Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Χρονιά σταθεροποίησης το 2016, αλλά στην πράξη υπάρχουν προβλήματα

Μίχαλος: Χρονιά σταθεροποίησης το 2016, αλλά στην πράξη υπάρχουν προβλήματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, στην πράξη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην αγορά επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Αναλυτικά η ομιλία του Κ. Μίχαλου:

“Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εμπεριέχει και μια σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα το θέμα την προώθηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, που απασχολούν έντονα την επιχειρηματική καθημερινότητα.

Παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους αριθμούς, η πραγματικότητα στην αγορά είναι εντελώς διαφορετική.

Οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά σχεδόν 25.000 έβαλαν λουκέτο, δηλαδή 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν σε σχέση με το 2015. Αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 10,4% και οι νέες εγγραφές.

Οι αριθμοί αυτοί κρύβουν πίσω τους καθημερινές τραγωδίες και καταγράφουν τις μαύρες μέρες που διανύει η ελληνική οικονομία. Κάθε λουκέτο που μπαίνει στην αγορά στερεί εισόδημα από οικογένειες και χρήματα από την αγορά.

Το χειρότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, κανείς δεν βλέπει ελπίδα βελτίωσης.

Στην αγορά αυτή τη στιγμή επικρατεί ασφυξία, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας.

Ο επιχειρηματίας καλείται σήμερα να πληρώσει πάνω από το 50% των εσόδων του σε φόρους και εισφορές.

Και από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ μια σειρά από νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών.

Με τους νέους φόρους κινδυνεύει να αφανιστεί, ουσιαστικά, μια ολόκληρη τάξη αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν κλειστές.

Περιμένουμε, εδώ και πολύ καιρό, να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων. Για να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, για να απελευθερωθούν κεφάλαια και να υπάρξουν νέες χρηματοδοτήσεις στην αγορά, με κόστος βιώσιμο.

Προς το παρόν, όχι μόνο δεν έχει δοθεί λύση, αλλά το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σήμερα σε 108 δισ. ευρώ και αποτελούν το 45,1% του συνόλου, ποσοστό σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν οι σχετικές δομές που έχουν αναπτυχθεί από επιμελητήρια, π.χ. Κέντρο Διαμεσολάβησης ΕΒΕΑ.

Καθώς στο επίκεντρο του νέου νομοθετήματος υπάρχει πρόνοια για την ανάθεση σε διαπιστευμένους διαμεσολαβητές της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιηθεί ο Επιμελητηριακός θεσμός, τα Επιμελητήρια, τα οποία διαθέτουν άμεση γνώση της αγοράς κι έχουν εμπειρία σε οικονομοτεχνικά θέματα.

Τα Επιμελητήρια έχουν τη στελέχωση, τη δομή και το πλαίσιο να προβούν σε ανάθεση και εποπτεία, εντός κανόνων, της διαδικασίας της διαμεσολάβησης. Επίσης έχουν τη δυνατότητα, με ευελιξία, να αντιμετωπίσουν άμεσα τα πλείστα πρακτικά προβλήματα τα οποία ενδέχεται να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου.

Κι όσο η εκκρεμότητα παραμένει, όχι μόνο δεν θα καταστεί δυνατή η απαραίτητη πιστωτική επέκταση, αλλά οι κεφαλαιακές πιέσεις για το τραπεζικό σύστημα θα αυξηθούν. Και θα βρεθούμε ξανά μπροστά στον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης.

Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες. Και δεν θα πάψουμε να τις επισημαίνουμε.

Πρώτον: χρειάζεται αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας.

Τα Επιμελητήρια έχουν καταθέσει επανειλημμένα τις προστάσεις τους:
 Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%
 Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ
 Καθιέρωση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων
 Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και απόδοση του κύριου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
 Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων
 Κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής είσπραξης ΦΠΑ
 Σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Μακάρι να συμφωνηθεί με τους δανειστές αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα και η φορολογία.

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να βασιζόμαστε σε αυτό. Αν δεν αλλάξουν οι στόχοι, θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα. Λιγότεροι φόροι, αποτελεσματικότερος έλεγχος της φοροδιαφυγής, αποτελεσματικότερος περιορισμός των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Ωστόσο και οι στόχοι για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων για τη λειτουργία και ίδρυση επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Εμείς ως επιμελητηριακή κοινότητα έχουμε οριοθετήσει έξι βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Οι μεγάλες αυτές επενδυτικές κινήσεις στρατηγικής σημασίας αφορούν:

1. Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων,
2. Δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων και Κόμβων Συνδυασμένων Μεταφορών
3. Ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων
4. Προώθηση μεγάλων ενεργειακών projects
5. Αξιοποίηση των Λιμένων
6. Αξιοποίηση του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής

Εμείς, ως Επιμελητήρια θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί με τις επιχειρήσεις τη μάχη της επιβίωσης και της επιστροφής στην ανάπτυξης. Ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που είναι ο στυλοβάτης των τοπικών κοινωνιών”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιάννης Βουτσινάς: Δουλειά και μεγάλος σεβασμός στους κατοίκους των νησιών της Αττικής

Νίκος Δένδιας: Οι τέσσερις βασικοί άξονες του υπ. Εθνικής Άμυνας για εδαφική ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία

Γιάννης Βουτσινάς: Μια ασφαλής επιλογή για την Π.Ε. Νήσων Αττικής με τον Νίκο Χαρδαλιά

Επιμελητήρια: Προς τρίτη συνεχόμενη αναβολή οι εκλογές – Όλο το παρασκήνιο

Γιάννης Βουτσινάς – Πρόεδρος ΕΕΠ: Καταλυτικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην μείωση της ανεργίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr