Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος προς Βορίδη: Πληρώστε τις επιχειρήσεις στον κλάδο της Υγείας

Μίχαλος προς Βορίδη: Πληρώστε τις επιχειρήσεις στον κλάδο της Υγείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πλήρη εξόφληση των χρεών του κράτους προς τους προμηθευτές από το χώρο της υγείας, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος παραβρέθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών από την η Πολιτεία είναι αναγκαία όχι μόνο για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους απέναντι στους προμηθευτές του, απέναντι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, παράγουν και φορολογούνται στη χώρα, απέναντι στους επενδυτές που καλούνται να εμπιστευθούν εδώ τα κεφάλαιά τους.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε την λήψη μέτρων για να διασφαλίσει η Πολιτεία ότι δεν θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά χρεών.

«Οι καταστάσεις που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, με την υποχρεωτική έκδοση ομολόγων και το μετέπειτα κούρεμά τους, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Γιατί αυτά τα φαινόμενα δεν πλήττουν απλώς έναν επιχειρηματικό κλάδο. Πλήττουν συνολικά την εικόνα της χώρας και υπονομεύουν την προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.

Ποιά εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας, ποια εταιρεία θα προσφέρει καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώνεται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προμηθεύει στο κράτος;

Πόσοι θα τολμήσουν, γενικότερα, να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί η επένδυσή τους να κινδυνεύσει από μια απόφαση του κράτους;

Πιστεύουμε ότι σήμερα, η χώρα χρειάζεται ένα σύστημα υγείας το οποίο θα θέτει στο επίκεντρο τον ασθενή και ταυτόχρονα θα λειτουργεί με γνώμονα τη διαρκή βελτίωση της σχέσης κόστους – οφέλους.

Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία μας, συμμετέχοντας υπεύθυνα και ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η προσαρμογή στον τομέα της υγείας ήταν εξαιρετικά βίαιη, αλλά αναγκαία και σημείωσε πως απορροφήθηκαν οι κραδασμοί και επήλθε ισορρόπηση στο κλάδο του φαρμάκου.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη από τα περίπου 5,2 δις. ευρώ μειώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ και υπογράμμισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να εξοφληθούν τα περισσότερα χρέη του δημοσίου προς τις φαρμακοβιομηχανίες (εκτός από τα έτη 2012 και 2013 και τα χρέη του ΙΚΑ που αγγίζουν βέβαια τα 300 εκατ. ευρώ).

Ακόμη αναφέρθηκε στο “μηχανισμό αυτόνομης επιστροφής” (clawback) ως αναγκαίο κακό και εκτίμησε ότι “με τα μέτρα του υπουργείου Υγείας τελικά δεν θα επιβαρυνθούν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

Φάμελλος: Η κυβέρνηση της «αδικίας» φέρνει Ποινικούς Κώδικες για να εξευμενίσει τη φράξια Σαμαρά-Βορίδη

Βορίδης για Μητσοτάκη: «Έχει όλη την ατζέντα της Δεξιάς» – «Πολιτικό Κέντρο δεν υπάρχει»

Αλαλούμ με τη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες – Άλλα λέει ο Μαρινάκης και άλλα ο Βορίδης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Επικρατείας καταγγέλλει νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό και παραμένει στη θέση του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr