Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Χρειαζόμαστε σταθερό φορολογικό πλαίσιο

Μίχαλος: Χρειαζόμαστε σταθερό φορολογικό πλαίσιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Για ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα με θέμα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα-ενοποίηση και εκσυγχρονισμός των λογιστικών κανόνων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

Διαβάστε τον χαιρετισμό του κ. Μίχαλου:

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτή την ημερίδα.

Η διαμόρφωση ενός απλούστερου και σταθερού φορολογικού πλαισίου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της αγοράς και θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή τον ιδιωτικό τομέα.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια αρκετές επιμέρους βελτιώσεις, το φορολογικό περιβάλλον στη χώρα μας παραμένει εχθρικό για την επιχειρηματικότητα και τις
επενδύσεις.

Και δεν μιλάμε βεβαίως μόνο για το ύψος των φορολογικών συντελεστών και το πλήθος των διαφόρων επιβαρύνσεων. Είναι γεγονός ότι ο συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένει πολύ υψηλότερος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες που λειτουργούν ανταγωνιστικά ως επενδυτικοί προορισμοί. Είναι αλήθεια ότι η το ύψος της φορολόγησης, σε κρίσιμους τομείς όπως η ακίνητη περιουσία και η ενέργεια, καθηλώνει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Όμως ακόμη πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα που δημιουργείται από την αστάθεια και την πολυπλοκότητα του συστήματος, από τις αστοχίες, τα λάθη και τις συνεχείς αλλαγές στην εφαρμογή των ρυθμίσεων. Όλα αυτά είναι που προκαλούν σήμερα τεράστια αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια καταρτίζονται με ορίζοντα αρκετών ετών. Και για να εκτιμηθεί το ρίσκο και η απόδοσή τους χρειάζεται να υπάρχει ένα προβλέψιμο περιβάλλον. Στην Ελλάδα, όσον αφορά ειδικότερα τη φορολογία, κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα.

Και βέβαια, όλοι γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος σε χρόνο και χρήμα, που απαιτείται για να είναι μια επιχείρηση ενημερωμένη και συνεπής, απέναντι σε μια φορολογική νομοθεσία χιλιάδων σελίδων, υποπεριπτώσεων, εξαιρέσεων κτλ.

Αυτό που ζητά η αγορά είναι ένα σύγχρονο, απλό και πάνω από όλα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Και πιστεύω ότι μέσα από την εποικοδομητική και ουσιαστική συνεργασία, Πολιτεία και φορείς από κοινού μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι’ αυτό και θεωρώ ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί προϊόν μιας ουσιαστικής διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, έχοντας ενσωματώσει μια σειρά από εποικοδομητικές παρατηρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις. Υπό αυτή την άποψη, λειτουργήσει ως ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κανόνων λογιστικής τυποποίησης.

Το νέο πλαίσιο διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, με πρώτο τη συγκέντρωση του συνόλου των λογιστικών κανόνων σε ένα νομοθέτημα και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση της λογιστικής πολυνομίας.

Εξίσου θετική είναι η δυνατότητα αποσύνδεσης των οικονομικών καταστάσεων από τη φορολογική νομοθεσία, ώστε η οικονομική θέση των επιχειρήσεων να απεικονίζεται καλύτερα και να διευκολύνεται η αξιολόγησή τους από διεθνείς επενδυτές και εταίρους.

Θα αναφέρω επίσης τη δυνατότητα που παρέχει για καλύτερη σύνδεση των λογιστηρίων των ελληνικών επιχειρήσεων με τα αντίστοιχα ξένων εταιρειών, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η εξαγωγική δραστηριότητα.

Είναι, τέλος, σημαντικό το ότι, σύμφωνα και με τις σχετικές παρατηρήσεις των παραγωγικών φορέων, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η μετάβαση στα νέα πρότυπα να γίνει ομαλά χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των λογιστηρίων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, πιστεύω ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα είναι ένα θετικό βήμα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ελπίδα όλων των φορέων της αγοράς είναι να προχωρήσουμε στο στάδιο της εφαρμογής, με γρήγορα βήματα, χωρίς ασάφειες και αστοχίες, ώστε να διασφαλιστούν τα δυνητικά οφέλη του νέου πλαισίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Κωνσταντίνος Μίχαλος» ονοματοδοτήθηκε το ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ στην Αμερικής 8

Νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Συγγελίδης: Έκτακτο βοήθημα από το ΕΒΕΑ στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μίχαλο – Το «κατηγορώ» της Αθηνάς Μίχαλου

Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μίχαλο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr