Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Ο East Med βάζει την Ελλάδα στον χάρτη της εν δυνάμει παραγωγού χώρας φυσικού αερίου

Σταθάκης: Ο East Med βάζει την Ελλάδα στον χάρτη της εν δυνάμει παραγωγού χώρας φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ωρίμανσης της κατασκευής του East Med», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης από την Λευκωσία, όπου συμμετείχε στην Δεύτερη Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας.

Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία.

-Στην ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στο σχεδιασμό του East Med από την αρχή, καθώς το θεωρεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την ικανοποίηση του για την εξίσου θερμή υποστήριξη που απολαμβάνει από τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

-Στην διαπίστωση της τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου που θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο, χώρες με αποδεδειγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και στην Ελλάδα ως εν δυνάμει παραγωγού φυσικού αερίου

-Στην ωφέλεια του έργου για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες με τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τις χώρες παραγωγούς της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα ωφελήσει σημαντικά όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές φυσικού αερίου

Εξέφρασε τέλος, την ικανοποίησή του για τη γρήγορη πρόοδο που έχει σημειωθεί που προχωράει βάση χρονοδιαγράμματος.

H κοινή δήλωση

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, προέβησαν σε κοινή δήλωση:

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και οι τετραμερείς συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε ώστε να καταστεί δυνατή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση του Έργου του Αγωγού EastMed, ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος τόσο για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου όσο και για την ΕΕ.

Το Έργο θα διασφαλίσει μια απευθείας, μακρόπνοη, εξαγωγική οδό από το Ισραήλ και την Κύπρο, προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ως ένα ακόμα στοιχείο του Διαδρόμου (Φυσικού Αερίου) της Ανατολικής Μεσογείου, ενδυναμώνοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και προωθώντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών αερίου.

Εκφράσαμε επίσης (στο Μνημόνιο) την επιθυμία μας να συνεργαστούμε ούτως ώστε να διευκολύνουμε τις αναγκαίες μελέτες, την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Τεχνική Επιτροπή που αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των τεσσάρων Υπουργείων Ενέργειας, η σύσταση της οποίας συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς στην Υπουργική Σύνοδο του Τελ Αβίβ, στις 3 Απριλίου 2017, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συναντήσεις, με την εντολή να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τους όρους Διακρατικής Συμφωνίας (IGA) μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, με στόχο αυτή να υπογραφεί εντός του 2018».

Αποφασίστηκε τέλος, το επόμενο βήμα να είναι η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας, η οποία θα προωθηθεί στο πλαίσιο της Τρίτης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη ή την Αθήνα, την άνοιξη του 2018.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι ο αγωγός του EastMed έχει για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία , γιατί «η χώρα για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Total για το οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας, και μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού νοτιοδυτικά της Κρήτης και σε μια καινούργια περιοχή στο Ιόνιο, μπαίνει για πρώτη φορά στον χάρτη ως εν δυνάμει παραγωγός φυσικού αερίου και δημιουργεί μια άλλη δυναμική φυσικά, στην παραγωγή αερίου στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφορικά με τον αγωγό, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το τελευταίο βήμα είναι η επόμενη συνάντηση των υπουργών, που θα γίνει στην Ελλάδα και στην οποία θα ολοκληρωθεί η Διακυβερνητική Συμφωνία, η οποία θα δίνει την πλήρη πολιτική υποστήριξη των τεσσάρων χωρών στην ολοκλήρωση του έργου.

Ο αγωγός αυτός, εξήγησε, θα μεταφέρει το αέριο από εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχει (Ισραήλ και Κύπρο) στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, «μετατρέπεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ σημαντικό κόμβο του φυσικού αερίου και αυτό, πέρα από το πολύ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων, ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Με βάση τη συμφωνία που υπογράψαμε στην Κέρκυρα και με το διαγωνισμό που θα ολοκληρωθεί σε 90 μέρες από σήμερα για τα δύο πολύ μεγάλα κοιτάσματα που φαίνεται ότι υπάρχουν, η προοπτική είναι το στάδιο της έρευνας να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Άμεση ανάγκη για 10.000 στρατιώτες – Στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων ζητούν φωνές στη χώρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr