Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚυπριακό ΖήτημαΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιώργος Τσίπρας: Θέλουμε τη βοήθεια των Ελλήνων του εξωτερικού για την προώθηση των εξαγωγών

Γιώργος Τσίπρας: Θέλουμε τη βοήθεια των Ελλήνων του εξωτερικού για την προώθηση των εξαγωγών
0

Την κινητοποίηση της ομογένειας και των Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό για την προώθηση των εξαγωγών σχεδιάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας όπως αναφέρθηκε στο 5th Greek Exports Forum με θέμα «Το νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, έχει ξεκινήσει μία συστηματική και πλήρης καταγραφή της ομογένειας και θα ανακοινωθούν σύντομα τα ευρήματα αυτής της προσπάθειας.

Ο Γ. Τσίπρας σημείωσε ότι η παρουσία Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό συχνά είναι πολύ δυναμική όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στα γράμματα και τις τέχνες και η συμβολή τους σε αυτή τη συγκυρία είναι σημαντική για τον τόπο και μπορεί να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών μας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το δίκτυο «Επιλέγω Ελλάδα. Γέφυρες γνώσεις – γέφυρες συνεργασίας» το οποίο θα απευθύνεται πρωταρχικά σε Έλληνες και Έλληνιδες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό και θα ήθελαν να «συνδεθούν» με την Ελλάδα.

Όπως είπε, «οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις ιδέες, τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις (ή και με την ίδρυση δικών τους επιχειρήσεων) αλλά και με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα». Οι συνεργασίες αυτές, πρόσθεσε, «ίσως αποτελέσουν μια ‘γέφυρα’, η οποία αργότερα θα τους φέρει πίσω, με αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα για τους ίδιους αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

«Το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζεται στο εξωτερικό θα θέλαμε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συμβάλει στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει ουσιαστικά να εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στη φυγή του, θα πρέπει δηλαδή να αλλάξει το πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και να οδηγηθούμε σε μια οικονομία που να στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερη ενσωματωμένη γνώση και που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία εξειδικευμένων ατόμων» υπογράμμισε ο κ. Λαμπριανίδης.

Σχετικά άρθρα

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr