Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τηλεοπτικές άδειες ώρα μηδέν: Τα σενάρια της απόφασης του ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες ώρα μηδέν: Τα σενάρια της απόφασης του ΣτΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκονται καρφωμένα τα βλέμματα του πολιτικού κόσμου, καθώς η απόφαση της σημερινής συνεδριασης της Ολομέλειας αναμένεται να δώσει τον τόνο, όχι μόνο για το τηλεοπτικό τοπίο αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Στο επίκεντρο της Ολομέλειας βρίσκεται η συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στις 5.30 το απόγευμα οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα εξετάσουν τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών με αιχμή τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Τα επικρατέστερα σενάρια, όπως αναφέρει το altsantiri.gr, για την απόφαση του ΣτΕ συνοψίζονται στα εξής:

Ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός επειδή η αρμοδιότητα για τη διαδικασία αδειοδότησης μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αντί του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα και το Δικαστήριο συνιστά στην κυβέρνηση να καταρτίσει νέο νόμο, αφού προηγουμένως ενεργοποιήσει το ΕΣΡ το οποίο και θα αναλάβει την διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Στην περίπτωση αυτή οι δικαστές θα πρέπει ωστόσο να αιτιολογήσουν την απόφαση, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε, λόγω της άρνησης της Ν.Δ. η οποία για να συμφωνήσει, έθετε ως προαπαιτούμενο την κατάργηση του νόμου Παπά. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που είχε αδρανήσει η λειτουργία του ΕΣΡ ως Ανεξάρτητης Αρχής,ο υπουργός κινδύνευε να κατηγορηθεί για απιστία ή παράβαση καθήκοντος, εάν δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Η διαδικασία κρίνεται Συνταγματική και θεωρείται αντισυνταγματικός μόνον ο περιορισμός των αδειών σε 4, καθώς οι καναλάρχες θέτουν με τις προσφυγές τους και ζητήματα ολιγοπωλίου.

Ο νόμος κρίνεται στο συνόλό του αντισυνταγματικός χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Ο νόμος κρίνεται στο συνολό του Συνταγματικός, επίσης χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου αναμένεται τις βραδυνές ώρες εκτός και αν διακοπεί η συνεδρίαση, όπως συνέβη και σε προηγούμενες Διασκέψεις.-

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ελένη Μενεγάκη: Τέλος από το MEGA

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Ανοίγω και το κουτί της Πανδώρας για τον κ. Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ για απόφαση ΣτΕ ενημέρωσης Ανδρουλάκη: Άρχισε το «ξήλωμα» του παρακράτους της ΝΔ

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη ενημέρωση του Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές

Ισραήλ: Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει την απαγόρευση της προβολής του «τρομοκρατικού» Al Jazeera

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr