταν γίνονταν μίνι διαδηλώσεις αγανακτισμένων μπροστά στο κτίριο του καναλιού, γιατί οι ειδήσεις του εμπειρότατου Χρήστου Παναγιωτόπουλου που εκφωνούσε η επίσης εμπειρότατη Όλγα Τρέμη ήταν πρώτες;

Έχουμε να κάνουμε με κάποια αντίδραση της κοινωνίας με σημαντική διαφορά φάσης; Πρόκειται για έλλειψη κοινωνικού συγχρονισμού: πρώτα βλέπουμε τον κόσμο να πετάγεται στην κερκίδα και μετά ακούμε τον σπήκερ να φωνάζει γκολ;

Τι σημαίνουν όλα αυτά:

Είναι βέβαιο ότι το Mega εισπράττει τα επίχειρα της στάσης του ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα. Αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος. Ίσως δεν είναι καν ο βασικός λόγος.

Διερωτώμαι: εάν η διεύθυνση προγράμματος του καναλιού ανακαλύψει μία -λίρα εκατό- καταπληκτική τουρκική σειρά και την προβάλλει στο prime time, πριν το δελτίο ειδήσεων, κι αυτή χτυπήσει κόκκινο στα μηχανάκια της AGB, το σχόλιο του Πρετεντέρη θα γίνει κοινωνικά ανθεκτικότερο, ο συγκεκριμένος σχολιαστής περισσότερο συμπαθής και οι τηλεθεατές θα επιστρέψουν -εκ συνηθείας και κεκτημένης ταχύτητας- κατά μιλιούνια στο ίδιο δελτίο ειδήσεων που τώρα απαξιώνεται ως μνημονιακό; Κι, έτσι, και οι Τούρκοι θα έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους με τα εξαγώγιμα -σε τριτοκοσμικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα- σίριαλ τους, και η αρμόδια διεύθυνση του Mega θα έχει δώσει μεγαλειώδες lead in στο δελτίο ειδήσεων και η διεύθυνση ειδήσεων θα ξαναδεί, πιθανότατα, πρώτο το δελτίο.

Εν κατακλείδι, το Mega ήταν και είναι ακόμα το ισχυρότερο ενημερωτικό κανάλι. Η δε Όλγα Τρέμη, την οποία αρκετοί σπεύδουν τώρα να “τελειώσουν”, υπήρξε μία παρουσιάστρια που στηρίχθηκε αλλά και στήριξε το κανάλι.

Από τη Λιάνα Κανέλλη και το Νίκο Χατζηνικολάου μέχρι τη Μάρα Ζαχαρέα, την Μαρία Χούκλη και την Όλγα Τρέμη, το Mega ευτύχησε να βρει ή να δημιουργήσει -ενίοτε με πρωτοφανή επιμονή και με τη συνδρομή ενός ισχυρού μηχανισμού επιρροής της κοινής γνώμης- παρουσιαστές ειδήσεων.

Απλώς, το δελτίο ειδήσεων του καναλιού κούρασε. Μαζεύτηκαν πάνω του όλοι οι λόγοι που προαναφέρθηκαν, τελευταίος σε σημασία και αξία εκ των οποίων, κατά τη γνώμη μου, είναι η παρουσιάστρια που, όπως μαθαίνω, αποχωρεί.

Κι επειδή κούρασε το δελτίο χρειάζεται ανανέωση και προσπάθεια να ξαναχτίσει τη σχέση του με τους τηλεθεατές. Μπορεί να το κάνει; Εάν το πράξει γρήγορα και έντιμα, ναι;

Εάν μείνει μόνο σε ένα καλό lead in και πει “ούτε γάτα ούτε ζημιά” για το ύφος και τη στάση του δελτίου και των σχολιαστών, βάζοντας στη θέση της Τρέμη μια συμπαθητική αλλά άπειρη και “εύπλαστη” αντικαταστάτρια, τότε αργά ή γρήγορα θα ξαναέχει πρόβλημα. Ίσως χειρότερο.

Εάν συνειδητοποιήσει ότι οι εποχές άλλαξαν, οι σκιές στον τοίχο δεν είναι… το ύψος μας στον ήλιο αλλά η αντίδραση που έρχεται και πως ο μέσος κοινός νους προσβάλλεται ευκολότερα, απ΄ ό,τι υπολόγιζαν, από τις ειρωνείες των από καθέδρας σχολιαστών, τότε μπορεί να κάνει πολλά.

Διότι, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, το Mega παραμένει πανίσχυρο ενημερωτικά, διαθέτει εξαιρετικούς δημοσιογράφους, υποδομή και ειδησεογραφικά αντανακλαστικά.

Γι αυτό υποστηρίζω πως όσοι ξεσπούν τις αφελείς αναλύσεις τους πάνω στην Όλγα Τρέμη ή δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται, ή προσποιούνται για να μην βρεθούν στον επιμερισμό των ευθυνών. Άλλωστε, το υφάκι άλλοι το είχαν. Και άλλοι εξόργιζαν. Όχι η Τρέμη. Η οποία υπήρξε, επαγγελματίας και τυπική.

Υ.Γ. Γνωρίζω ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με την παραπάνω προσέγγιση. Θα προτιμούσαν έναν λίβελλο περί… προδοτών και τηλεοπτικών Τσολάκογλου. Δεν θα το πράξω. Διότι εάν το πράξω θα πρέπει να συνεχίσω και να αναρωτηθώ πως θα έπρεπε να αποκαλούνται ένα ή δυο εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολουθούν τηλεοπτικούς Τσολάκογλου. Δυστυχώς για ορισμένους τα νομίσματα έχουν δύο όψεις…

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr