Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος σε Καμίνη: Έτσι θα αναπτυχθεί η Αθήνα

Μίχαλος σε Καμίνη: Έτσι θα αναπτυχθεί η Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αποτελεσματικότερη διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης, η καταπολέμηση του παραεμπορίου με τη σύσταση ειδικού Σώματος Δίωξης, η επιτάχυνση μεγάλων έργων ανάπτυξης που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Αθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης όπως η Ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, είναι ορισμένες μόνο από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης των παραγωγικών και πνευματικών φορέων της πρωτεύουσας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, προκειμένου να συζητηθούν και να αναδειχθούν θέσεις, προβληματισμοί και προτάσεις για την Αθήνα.

Αναλυτικά, το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Η Αθήνα έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες της κρίσης. Η πόλη που πριν από μερικά χρόνια υποδεχόταν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίζεται σήμερα να χτίσει από την αρχή την εικόνα της, να ανακτήσει το δυναμισμό της, να δημιουργήσει ξανά ευκαιρίες για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της.

Σε αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε να αναπτύσσονται σημαντικές πρωτοβουλίες, από την αυτοδιοίκηση, από πολιτιστικούς φορείς και βεβαίως από τον ιδιωτικό τομέα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, παραμένουν σημαντικά προβλήματα – πολλά από τα οποία, βεβαίως, προϋπάρχουν της κρίσης.

Σε αυτά οφείλουμε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και να διεκδικήσουμε, όπου απαιτείται, αποτελεσματικότερες δράσεις από την Πολιτεία.

Ειδικότερα, για την αναβάθμιση της εικόνας και των αναπτυξιακών προοπτικών της Αθήνας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους εξής τομείς:

Αποτελεσματικότερη διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης

Είναι θεμελιώδης ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει την τήρηση των νόμων και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη: το δικαίωμα στη μετακίνηση, στην εργασία, στην περιουσία, στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι εμπρησμοί και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι βανδαλισμοί έχουν φθάσει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας για την πρωτεύουσα. Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να τελειώσει.

Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε μια πόλη όπου κοινοί εμπρηστές μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται καθημερινά από την εκάστοτε διαμαρτυρόμενη ομάδα;

Το κράτος πρέπει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά του. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους.

Καταπολέμηση του παραεμπορίου

Ως ΕΒΕΑ αναδεικνύουμε συστηματικά το πρόβλημα από το 2006, με σχετικές μελέτες, με υπομνήματα και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το παραεμπόριο εξακολουθεί να στερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο 25 δισ. ευρώ από την αγορά.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, και ζητάμε για μια ακόμη φορά:

Σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου.

Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα

Συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους.

Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

Πρωτοβουλίες τόνωσης της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων

Στην Αθήνα έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία προγράμματα ειδικών εκδηλώσεων, προσφορών και εκπτώσεων, τα οποία έχουν λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλους Δήμους του λεκανοπεδίου. Είναι κινήσεις που πρέπει να στηριχθούν, με σκοπό να αποκτήσει ξανά ζωή το κέντρο, αλλά και οι περιφερειακές αγορές της πόλης.

Επιτάχυνση μεγάλων έργων και επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Αθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης:

Επένδυση στο Ελληνικό

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ανάδειξη του παράκτιου μετώπου

Ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Ολοκλήρωση των επεκτάσεων της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ και κατασκευή της γραμμής 4

Δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης

Στοχευμένες πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση

Το ΕΒΕΑ υλοποιεί με επιτυχία σημαντικές δράσεις για τη στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όπως η ίδρυση και λειτουργία της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, του Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων κ.ά.

Επίσης, έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν πρόταση για την ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Δυναμικού και την τόνωση της απασχόλησης, ειδικότερα στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και της βιομηχανίας.

Διεκδικούμε από την Πολιτεία ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον

Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των θεσμικών πλαισίων που διέπουν τις επενδύσεις και την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης

Ταχύτερη και αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Τα Επιμελητήρια διεκδικούν ενεργό ρόλο στη λειτουργία του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, καθώς είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να διασφαλίσει αποκεντρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρένα Δούρου τελεσίδικα αθώα για την πλημμύρα στη Μάνδρα

Ανακοινώθηκε ο πρώτος γάμος γυναικών στην Ελλάδα – Δείτε την αναγγελία

Πυρκαγιά στο Μάτι: Την αθώωση της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

Άρειος Πάγος: Tέλος στη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο

Πέθανε ξαφνικά ο τέως δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας σε ηλικία 56 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr