Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόμβα ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πλεόνασμα του 2016 – Μόλις 39 φορές κάτω υπολόγιζε το ΔΝΤ

Βόμβα ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πλεόνασμα του 2016 – Μόλις 39 φορές κάτω υπολόγιζε το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην επιβεβαίωση αυτού που εδώ και περισσότερο από έναν μήνα συζητιόταν και κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί προχωρά η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία σήμερα ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός με το άρθρο του σήμερα στη Wall Street Journal, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αποδεδειγμένα πλέον είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και καλώντας για αυτό το λόγο τα εμπλεκόμενα μέρη (ΔΝΤ και Βερολίνο) να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί άμεσα η συνολική συμφωνία, με πρόβλεψη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ανοίξει το δρόμο για τις αγορές και την έξοδο από τα μνημόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες γίνονται σε πλήρη συνεργασία με τη Eurostat, το πρωτονενές πλεόνασμα για το 2016 έκλεισε στα 6,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,9%, έναντι στόχου για 0,5% βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές.

Και αυτό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσει κανείς τα 617 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα και τα σχεδόν 50 εκατ. ευρώ για την απαλλαγή νησιών από τον αυξημένο ΦΠΑ.

Η επιβεβαίωση του φαραωνικού πλεονάσματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη στη σημαντική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε σχέση με το παρελθόν, έρχεται για να διαψεύσει εκκωφαντικά για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες το ΔΝΤ και τις προβλέψεις του.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο τον Οκτώβριο του 2016 προέβλεπε πλεόνασμα 0,1%, για να αναγνωρίσει προχθές επισήμως πως αυτό έκλεισε σύμφωνα με τις δικές του μετρήσεις στο 3,3% για το ίδιο έτος.

Δηλαδή να αναγνωρίσει πως έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του 33 φορές!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία συμβαδίζουν με αυτά των ευρωπαϊκών θεσμών, το ΔΝΤ ωστόσο δεν έπεσε έξω 33 αλλά 39 φορές, αφού το πλεόνασμα έκλεισε στο 3,9%.

Με το πλεόνασμα υπό μάλης στην Ουάσινγκτον

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το πλεόνασμα την ημέρα έναρξης της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ αναμένεται να αποτελέσουν βασικό όπλο στη φαρέτρα της διαπραγματευτικής ομάδας που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ βρίσκονται από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ευ. Τσακαλώτος θα έχει σήμερα σειρά επαφών, με αντικείμενο κυρίως τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως τις 22 Μαΐου εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Ακρίβεια: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Διαψεύδεται η κυβέρνηση

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Παππάς: Οφσάιντ ήδη ο προϋπολογισμός – Έπεσε έξω η κυβέρνηση για ανάπτυξη και επενδύσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr