Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Κύκλοι που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ δεν έχουν καταθέσει τα όπλα

Μίχαλος: Κύκλοι που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ δεν έχουν καταθέσει τα όπλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Καμπανάκι» χτύπησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προς το πολιτικό σύστημα, να μην εφησυχάζει καθώς «οι κύκλοι που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Και θα εκμεταλλευθούν προς αυτή την κατεύθυνση κάθε στραβοπάτημα, κάθε αστοχία».

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο κ. Μίχαλος, τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει έργα και όχι λόγια και αναμένει:

-να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και οι ροές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας,

-να σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα,

-να ξεπαγώσει το επενδυτικό τοπίο,

-η αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών αναπτυξιακών κονδυλίων να ακολουθήσει ένα ξεκάθαρο εθνικό σχεδιασμό,

-να υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,

“Όλα αυτά τα χρόνια, μεταρρυθμίσεις ακούμε και μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε. Αντίθετα, έχουμε δει προχειρότητες και μπαλώματα της τελευταίας στιγμής, για να κλείσει κάθε φορά η αξιολόγηση από τους δανειστές. Από την επόμενη μέρα τα μπαλώματα ξηλώνονται και οι προχειρότητες μένουν.

Ας καταλάβουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα μπροστά.

Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση: με μείωση των δημοσίων φορέων, με διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους παραγωγικότητας, με σοβαρό σύστημα αξιολόγησης.

Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά, αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης κι αν δεν απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά χωρίς ένα απλούστερο, σαφές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Με κανόνες ξεκάθαρους, που ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια.

Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά, χωρίς ανταγωνιστική αγορά ενέργειας με φθηνότερα τιμολόγια ειδικά για τη βιομηχανία.

Πως θα επιβιώσει η βιομηχανία, πως θα παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, όταν πληρώνει την ενέργεια μέχρι και 40% πιο ακριβά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη;

Δεν μπορούμε, τέλος, να πάμε μπροστά χωρίς στοχευμένες πολιτικές για τη στήριξη της εξωστρέφειας.

Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν παλέψει αυτά τα χρόνια με νύχια και με δόντια, χωρίς ρευστότητα, χωρίς πιστώσεις – ακόμα και με εγγυητικές σε μετρητά – για να διατηρήσουν τις συνεργασίες τους και την παρουσία τους σε ξένες αγορές.

Δεν μπορούμε όμως να υπολογίζουμε άλλο σε αυτή την υπερπροσπάθεια. Χρειάζεται υποστήριξη.

Με επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού. Με ειδικά φορολογικά κίνητρα για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας.

Μαζί με τη χρονιά που φεύγει, πρέπει να φύγει από τη χώρα και ο εφιάλτης της αβεβαιότητας. Η ύφεση – δυστυχώς – θα μείνει. Όμως είναι σημαντικό, μετά από όλα όσα έγιναν φέτος, να γνωρίζουμε επιτέλους ότι βαδίζουμε σε σταθερό έδαφος. Ότι έχουμε μπει σε μια πορεία που, έστω και σταδιακά, θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η πορεία αυτή, περνά μέσα από τις πολιτικές για τις οποίες σας μίλησα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να τον βαδίσουμε, με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό και ομοψυχία. Μακριά από ιδεολογικές εμμονές, μακριά από ανούσιες αντιπαραθέσεις και διχόνοιες που μόνο πίσω μας γυρίζουν.

Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να διεκδικούμε, να προτείνουμε και να δυναμώνουμε τη φωνή της παραγωγικής Ελλάδας»,τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μίχαλος.

Στην γενική συνέλευση της ΚΕΕ, χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κ. Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λάρισας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, γενικός γραμματέας Εμπορίου, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, (εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας), ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λαρίσης), ο κ. Χρήστος Κέλλας (βουλευτής ΝΔ Λαρίσης), ο κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (βουλευτής Το Ποτάμι Λαρίσης), ενώ τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Αδάμ.

Παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρώ: 25 χρόνια επιτυχίας και γκρίνιας

Πληθωρισμός: 2.9% στην ευρωζώνη αλλά 3,9% στην Ελλάδα

Νίκος Δένδιας: Οι τέσσερις βασικοί άξονες του υπ. Εθνικής Άμυνας για εδαφική ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία

Επιμελητήρια: Προς τρίτη συνεχόμενη αναβολή οι εκλογές – Όλο το παρασκήνιο

ΚΕΕΕ: «Σφαγή» Μασούτη-Χατζηθεοδοσίου – Υποτιμητικά υπονοούμενα και απαιτήσεις για παραιτήσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr