Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρωθούν την Τρίτη τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ

Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρωθούν την Τρίτη τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΚΑΣ, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου θα δουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους τα αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ, το οποίο έχασαν τον περασμένο Ιούνιο.

Οι παροχές αυτές είναι η καταβολή παροχών αντίστοιχων με τα ποσά που κόπηκαν σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και σε έναν από τους συζύγους ζευγαριών-δικαιούχων ΕΚΑΣ που το έχασαν, η προπληρωμένη κάρτα σε όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ ποσού από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω.

Το ποσό που θα περιέχει η κάρτα θα είναι ίσο με το 30% της απώλειας και η απαλλαγή της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και την απαλλαγή από την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως. Ειδικότερα με απόφαση καθορίζεται ότι σε όσους απώλεσαν παροχή άνω των 115 ευρώ η καταβολή θα γίνει αναδρομικά για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του ποσού που αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Επιπλέον, εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ, σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν ή έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται, προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν φέτος το ΕΚΑΣ.

Σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής υπουργικής απόφασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, ξεκαθάρισαν ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα «μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, την 1.1.2020», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα αυτά είναι: Α) Πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Β) Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, ποσό ίσο με την παροχή που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, όπως ισχύει για κάθε έτος για τη χορήγηση ΕΚΑΣ.

Σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι θα είναι ο Μάιος του 2016 ο μήνας ο οποίος θα γίνεται η σύγκριση των εισοδημάτων των δικαιούχων της συγκεκριμένης παροχής. Επισημαίνεται ότι ένας σύζυγος δεν δικαιούται να λάβει την οικονομική ενίσχυση, εάν ο ίδιος ή ο έτερος σύζυγος ήδη λαμβάνει έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση λόγω αναπηρίας άνω του 80%. Υπενθυμίζεται ότι, ως ατομικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Δεν περιλαμβάνονται όμως τα προνοιακά εισοδήματα στο ατομικό εισόδημα.

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και προνοιακά βοηθήματα. Γ) Στους πρώην δικαιούχους τους ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων) χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, ίση με την παροχή που καταργήθηκε. Όλες οι παραπάνω παροχές, τονίζεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, ότι θα καταβληθούν αναδρομικά κατά την ημερομηνία πίστωσης της κύριας σύνταξης των δικαιούχων.

Η έναρξη της αναδρομικότητας είναι ο Αύγουστος του 2016 και οι παροχές αυτές παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι θα διατηρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση.

Σημειώνεται όμως ότι, βάσει νόμου, πρέπει έως τα τέλη Δεκεμβρίου κάθε έτους να εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, η οποία θα αναπροσαρμόζει τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ για το επόμενο έτος, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, να μην χορηγείται το ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους. Συνεπώς, η εγκύκλιος υπογραμμίζει ότι εάν υπάρχει συνταξιούχος «που απώλεσε το ΕΚΑΣ το 2016 και κατέστη δικαιούχων των αντισταθμιστικών μέτρων, εάν δικαιούται να λαμβάνει ΕΚΑΣ το 2017, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, δεν θα δικαιούται τα αντισταθμιστικά για το 2017».

Άρα το δικαίωμα για τα αντισταθμιστικά θα ελέγχεται κάθε χρόνο, καθώς εξαρτάται από το δικαίωμα στο ΕΚΑΣ. Επίσης, η διακοπή καταβολής των αντισταθμιστικών μέτρων προβλέπεται σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, όπως περιγράφεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το δικαίωμα αίρεται εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία (πχ δικαίωμα στο ΕΚΑΣ, διαζύγιο, έλλειψη ποσοστού 80%).

Επισημαίνεται ότι η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε δικαιούχους ΕΚΑΣ, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω έχει ήδη ξεκινήσει, με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Η εγκύκλιος ορίζει ότι υπεύθυνοι για τη χορήγηση των αντισταθμιστικών μέτρων που αφορούν τις περιπτώσεις των δύο συζύγων και της αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, είναι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που χορηγούν κύρια σύνταξη και το Δημόσιο.
Ειδικά για την περίπτωση των δύο συζύγων, υπεύθυνος είναι ο φορέας, από τον οποίο προέρχεται ο σύζυγος με την μικρότερη κύρια σύνταξη.

Τονίζεται ότι οι υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων υποχρεώνονται να παραλαμβάνουν τις σχετικές αιτήσεις καθώς και να προχωρούν άμεσα στις διαδικασίες χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους. Εάν προκύψει λάθος, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το δημόσιο, διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων.

Τα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται σύμφωνα με τις διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός του Υπ. Εργασίας προέβλεπε πως τα αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ μερίδας όσων συνταξιούχων έχασαν το ΕΚΑΣ, τα οποία είχαν θεσπιστεί τον περασμένο Αύγουστο, θα εφαρμόζονταν τον περασμένο Οκτώβριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Θα καταβληθούν μια μέρα νωρίτερα

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων και εφάπαξ από 18 έως 22 Δεκεμβρίου

Οριστικό: 3% η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024

Οι ληστείες και τα φιλοδωρήματα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr