Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσκοβισί: Μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μοσκοβισί: Μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει η συζήτηση για  την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου και επισημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

«Η ομαλή πρόοδος, που βλέπουμε με την τρίτη αξιολόγηση, με όλους τους εταίρους να συμμετέχουν εποικοδομητικά, είναι κάτι πολύ καλό για τα επόμενα βήματα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτή τη δυναμική. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Βασικό ερώτημα, σημειώνει, είναι ότι το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση της στην αγορά, με λογικά επιτόκια. «Και πάλι, υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Οι ανάγκες χρηματοδότησης αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι καλά διαχειρίσιμες και η Ελλάδα έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα βήματα επιστροφής στις αγορές ομολόγων. Και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εφαρμόζει ο ΕΜΣ είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους. Όλα αυτά αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα» προσθέτει ο κ. Μοσκοβισί.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία, με την Ελλάδα να μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια, από χρηματοδοτική άποψη» τονίζει.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα βήματα: τις συζητήσεις για το χρέος και τις ρυθμίσεις για μετά το πρόγραμμα. Όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιούνιο», αναφέρει.

«Στα τέλη του 2018 η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα» εκτιμά πάντως ο γάλλος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018. Αυτό, αναφέρει, είναι ένα απλό γεγονός.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό (σ.σ. η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος) θα συμβεί» σημειώνει, λέγοντας ότι θα αφιερώσει όλη του την ενέργεια σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη ο Πιέρ Μοσκοβισί περιγράφει ένα μοντέλο διακυβέρνησης, που θα ενισχύσει τη δημοκρατική λειτουργία (με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών) και τη δυνατότητα χειρισμού κρίσεων στα κράτη-μέλη και το τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Θα αποπληρώσουμε πρόωρα τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου

Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη για την κινδυνολογία περί κλεισίματος τραπεζών και νέων μνημονίων

Όταν έρχονται τα σύννεφα…

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μεγάλο κόλπο» με τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες έχουν τη χειρότερη γνώμη για τη Γερμανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr