Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς μπορεί το ελληνικό γιαούρτι να γίνει βιοκαύσιμο για αεροπλάνα

Πώς μπορεί το ελληνικό γιαούρτι να γίνει βιοκαύσιμο για αεροπλάνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαούρτι, Ενέργεια,

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού γιαουρτιού είναι γνωστές και μη εξαιρετέες για τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ φαίνεται πως έχει και μία χρήση που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς: μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως… βιοκαύσιμο.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κορνέλ της Νέας Υόρκης βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή γιαουρτιού σε πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα και πρόσθετα ζωοτροφών.

Ο όξινος ορός γάλακτος που παραμένει από τη διαδικασία αποτελείται από λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ.

Για τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν βακτήρια προκειμένου να μετατραπεί αυτό το κοκτέιλ σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πολύ χρήσιμες ουσίες: το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ.

Και τα δύο αυτά συστατικά κατηγοριοποιούνται στα «πράσινα αντιμικροβιακά» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στις ζωοτροφές αντί των αντιβιοτικών.

Έπειτα από περαιτέρω επεξεργασία με την προσθήκη ανθρακούχων συστατικών μπορούν να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule, χρησιμοποίησαν δύο βιο-αντιδραστήρες ανοιχτής καλλιέργειας, στους οποίους ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού τροφοδοτήθηκε με βακτήρια, ο πρώτος για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς.

Ο κάθε αντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικρόβιο και σε αυτόν εισάγεται ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τα πάντα από αυτό το υλικό, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Αυτό θα βοηθούσε και τη βιομηχανία να είναι κερδοφόρα αλλά και να προχωρήσουμε σε μια πιο κυκλική οικονομία.

»Ως βιώσιμη κοινωνία, πρέπει να ανακτήσουμε τα πάντα», αναφέρει ο ερευνητής Λαρς Ειντζενεντ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Γιώργος Τσίπρας: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν πολιτική, εντελώς ερασιτεχνική και στην ουσία σκόπιμη για κάποια συμφέροντα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr