Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΚύπροςΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΙράν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκη για τους εργαζόμενους κόντρα στις τράπεζες – Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις

Νίκη για τους εργαζόμενους κόντρα στις τράπεζες – Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις

Η κατάργηση ενός από τους πρώτους μνημονιακούς νόμους που αποτελεί πλέον, μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μία εμβληματική αλλαγή του μνημονιακού status quo είναι η προτεραιοποίηση στην αποπληρωμή αποζημιώσεων προς τους εργαζόμενους αντί για τις τράπεζες σε περίπτωση πτώχευσης κάποιας επιχείρησης.

Η συμφωνία με τους δανειστές για το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη για την κυβέρνηση, με το σαφές φιλεργατικό στίγμα που δίνει η μάχη για την προάσπιση των εργαζομένων να αποτελεί «ρομφαία» για το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που προωθεί η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα αυτό που ίσχυε με τον υφιστάμενο κώδικα πολιτικής δικονομίας στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών ήταν: οι τράπεζες με δικαίωμα στο 60% της πτωχευτικής περιουσίας, ακολουθεί το δημόσιο, δηλαδή, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με το 25%, στη συνέχει είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θεωρούνται πτωχευτικοί πιστωτές με ποσοστό 10% επί της πτωχευτικής περιουσίας και τέλος με το υπόλοιπο 5% ολοκληρώνεται η σειρά των ακολουθών πιστωτών οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οι διάφοροι προμηθευτές της υπό πτώχευση επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και τις υπόλοιπες παροχές που γεννήθηκαν πριν από την κήρυξη της πτώχευσης μιας επιχείρησης, καθώς και κάθε συναρτώμενη με την καταγγελία απαίτησή τους, όπως ιδίως αποζημίωση εκ του νόμου, αποτελούν πτωχευτικές απαιτήσεις για τις οποίες «οι μισθωτοί ικανοποιούνται ως πτωχευτικοί πιστωτές».

Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνονται, εκτός του μισθού, τα πάσης φύσεως επιδόματα, οι απαιτήσεις από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, η χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, η αποζημίωση λόγω στέρησης της άδειας καθώς και οι παρεπόμενες των κύριων εργατικών αξιώσεων απαιτήσεις από τόκους, έξοδα, οδοιπορικά, και γενικά κάθε απαίτηση από παροχή εξαρτημένης εργασίας.

Τι αλλάζει;

Με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, που αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, αλλάζει η κατάταξη των εργαζομένων στη λίστα των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης μιας επιχείρησης, με απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων με συντελεστή ο οποίος θα υπολογίζεται με το 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή, με ποσό που αντιστοιχεί στα 1.611,72 ευρώ. Ουσιαστικά το ποσό αυτό των 1.611,72 πολλαπλασιαζόμενο επί έξι μήνες – αντιστοιχεί σε 9.670,32 ευρώ – θα είναι το ανώτατο πλαφόν το οποίο θα έχει απόλυτη προτεραιότητα ως προς την καταβολή του, στους απλήρωτους εργαζόμενους μιας επιχείρησης, έναντι όλων των άλλων πιστωτών της υπό πτώχευση επιχείρησης.

Ουσιαστικά, αυτή η επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης και της κ. Αχτσιόγλου, θα διαμορφώσει ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων οι οποίοι πολλές φορές όταν απολύονται, αναζητούν τα δεδουλευμένα τους σε διαδρόμους δικαστηρίων ή σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, ασχέτως εάν οι επιχειρηματίες μόνο πτωχευμένοι δεν ήταν…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Όλα όσα αλλάζουν στην άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες

Άδεια προστασίας της μητρότητας – Τι δικαιούνται πλέον οι εργαζόμενοι γονείς

Αχτσιόγλου: Πολύ θετική εξέλιξη η απόφαση του EWG για τις συντάξεις

Αχτσιόγλου: Έχει ξεκινήσει η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Tι είπε ο Στουρνάρας για τα capital controls – Πότε θα αρθούν πλήρως

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr