Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτά είναι τα “αγκάθια” στη διάσωση της Μαρινόπουλος

Αυτά είναι τα “αγκάθια” στη διάσωση της Μαρινόπουλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εν αναμονή της γνωστοποίησης του περιεχομένου της απόφασης του Πρωτοδικείου αναφορικά με την επικύρωση του σχεδιασμού εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σήμερα Τετάρτη, οι εμπλεκόμενοι στο deal καλούνται να αντιμετωπίσουν τους νομικούς σκοπέλους του χρόνου υποβολής και εκδίκασης των τριτανακοπών, καθώς και της διαλυτικής αίρεσης των συμφωνηθέντων που ενεργοποιείται αυτοδικαίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, η ημερομηνία που φέρει η έκδοση της απόφασης είναι η 16η Ιανουαρίου, ωστόσο το ζήτημα της ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι οι 30 μέρες για την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία των τριτανακοπών ξεκινούν να «μετρούν» από την ημερομηνία δημοσίευσης.

Σημειώνεται ότι οι τριτανακοπές είναι οι ανακοπές που μπορούν να ασκήσουν τρίτοι, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη δίκη και επομένως δεν έχουν καταστεί διάδικοι, αλλά έχουν έννομο συμφέρον στην υπόθεση.

Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα, νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, «η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου». Όπερ σημαίνει ότι επί του διαδικαστικού οι 30 μέρες θα έχουν παρέλθει στις 19 Φεβρουαρίου.

Δηλαδή, προκύπτει μια χρονική «απώλεια» πέντε ημερών, από την ημερομηνία ορόσημο που έθετε η αρχική συμφωνία, ήτοι τη 14η Φεβρουαρίου, η οποία κατ’ επέκταση ενεργοποιεί αυτόματα διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, η διαλυτική αίρεση ενεργοποιείται εφόσον δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες που είχαν συμφωνηθεί στη σύμβαση και σημαίνει ότι παύει να ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε και όλα ξαναρχίζουν «από το μηδέν» (επανέρχονται στο προηγούμενο, πριν από τη συμφωνία, καθεστώς).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι νομικοί εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων μερών στο εγχείρημα βρίσκονται σε διαδικασία αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών.

Μείζον θέμα αποτελεί και το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο να δοθεί διέξοδος μέσω της διεύρυνσης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πολλά θα εξαρτηθούν ως προς τους χειρισμούς που θα ακολουθηθούν όταν διευκρινιστεί σε τι ακριβώς εμπίπτει η διαλυτική αίρεση, εάν δηλαδή θα αφορά τους συμβαλλόμενους ή θα ακυρώνει τη σύμβαση στο σύνολό της.

Στο ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού της συμφωνίας, είναι αδιευκρίνιστο εάν η όποια αλλαγή στη σύμβαση απαιτεί εκ νέου κατάθεσή της προς έγκριση από το δικαστήριο.

Όπως τονίζουν οι ίδιες νομικές πηγές, «το συγκεκριμένο deal είναι πρωτόγνωρο και ιδιαιτέρως πολύπλοκο και δεν υπάρχουν “προηγούμενα”, συνεπώς όλοι οι εμπλεκόμενοι καλούνται μέσω προσεκτικών χειρισμών να αντεπεξέλθουν σε οτιδήποτε νέο προκύπτει, ενώ η διαδικασία “τρέχει”».

Πάντως, οι ίδιοι εκτιμούν ότι η υπόθεση έχει διανύσει και καλύψει σχεδόν το 98% και θεωρούν βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Εξάλλου, μέχρι στιγμής, οι συμβαλλόμενοι στο εγχείρημα διατηρούν απρόσκοπτη την πρόθεσή τους αυτό να τελεσφορήσει.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια «καθαρή» απόφαση, γεγονός το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί με τη δημοσιοποίηση του ακριβούς κειμένου, η οποία όπως προαναφέρθηκε αναμένεται σήμερα.

Οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, ανακοίνωση επί των εξελίξεων εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour – Μαρινόπουλος και Dia καλώντας όλους του εργαζόμενους να παραμείνουν συσπειρωμένοι, ενώ παράλληλα καλούν «όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπαίνουν εμπόδιο στην ολοκλήρωση του σχεδίου, να σταματήσουν να παίζουν με τις τύχες και την αγωνία των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων».

Στην ανακοίνωση δεν παραλείπεται για μια ακόμη φορά η επίθεση και οι αιχμές έναντι άλλων σωματείων εργαζομένων της επιχείρησης.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Ομίλου Μαρινόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Μειώσεις τιμών σε 108 brands υπόσχεται η κυβέρνηση – Παραδέχεται εμμέσως την αισχροκέρδεια στην αγορά

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr