Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ

Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΟΠΑΠ, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Με την ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας, ξεκίνησε σήμερα 22 Μαρτίου 2017 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ, στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς.

Η διοίκηση του Χρηματιστήριου, του ΟΠΑΠ, εκπρόσωποι των αναδόχων και παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς έδωσαν δυναμικό παρών στην ειδική εκδήλωση έναρξης της συνεδρίασης, κατά την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, «χτύπησε το καμπανάκι» κηρύσσοντας την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας.

Η δημόσια προσφορά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο ΟΠΑΠ, ενώ ζητούσε 200 εκατομμυρίων ευρώ από τους επενδυτές συγκέντρωσε προσφορές άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, για να κηρύξουμε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της διαπραγμάτευσης του νέου ομολόγου του ΟΠΑΠ, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η έκδοση του ομολόγου μας ήταν πολύ επιτυχημένη, καθώς υπερκαλύφθηκε τουλάχιστον δύο φορές. Πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που δείχνουν τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές στον ΟΠΑΠ, το όραμα μας για την εταιρεία και τα επιχειρηματικά σχέδια μας που υπηρετούν τους στρατηγικούς μας στόχους.

Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια και επιτόκιο 3,5%, καθιστώντας το ιδιαίτερα ελκυστικό, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς.

Με γνώμονα το «Όραμα 2020» του ΟΠΑΠ και τις ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες που το υπηρετούν, το ομόλογο αυτό υποστηρίζει τη σημαντική επένδυση στο δίκτυο των πρακτορείων μας, την αναβάθμιση των βασικών τεχνολογικών συστημάτων και υποδομών μας, καθώς και την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά μαζί, θα δημιουργήσουν πραγματική αξία για την εταιρεία, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν – τόσο από την πλευρά του ΟΠΑΠ, όσο και από την πλευρά των πολλών συνεργατών μας – στην επιτυχία αυτής της έκδοσης. Η έκδοση αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην Ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς και μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κεφαλαιαγορά και – συνεπώς – στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία».

Ο επικεφαλής Οικονομικής Διεύθυνσης ΟΠΑΠ, Μίκαλ Χουστ, επεσήμανε: «Είναι σίγουρα ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία, καθώς καταφέραμε να ανοίξουμε τις αγορές όχι μόνο για τον ΟΠΑΠ αλλά για άλλες ελληνικές εταιρείες και έλληνες επενδυτές. Ήταν μεγάλη επιτυχία και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ευελπιστώ ότι αυτή η επιτυχημένη έκδοση της εταιρείας μας θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία».

Με την ευκαιρία της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των ομολογιών της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ευχαριστώ τη Διοίκηση του ΟΠΑΠ που είναι σήμερα εδώ μαζί μας με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου που εξέδωσε αλλά κυρίως για την ευκαιρία που έδωσε στην ελληνική κεφαλαιαγορά, να καταδείξει ότι λειτουργώντας συλλογικά, το δίκτυο της έχει απεριόριστες δυνατότητες για άντληση κεφαλαίων εφόσον το προσφερόμενο προϊόν αξιοποιεί τις προσφερόμενες υποδομές και κυρίως τις δεξιότητες του οικοσυστήματος του».

Ψήφος εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πλάνο του ΟΠΑΠ και στην ελληνική οικονομία

Η άντληση του ποσού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πλάνο του ΟΠΑΠ, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, έχοντας στο επίκεντρο το δίκτυο των πρακτορείων του.
Τα αντληθέντα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν κατά 72,1 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των πρακτορείων, κατά 25,2 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου παιγνιομηχανών (VLTs) και κατά 20,3 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών στοιχηματισμού τύπου self-service (SSBTs) και Virtual Sports στα πρακτορεία.

Η διάρθρωση των ομολογιούχων του ΟΠΑΠ

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι ομολογίες που κατανεμήθηκαν βάσει της ζήτησης που εκδηλώθηκε επί της απόδοσης 3,50% είναι οι εξής:

(α) 140.000 Ομολογίες (70% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 274.829 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 50,94% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών), και 2

(β) 60.000 Ομολογίες (30% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 141.574 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 42,38% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών).

Ξεκίνησε η μεγάλη επένδυση του ΟΠΑΠ στα πρακτορεία του

Δείγμα γραφής της σημαντικής αναβάθμισης του δικτύου πρακτορείων του ΟΠΑΠ δίνει η εταιρεία προχωρώντας χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση την υλοποίηση της στρατηγικής της.

Η επένδυση που υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018 θα αλλάξει ριζικά την εικόνα όχι απλά των πρακτορείων αλλά του ΟΠΑΠ καθώς στόχος είναι να παρέχει ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει τις μεγάλες αλλαγές. Όσον αφορά στα VLTs, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πιλοτική εγκατάσταση σε 10 πρακτορεία στην Αθήνα και συνεχίζεται το πλάνο εγκατάστασης τριών παιγνιομηχανημάτων ανά πρακτορείο σε 40 νομούς, εντός των επόμενων δύο μηνών. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας των Virtual Games σε 91 πρακτορεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, ενώ η εισαγωγή των Virtual Games σε όλο το δίκτυο αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τις 18 Απριλίου. Πρόσφατα μάλιστα, σε μια επιπλέον κίνηση στήριξης των πρακτόρων του, ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε νέα κεντρική συμφωνία με την εταιρεία ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, εξασφαλίζοντας προνομιακές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος (έκπτωση έως και 32%) για τα πρακτορεία του και ελαφρύνοντας περαιτέρω τα λειτουργικά τους κόστη.

Η προστιθέμενη αξία των επενδύσεων στο δίκτυο

Μόνο από τις αλλαγές των τελευταίων ετών, (απόκτηση νέων αδειών -Ελληνικά Λαχεία, ΣΚΡΑΤΣ, Ιππόδρομος- και τη βελτίωση υφιστάμενων παιχνιδιών -KINO Bonus, Πάμε Στοίχημα Live), δημιουργήθηκε επιπρόσθετος τζίρο για το δίκτυο ο οποίος βάσει στοιχείων του 2015 ανέρχεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Οι επιπλέον προμήθειες που εισέπραξε το δίκτυο βάσει αυτής της εξέλιξης ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, η επένδυση του ΟΠΑΠ στην εκπαίδευση των πρακτόρων, με αιχμή το πρόγραμμα Retail Excellence, δημιούργησε επιπλέον προμήθειες 10% στα πρακτορεία που συμμετείχαν σε αυτό. Επίσης οι κεντρικές συμφωνίες για εξοπλισμό οδήγησαν σε εξοικονόμηση άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για τους πράκτορες. Καρπούς αποδίδουν και οι μεταβολές στη χωροθέτηση των πρακτορείων η οποία ήδη είχε αποτέλεσμα την αύξηση κατά 20%, κατά μέσο όρο, του κύκλου εργασιών σε 450 πρακτορεία.

Ψήφος εμπιστοσύνης και από το δίκτυο πρακτόρων – άνω του 70% των πρακτόρων του ΟΠΑΠ έχει υπογράψει τη νέα σύμβαση

Ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πλάνο του ΟΠΑΠ δεν δίνει μόνο η αγορά αλλά και το δίκτυο των πρακτόρων του, το οποίο θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα που φέρνει η σημαντική επένδυση της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι άνω του 70% των πρακτόρων έχουν υπογράψει τη νέα σύμβαση συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ, η οποία παρέχει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη πενταετία. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και από τους υπόλοιπους πράκτορες οι οποίοι θέλουν να υπογράψουν τη σύμβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΟΠΑΠ Forward: 13 νέες εταιρείες και βράβευση των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους

Eurojackpot: Απόψε στις 21.00 η κλήρωση για τα 17 εκατ. ευρώ – Κατάθεση δελτίων αποκλειστικά στα καταστήματα ΟΠΑΠ μέχρι τις 19.00

OPAP GAME TIME: Η Σταματίνα Τσιμτσιλή για τα beef της τηλεόρασης, τον Μπέκαμ και την OPAP Arena

Αντίστροφη μέτρηση για τον 12ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας – Την Κυριακή 10 Μαρτίου η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη κλήρωση του Eurojackpot με συμμετοχή και της χώρας μας – Έως τις 19.00 η κατάθεση δελτίων στα καταστήματα ΟΠΑΠ για το αποψινό έπαθλο των 30 εκατ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr