Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρίσιμο Ecofin για τις τράπεζες

Κρίσιμο Ecofin για τις τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης είναι το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ecofin.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το Μάρτιο, δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας ότι τα βασικά ζητήματα θα επιλυθούν. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις ωστόσο δεν παύουν να είναι δύσκολες, ειδικά όταν τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εμφανίστηκαν κατηγορηματικοί όσον αφορά την τύχη των προβληματικών τραπεζών.

«Εξετάσαμε το πλαίσιο λειτουργίας του μελλοντικού εργαλείου της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημειώσαμε πρόοδο προς την επίλυση των προβλημάτων και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για τη συνάντησή μας το Μάρτιο», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν περίμενε να επιτευχθεί συμφωνία χθες το βράδυ για το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών, καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο.Εξέφρασε όμως την ελπίδα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσει πολιτικές κατευθύνσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Μάρτιο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ότι «όπως αποφάσισαν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων τον Ιούνιο του 2012, θα πρέπει να δημιουργήσουμε πρώτα τις αναγκαίες συνθήκες και εν συνεχεία θα πρέπει να προσφύγουμε σε αυτήν μόνο ως ύστατη λύση».

Τις προηγούμενες ημέρες είχε δημιουργηθεί έντονο παρασκήνιο γύρω από το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς κλιμακώθηκε η διαμάχη αναφορικά με την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, καθιστώντας μάλιστα αναγκαία και την παρέμβαση της ελληνικής προεδρίας, η οποία απηύθυνε έκκληση για «χρυσό συμβιβασμό» ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ ήταν ο τελευταίος μιας σειράς αξιωματούχων που προανήγγειλαν λουκέτο για όσες τράπεζες αποτύχουν στα stress tests, εκφράζοντας την άποψη ότι εάν κάποιες αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα πρέπει να κλείσουν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις ίδιες δηλώσεις είχαν προβεί και η Ντανιέλ Νουί, η πρόεδρος της νέας εποπτικής αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν «θύματα» από τα stress tests, προκειμένου να δείξουν ότι η διαδικασία θα είναι αξιόπιστη.

Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ, η ολοκλήρωση των συζητήσεων για τον τρόπο εκκαθάρισης είναι το πιο σημαντικό θέμα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαiου, επειδή οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωβουλή και στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ως προς το ποιoς θα αποφασίζει εάν μία τράπεζα θα κλείσει και ποιoς θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr