Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΚΤ: Οι φόροι χειροτερεύουν το ελληνικό χρέος

ΕΚΤ: Οι φόροι χειροτερεύουν το ελληνικό χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επιβολή αυξημένων φόρων για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι μία στρατηγική που συνήθως δεν έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα προκαλεί δημοσιονομικά σοκ με επιβαρυντικές συνέπειες, σύμφωνα με νέα έρευνα οικονομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε στοιχεία από 11 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και αφορούν την περίοδο μεταξύ 2000 και 2012, δηλαδή καλύπτουν εν μέρει την εφαρμογή των δύο πρώτων Μνημονίων.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν η δημοσιονομική προσαρμογή εφαρμόζεται μέσω «αύξησης στη φορολογία, η αναλογία χρέος-ΑΕΠ επιστρέφει στα επίπεδα [όπου ήταν] πριν το δημοσιονομικό σοκ μόνο μακροπρόθεσμα, και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται βελτίωση στην αναλογία του χρέους».

Αντίθετα, οι δύο συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι οι πιθανότητες να πετύχει η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σαφώς μεγαλύτερες όταν ο βασικός άξονας δεν είναι η φορολόγηση, αλλά η σταθερή περικοπή δαπανών.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συμπεράσματά τους είναι ιδιαίτερα σχετικά με τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για το κατά πόσον η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr