Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στοιχεία ΣΟΚ της UNICEF: 663 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε νερό

Στοιχεία ΣΟΚ της UNICEF: 663 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε νερό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNICEF, Νερό, Παιδιά,

Σχεδόν 600 εκατ παιδιά ή το 1 στα 4 σε όλο τον κόσμο θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους, έως το 2040, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που κυκλοφόρησε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η έκθεση «Διψασμένοι για ένα Μέλλον: Το νερό και τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα», εξετάζει τις απειλές για τη ζωή και την ευημερία των παιδιών που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση των πηγών ασφαλούς πόσιμου νερού και το πώς η κλιματική αλλαγή θα εντείνει αυτούς τους κινδύνους κατά τα επόμενα έτη.

«Το νερό είναι στοιχειώδες. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όμως σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, γεγονός που απειλεί τη ζωή τους, υπονομεύοντας την υγεία τους και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους. Αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί, εκτός αν αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ.

Σύμφωνα με την έκθεση, 36 χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους, καθώς το νερό είναι λιγότερο από τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές εφοδιασμού. Επίσης η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι πλημμύρες, η ξηρασία και το λιώσιμο των πάγων επηρεάζουν την ποιότητα, τη διαθεσιμότητα νερού και τα συστήματα αποχέτευσης.

Η αύξηση του πληθυσμού μαζί με την κατανάλωση και τη ζήτηση νερού, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην εκβιομηχάνιση και στην αστικοποίηση και αυτές είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες για την αποστράγγιση των υδάτινων πόρων παγκοσμίως. Οι συγκρούσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, απειλούν την πρόσβαση των παιδιών σε ασφαλές νερό.

Τα παιδιά αναγκάζονται εξαιτίας αυτών των παραγόντων στην χρήση μη ασφαλούς νερού, εκθέτοντάς τα σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως η χολέρα και η διάρροια. Πολλά παιδιά που ζουν σε περιοχές με ξηρασία, κάθε μέρα περνούν δεκάδες ώρες ψάχνοντας νερό και χάνουν το σχολείο. Τα κορίτσια είναι ευάλωτα σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα παιδιά επηρεάζονται από τον περιορισμό των υδάτινων πόρων, καθώς εκατομμύρια από αυτά ζουν ήδη σε περιοχές με χαμηλή πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση. Εκ προσθέτως, επισημαίνει ότι 663 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς πηγές νερού και 946 εκατ. άνθρωποι αφοδεύουν στην ύπαιθρο. Επίσης, πάνω από 800 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από διάρροια σε καθημερινό επίπεδο που οφείλεται σε ανεπαρκείς πηγές πόσιμου νερού, αποχέτευσης και υγιεινής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες και τα κορίτσια δαπανούν 200 εκατομμύρια ώρες συλλέγοντας νερό κάθε μέρα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πηγές νερού δεν είναι κάτι αναπόφευκτο, λέει η UNICEF. Η έκθεση παρουσίασε προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ζωές των παιδιών. Τα μέτρα αναφέρουν ότι πρέπει οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σχεδιασμό για αλλαγές στη διαθεσιμότητα και στη ζήτηση νερού τα επόμενα χρόνια. Αυτό συνεπάγεται σε προτεραιότητα στην πρόσβαση των πιο ευάλωτων παιδιών σε ασφαλές νερό, για τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών και υγειονομικών αποτελεσμάτων.

Επίσης, οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Οι επενδύσεις πρέπει να έχουν ως στόχο του πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τις κοινότητες για την πρόληψη μόλυνσης και εξάντλησης ασφαλών πηγών νερού. Τέλος, οι ίδιες οι κοινότητες πρέπει να διερευνήσουν τρόπους ώστε να έχουν διαφορετικές πηγές νερού και την αύξηση της ικανότητάς τους στην ασφαλής αποθήκευση του νερού.

«Σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε για να προσεγγίσουμε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που μπορούμε να το κάνουμε, είναι η διασφάλιση της πρόσβασής τους σε ασφαλές νερό», είπε ο Άντονι Λέικ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν εκβιάζει το Ιράκ με το νερό για να πάρει πετρέλαιο και πόλεμο κατά του PKK – Επίσκεψη σε Βαγδάτη και Ερμπίλ

Σαμποτάζ στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας – Χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός

Χωρίς πόσιμο νερό 600 χωριά στην Κομπάνι της Συρίας μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς ηλεκτρικών υποσταθμών

Ο πληθυσμός της Γάζας απειλείται από λιμό

Η Γάζα ξεμένει από νερό – Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν λειτουργούν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr