Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κάθε άνθρωπος έχει μια ιδιαίτερη οσμή που τον ξεχωρίζει όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα

Ο κάθε άνθρωπος έχει μια ιδιαίτερη οσμή που τον ξεχωρίζει όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιστήμη, Έρευνα,

Κάθε άνθρωπος εκπέμπει τη δική του οσμή σύμφωνα με τους επιστήμονες η οποία πιθανότατα τον κάνει να ξεχωρίζει όπως ξεχωρίζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Μελέτη που έγινε από Αυστριακούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι ο ιδρώτας, το σάλιο και τα ούρα κάθε ενός από εμάς έχουν διαφορετική οσμή.

Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τα αφεντικά τους καθώς και τους υπόλοιπους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί τους από τη μυρωδιά που εκπέμπουν.

Το ίδιο χαρακτηριστικό έχει παρατηρηθεί στη σχέση μητέρας – βρέφους όπου το μωρό αναγνωρίζει τη μαμά του από τη μυρωδιά της και νιώθει ασφάλεια και ηρεμεί.

Οι ερευνητές επέλεξαν 197 άτομα για να μελετήσουν τις οσμές τους.

Για το λόγο αυτό, πήραν δείγματα από τον ιδρώτα, το σάλιο και τα ούρα τους.

Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε συλλογή δειγμάτων 5 φορές σε μια περίοδο 10 εβδομάδων και η χημική ανάλυση και επεξεργασία των δειγμάτων επέτρεψε τους επιστήμονες την αναγνώριση και εξαγωγή χιλιάδων πτητικών ουσιών.

Όπως ανέφεραν αυτές οι πτητικές ουσίες είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να συνοδεύονται από χαρακτηριστική οσμή και όπως διαπίστωσαν στον ιδρώτα υπήρχαν περισσότερες πτητικές ουσίες από ότι στο σάλιο και στα ούρα.

Αντίθετα τα ζώα σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν περισσότερες πτητικές ουσίες στα ούρα τους γι αυτό και με τα ούρα καθορίζουν τα σύνορα της δικής τους περιοχής από τα άλλα ζώα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι διαφοροποιούνται με βάση της οσμής του σώματός τους, ενώ παρατήρησαν ότι αυτές οι πτητικές ουσίες είναι διαφορετικές και ανάμεσα στα φύλα, δηλαδή άλλες πτητικές ουσίες εκπέμπουν οι άνδρες και άλλες οι γυναίκες.

Δηλαδή η οσμή που εκπέμπει ο άνδρας είναι διαφορετική από αυτή που εκπέμπει μια γυναίκα και αυτό, γιατί υπάρχουν πτητικές ουσίες οσμής που εξαρτώνται από το φύλο του ατόμου.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν περίπου 400 χημικές ενώσεις στον ιδρώτα των εθελοντών και μάλιστα κάποιες εξ αυτών είχαν συνεχή παρουσία χωρίς να επηρεάζονται ούτε από τη διατροφή των εθελοντών.

Αυτές οι χημικές ενώσεις είναι τελικά που δίνουν τη την ξεχωριστή ταυτότητα οσμής σε κάθε άνθρωπο.

Χάρη σε αυτές καθένας από μας έχει διαφορετική μυρωδιά και το ερώτημα που τίθεται τώρα από τους επιστήμονες είναι αν όντως κάθε άνθρωπος σε όλη τη γη έχει το δικό του διαφορετικό οσμητικό αποτύπωμα όπως είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ωστόσο, σημείωσαν ότι γι αυτό θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες με αξιόπιστα βιομετρικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν να γίνει μοναδική διαφοροποίηση κάθε ατόμου.

Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε τα οσμητικά χαρακτηριστικά θα μπορούν να ανιχνεύονται από ειδικούς ηλεκτρονικούς ανιχνευτές οσμής (e-nose) και θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τη τεκμηρίωση στοιχείων τόσο στην εγκληματολογία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και στην πρόωρη διάγνωση πολλών ασθενειών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι άνθρωποι των επόμενων γενεών ίσως να ζουν μέχρι τα 130 τους χρόνια

Σταμάτης Κριμιζής: «Ανοησίες» όσα ακούγονται για «αποικισμό» στον Άρη – «Ενδείξεις ναι» για εξωγήινη ζωή

Οι καλές σχέσεις στη μέση ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή

Έρευνα: Δυο στους τρεις Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό δεν επιθυμούν να επιστρέψουν

Αναπρογραμμάτισαν και ξανάνιωσαν το δέρμα μίας 53χρονης να μοιάζει και να συμπεριφέρεται σαν 23χρονης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr