Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Επιχείρηση” αθώωσης του Γ. Παπανδρέου μέσω… ΕΛΣΤΑΤ

“Επιχείρηση” αθώωσης του Γ. Παπανδρέου μέσω… ΕΛΣΤΑΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση σχετικά με καταγγελίες για την τεχνική διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να καταφύγει σε μνημόνιο, εισηγείται στο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, από την έρευνα που διεξήχθη δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στον επικεφαλής της αρχής και άλλα δυο στελέχη της.

Τον τελικό λόγο θα έχει το συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες.

Το περασμένο καλοκαίρι το συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει να επιστρέψει η υπόθεση στην ανάκριση, με την παραγγελία να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις, και δεν είχε κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα του, είχε διατάξει περαιτέρω κύρια ανάκριση ζητώντας:

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010) και ο Εμμανουήλ Κοντοπυράκης (πρώην γ.γ της Στατιστικής Υπηρεσίας) προκειμένου να αναφερθούν αναλυτικά σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν, ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % επί του ΑΕΠ.

Το συμβούλιο είχε ζητήσει ακόμη να απαντηθεί ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή

3. Να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.

Είχαν προηγηθεί υπομνήματα από δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικόλαου Λογοθέτη οι οποίοι είχαν καταγγείλει «μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου» στους οποίους καταλογίζουν την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, να καταφύγει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο.

«Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ’ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη».

Επίσης λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ’ εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009» είχαν πει στις καταθέσεις τους πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της ανακρίτριας που είχε χειριστεί την υπόθεση είχε ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παπανδρέου προς Ν.Δ.: Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

Παππάς: Οφσάιντ ήδη ο προϋπολογισμός – Έπεσε έξω η κυβέρνηση για ανάπτυξη και επενδύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,2% η ανεργία στην Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Σε 10.413.982 άτομα ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας

Ακρίβεια: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 3,4% – Καίνε οι τιμές στα τρόφιμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr