Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τράπεζα Πειραιώς: Επάνοδος στην κερδοφορία το 2015

Τράπεζα Πειραιώς: Επάνοδος στην κερδοφορία το 2015
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προβλέψεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ έλαβε στο τρίτο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού της και την επάνοδο στην κερδοφορία το 2015, έχοντας ως βάση τη σταθερή βελτίωση των επαναλαμβανόμενων εσόδων και τη μείωση του κόστους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, αν οι προσπάθειες της χώρας για αποτελεσματικότερη διοίκηση και ανταγωνιστικότερη οικονομία συνεχιστούν, τότε το 2015 η ελληνική οικονομία θα μπει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι αυξημένες προβλέψεις που λαμβάνει τώρα η τράπεζα σηματοδοτούν τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά το τέλος της περιόδου ύφεσης, ενώ η Πειραιώς επιταχύνοντας την ενεργητική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά βιώσιμες λύσεις για την πελατεία της και να υποστηρίξει μέσω νέων χρηματοδοτήσεων την ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζει ο επικεφαλής του ομίλου.

Η δημιουργία αυξημένων προβλέψεων είναι απόρροια της αλλαγής των εκτιμήσεων της διοίκησης αναφορικά με τις εξελίξεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, όπως η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών ακινήτων στην Ελλάδα, η αναμενόμενη επιμήκυνση του χρόνου ρευστοποίησης καλυμμάτων και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων σε καθυστέρηση, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Λεκκάκος.

Αποτελέσματα 3ου 3μήνου 2014

– Αυξημένες προβλέψεις δανείων και θωράκιση Ισολογισμού: Αυξημένες προβλέψεις δανείων ύψους €2.242 εκατ λήφθηκαν το 3ο 3μηνο 2014, ενισχύοντας τον ισολογισμό της Τράπεζας. Στο 9μηνο 2014 οι συνολικές προβλέψεις δανείων ανήλθαν σε €3.199 εκατ, διαμορφώνοντας έτσι τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 23%, που αποτελεί τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά.

– Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 39,0%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση να επιβραδύνεται για ένα ακόμη τρίμηνο στις 51 μ.β. ως ποσοστό των δανείων από 68 μ.β. το 2ο 3μηνο 2014. O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε σημαντικά στο 58% από 51% τον Ιούνιο 2014, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων του τριμήνου.

– Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν το 3ο 3μηνο 2014 σε €279 εκατ, αυξημένα κατά 23% έναντι του 3ου 3μήνου 2013.

– Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διατηρήθηκαν σε ανοδική πορεία το 3ο 3μηνο του έτους και διαμορφώθηκαν σε €509 εκατ, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο 2014 στις 224 μ.β. από 262 μ.β. τον Ιούνιο 2014 συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του καθαρού εντόκου αποτελέσματος.

– Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ανήλθαν σε €87 εκατ το 3ο 3μηνο, σημειώνοντας άνοδο 18% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2013 και 8% έναντι του προηγουμένου 3μήνου 2014.

– Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €591 εκατ. Εξαιρουμένων των εκτάκτων αποτελεσμάτων, αυτά αυξήθηκαν 4% στα €620 εκατ έναντι €596 εκατ το αντίστοιχο 3μηνο του 2013.

– Το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε στα €342 εκατ, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών ύψους €17 εκατ, μειωμένο κατά 7% έναντι του 3ου 3μήνου 2013. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση βελτιώθηκε περαιτέρω στο 55% στο 3ο 3μηνο 2014 από 62% το αντίστοιχο 3μηνο του 2013.

– Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους στο 3o 3μηνο διαμορφώθηκαν σε -€1.558 εκατ, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων του 3ου 3μήνου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Πετράλωνα: Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο τράπεζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr