Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κανάλια και Digea βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Κανάλια και Digea βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να βάλει στα ταμεία του κράτους μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς από 192 έως και 357 εκατ. ευρώ από τα κανάλια και την Digea υπολογίζει η κυβέρνηση.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών– να έχει παρουσιάσει στο Brussels Group, καθώς στο σχέδιο που έχει αποστείλει, περιλαμβάνονται και τρεις δράσεις σχετικά με τη φορολογία και τις άδειες περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η επανεξέταση και αναθεώρηση της 15ετούς διάρκειας σύμβασης του Δημοσίου με την Digea, την εταιρεία που είναι ο μοναδικός πάροχος δικτύου.

Από την πρώτη στιγμή πάντως φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους (και δανειστές) ότι είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη διαπλοκή και να εισπράξει φόρους που μέχρι στιγμής με διάφορους τρόπους παρέμεναν ανείσπρακτοι, όπως υποστηρίζει. Παράλληλα όμως είναι εμφανές ότι έχει αρχίσει και τις «εκπτώσεις». Επιστρέφει, δηλαδή, ουσιαστικά σε πιο ρεαλιστικούς (εν μέρει) υπολογισμούς σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα από τις συγκεκριμένες δράσεις. Και πάλι όμως το εύρος από το χαμηλότερο στο υψηλότερο προσδοκώμενο ποσό που υπολογίζει ότι θα εισπράξει από τις δύο τουλάχιστον δράσεις (άδειες και φορολογία) είναι εξαιρετικά μεγάλο και οι «θεσμοί» το πιο πιθανόν είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να αποδεχτούν το χαμηλότερο.

Επίσημη ενημέρωση

Η κυβέρνηση περιγράφει στο Brussels Group την κατάσταση από το 1995 έως και το 2014 στα κανάλια, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα με τον Ν. 2328/1995 (αρθρ.1 παρ. 21)- αυτά ήταν υποχρεωμένα να καταβάλουν φόρους που αντιστοιχούσαν ετησίως στο 2% των ακαθάριστων εσόδων τους. Σημειώνει επίσης ότι για τις χρονιές 2003, 2004, 2007 και 2009 το ποσοστό μειώθηκε στο 1% έπειτα από σχετικές υπουργικές αποφάσεις και για το 2010 ακόμη χαμηλότερα στο 0,1%.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση όμως οι φόροι αυτοί, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών εθνικής εμβέλειας, δεν έχουν αποδοθεί μέχρι και σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων. Κάτι όμως που δεν ισχύει για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., η οποία -όπως επισημαίνεται- έχει τη βούληση να εφαρμόσει κανονικά τη νομοθεσία και να εισπράξει τα ποσά που αναλογούν στα κανάλια για τα προαναφερόμενα έτη.

Οι σχετικοί καταλογισμοί για το διάστημα 2010-2014 έχουν ήδη γίνει, με το ποσόν να αντιστοιχεί σε συνολικά 39 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ. Για τα έτη 2003-2010 οι ΚΥΑ αναμένεται ότι θα εκδοθούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου, στην περίπτωση που καταλογιστούν κανονικά και οι φόροι παρελθόντων ετών, τα κανάλια θα κληθούν και θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 105 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στο σχετικό σημείωμα η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει ένα ποσόν 40-145 εκατ. ευρώ, προσδιορίζοντας ως αρμόδιες Αρχές το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, χωρίς όμως να αναφέρεται χρονοδιάγραμμα είσπραξης.

Βλάβη του Δημοσίου

Στην επόμενη δράση η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη σύμβαση με την Digea, η οποία -σύμφωνα με αρκετούς υπουργούς- έχει επιφέρει σημαντική οικονομική βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο. Κάτι βέβαια που αρνούνται οι μέτοχοι της Digea (δηλαδή οι ιδιοκτήτες των καναλιών εθνικής εμβέλειας), οι οποίοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν αβάσιμους τους χαρακτηρισμούς, θεωρώντας υψηλό το τίμημα για τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων, καθώς και ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τη σύμβαση παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος στην Digea οι ψηφιακές συχνότητες για 15 χρόνια έναντι συνολικού ποσού 18,6 εκατ. ευρώ (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας), ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλό. Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζεται ότι η νέα κυβέρνηση θα επανεξετάσει και θα αναθεωρήσει τη σύμβαση, καθώς η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διαπιστώσει την ύπαρξη ενεργειών «αθέμιτου ανταγωνισμού».

Υπολογίζεται λοιπόν ότι από την αναθεώρηση αυτή θα υπάρξει όφελος για τον δημόσιο κορβανά που θα φτάσει στα 32 εκατ. ευρώ. Αρμόδιο γι’ αυτήν την ενέργεια είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το προσδοκώμενο ποσόν υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το αργότερο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.

25ετής… εκκρεμότητα

Στην τρίτη και τελευταία δράση η κυβέρνηση περιγράφει την κατάσταση με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη χώρα, επισημαίνοντας ότι επί μια 25ετία δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες σχετικές άδειες και με την ψηφιακή μετάβαση αυτό είναι επιτακτική ανάγκη. Τονίζει λοιπόν ότι μέσα στον Ιούνιο θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 120-180 εκατ. ευρώ. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει τις… εκτιμήσεις της για το αναμενόμενο όφελος από την αδειοδότηση των καναλιών, αφού από τα 350 εκατ. ευρώ, που αρχικά αναφέρονταν ως προσδοκώμενο έσοδο από κυβερνητικά στελέχη, έχει πέσει στο 33% ή -το ανώτερο- στο 50% του αρχικού ποσού.

Ως αρμόδιες αρχές γι’ αυτήν τη δράση αναφέρονται το υπουργείο Επικρατείας και το ΕΣΡ, το οποίο όμως παραμένει για την ώρα… λειψό, με τέσσερα από τα επτά μέλη στη σύνθεσή του, αφού για τα άλλα τρία έληξε και η τελευταία παράταση της θητείας τους χωρίς να ανανεωθεί. Και αυτή η δράση υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο αυτής της χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Κασσελάκης: Ο Παππάς είπε τα αυτονόητα στη Βουλή – «Θα παραιτηθείτε για να ανασάνει η δημοκρατία»

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Παππάς: Οφσάιντ ήδη ο προϋπολογισμός – Έπεσε έξω η κυβέρνηση για ανάπτυξη και επενδύσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο σχόλιο από το περιβάλλον Τσίπρα μετά την απόφαση να μην γίνουν εκλογές για πρόεδρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr