Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίζει για τη Μαρινόπουλος

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίζει για τη Μαρινόπουλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις αποφάσεις των εθνικών αρχών ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο (το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου) το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος περνά στην επόμενη φάση για τη μεταβίβαση στη νέα εταιρεία της Σκλαβενίτης μέρους του ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος και των συμμετοχών της στις εταιρείες Μαρκέτα, Παλαμάρης, Guedo και Ζεύξη, καθώς και των εταιρειών που υπέβαλαν αίτημα εξυγίανσης μαζί με τη Μαρινόπουλος.

Ειδικότερα, στις 10 Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (εκτιμούμε ότι το ίδιο συνέβη και στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου) η συγκέντρωση με την οποία η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές, 100% θυγατρική της Σκλαβενίτης, αποκτά τον έλεγχο, μέσω της μεταβίβασης τμήματος του ενεργητικού και τμήματος του παθητικού, των υπό εξυγίανση εταιρειών: Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν, κατά τα όσα ορίζει η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 106β και 106θ του Ν 3588/2007.

Περαιτέρω, η Μαρινόπουλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει στην Ελληνικές Υπεραγορές το σύνολο των μετοχών που αυτή κατέχει κατά πλήρη κυριότητά της στις εταιρείες Μαρκέτα, Παλαμάρης και Ζεύξη ως εξής:

(α) το 100% των μετοχών της Μαρκέτα,

(β) το 51% του συνόλου των μετοχών της Παλαμάρης Α.Ε. – Classic Εκλεκτά Τρόφιμα (μαζί με την 100% συμμετοχή της στη θυγατρική της Top House).

(γ) το 55% του συνόλου των μετοχών της Κρόνος Ν. Καρακίτσος και

(δ) το 68,61% του συνόλου των μετοχών της Ζεύξη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωστοποίηση συγκέντρωσης από την πλευρά του στρατηγικού επενδυτή έχει καθυστερήσει με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε να έχει δημοσιευθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για να προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη φάση της, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, αναφορικά με τις κυπριακές εταιρείες, σε συνέχεια της δημοσίευσης της συγκέντρωσης.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρεται να έχει κάνει μια σχετική προεργασία στο θέμα και είναι προφανές ότι λόγω της κρισιμότητας της συγκεκριμένης συμφωνίας το δυναμικό της ανεξάρτητης αρχής θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μην εξαντλήσει τον προβλεπόμενο από τον νόμο χρόνο, που είναι 90 ημέρες.

Άπό την άλλη μεριά, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης απαιτείται μελέτη του δικτύου super market ειδικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπως η Αττική και η Κρήτη.

Εκτιμάται πάντως ότι η απόφαση θα εκδοθεί σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

Προϋπόθεση

Προϋπόθεση δε για να προχωρήσει το deal είναι η έκδοση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού απόφασης, με την οποία να μην επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές στον νομό Αττικής και στην Περιφέρεια της Κρήτης (στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων) σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της Μαρινόπουλος το 2015.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τα μέρη της συμφωνίας, μιας και στις 30.10.2016 έχει προβλεφθεί να γίνει εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών των υπό εξυγίανση και των μεταβιβαζόμενων εταιρειών ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα έως και τις 14.2.2017 (ημερομηνία ορόσημο, καθώς αποτελεί την κόκκινη χρονική προθεσμία για την πλήρωση των εκκρεμοτήτων και την ολοκλήρωση της συναλλαγής).

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η ΔΕΗ αγοράζει τον «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ» – Πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Όργιο αυξήσεων στο βρεφικό γάλα: 213% ακριβότερο στην Ελλάδα – Ο ανασχηματισμός μας «μάρανε»

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 41,7 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

«Βόμβα» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι βιομήχανοι τροφίμων παρεμπόδισαν έρευνα για τις τιμές

Κασσελάκης: Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr