Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι συνταξιούχοι γλιτώνουν την νέα μηνιαία εισφορά και την παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ

Ποιοι συνταξιούχοι γλιτώνουν την νέα μηνιαία εισφορά και την παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας όπου γίνεται γνωστό ότι θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0,20ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στο Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματίων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων αλλά και για την αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Με τη σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι, η εν λόγω διάταξη δεν αφορά συνταξιούχους για τους οποίους ήδη παρακρατείται εισφορά υπέρ ενώσεων προσώπων για τις οποίες ορίζεται εισφορά με βάση άλλες διατάξεις.

Επιπλέον προβλέπεται για τους συνταξιούχους που δεν επιθυμούν την παρακράτηση, η δυνατότητα υποβολής έγγραφης δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα, προκειμένου από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος να σταματήσει η παρακράτηση της εν λόγω εισφοράς.

Επιπροσθέτως, ως ημερομηνία έναρξης της παρακράτησης η πρώτη του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι η 1/7/2016.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ θα προβεί σε εφάπαξ παρακράτηση αναδρομικά του ποσού από 1/7/2016, αφού παρέλθει ένας ημερολογιακός μήνας από σήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι σχετικά με την δυνατότητα να δηλώσουν – αιτηθούν την εξαίρεσή τους.

Τέλος, για λόγους χρηστής διοίκησης και μόνο κατά την έναρξη εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, όσοι συνταξιούχοι δηλώσουν – αιτηθούν την εξαίρεσή τους μέσα στην περίοδο της προαναφερθείσας προθεσμίας, θα εξαιρεθούν από την πλήρη εφαρμογή του μέτρου (δηλαδή θα απαλλαγούν της οποιασδήποτε παρακράτησης, από 1/7/2016).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο καθορίζεται επίσης ότι δεν υπόκεινται σε κράτηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, επί του καταβαλλόμενου εξωϊδρυματικού επιδόματος, από τον μήνα Δεκέμβριο του 2016 και εφεξής.

Επίσης γίνεται γνωστό σχετικά με την παρακράτηση εισφοράς κλάδου ασθενείας συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ ότι οι φορείς ασθένειας, που έχουν διατηρήσει αυτοτέλεια εξαιρούνται οι συνταξιούχοι τους αφού για υγειονομική κάλυψη έχουν φορέα ασθένειας εκτός Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Οι φορείς είναι οι κάτωθι:

Ε.Υ.Δ.Α.Α.Π.
ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.)
ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΑΜΕΙΟ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.)

Ως παραδείγματα αναφέρονται οι περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους καταβάλλονται ταυτόχρονα δύο συντάξεις π.χ. σύνταξη Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. εξ ιδίου δικαιώματος ή λόγω θανάτου και σύνταξη γήρατος από τα τέως Ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος ή της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι για την δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν από τα εντασσόμενα στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Ταμεία υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης στο ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) ή στο ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.)

Επίσης ως γνωστόν, εξαιρούνται από την παρακράτηση ποσοστού υγειονομικής περίθαλψης για την καταβαλλόμενη από το εντασσόμενο στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Ταμείο σύνταξη (κύρια ή/και επικουρική) καθώς καταβάλλουν την όποια εισφορά υπέρ Ταμείου υγείας Τράπεζας της Ελλάδος ή υπέρ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. απευθείας στα προαναφερθέντα αυτοτελή Ταμεία υγειονομικής κάλυψης.

Υποχρεωτικά παρακρατείται ποσοστό 6% κλάδου υγειονομικής περίθαλψης υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την χορηγούμενη από το Ι.Κ.Α. -Ε. Τ. Α.Μ. σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή λόγω θανάτου.

Επιπλέον, δύναται, εάν επιθυμούν, να επιλέξουν φορέα υγειονομικής κάλυψης μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των προαναφερθέντων ειδικών Ταμείων υγείας, υποβάλλοντας σχετικό περί εξαιρέσεως αίτημα στον φορέα από τον οποίο επιθυμούν να εξαιρεθούν, συνοδευόμενο από βεβαίωση του φορέα ασθενείας εκτός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την οποία να προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης του αιτούντος σ’ αυτόν και η χρονική περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης.

Η απόφαση εξαίρεσης ισχύει από την ημερομηνία αιτήσεως και στο μέλλον, συγκεκριμένα για όσο χρονικό διάστημα ο άλλος φορέας βεβαιώνει ότι ο αιτών υπάγεται στην ασφαλιστική του κάλυψη.

Η εκδοθείσα κατά τα προαναφερθέντα απόφαση εξαίρεσης κοινοποιείται στον άλλον εμπλεκόμενο ασφαλιστικό φορέα.

Συνταξιούχοι που πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και επιθυμούν να εξαιρεθούν από την παρακράτηση ασθένειας υπέρ Ε.Ο.Π. Υ. Υ. από την χορηγούμενη από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. σύνταξη πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό αίτημά τους στο αρμόδιο για την πληρωμή της σύνταξής τους Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ..

Τα ανωτέρω ισχύουν σε κάθε περίπτωση συνταξιούχων με ταυτόχρονη υπαγωγή στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ./ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε έναν από τους φορείς ασθένειας εκτός Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατώτατος μισθός: Στα 950 ευρώ αλλά σε… τέσσερα χρόνια

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Θα καταβληθούν μια μέρα νωρίτερα

Ανασχηματισμός ομολογία αποτυχίας σε Δημόσια Ασφάλεια, Υγεία και Εργασία – Όλες οι αλλαγές

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα: «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες, χωρίς αναδρομικότητα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr