Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη Ελβετίδα δημοσιογράφος την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στη Γαλλία

Συνελήφθη Ελβετίδα δημοσιογράφος την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στη Γαλλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Δημοσιογράφοι, Ελβετία,

Mια Ελβετίδα δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες στην περιοχή του Μπριανσόν (Οτ Αλπ) στη Γαλλία συνελήφθη και ανακρίθηκε από τη στρατοχωροφυλακή, ένα περιστατικό που σχολίασε με δηκτικό τρόπο η ελβετική εφημερίδα Le Temps, την ώρα που οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας επιβεβαίωσαν την «εξέτασή» της.

«Δεν τιμά τη Γαλλία από την οποία αξιώνουμε εξηγήσεις και συγγνώμη» έγραψε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Στεφάν Μπενουά Γκοντέ χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα μια «ανυπόφορη επίθεση εναντίον του Τύπου».

Η ειδική απεσταλμένη της εφημερίδας Καρολίν Κριστινάζ είχε επιβιβαστεί το Σάββατο στο αυτοκίνητο ενός κατοίκου του Οτ Αλπ, ο οποίος προσέφερε βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα από την Ιταλία στη Γαλλία διασχίζοντας το Κολ ντε λ’ Εσέλ (ένα ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 1762 μέτρων). Σε ένα δεύτερο όχημα είχε επιβιβαστεί ένας Γάλλος δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού δικτύου France Culture, ο Ραφαέλ Κραφτ.

Κατά την κατάβαση από το βουνό, συνελήφθησαν από τους στρατοχωροφύλακες, την ώρα που στα δύο οχήματα είχαν επιβιβαστεί τέσσερις πρόσφυγες.

Οι δύο δημοσιογράφοι κλήθηκαν την Κυριακή στο αστυνομικό τμήμα του Μπριανσόν. «Η ανάκριση διήρκησε 2 ώρες» δήλωσε η Κριστινάζ.

«Μου είπαν ότι ήθελαν να μάθουν τις οικονομικές μου δυνατότητες για να καθορίσουν το ύψος του προστίμου». Η ίδια εξήγησε ότι την φωτογράφισαν και πήραν τα δακτυλικά της αποτυπώματα.

«Μπροστά στην επιμονή και την πίεση των δύο αστυνομικών, η δημοσιογράφος τους έδωσε τελικά το κινητό της τηλέφωνο, κατόπιν, εξουθενωμένη, τον κωδικό πρόσβασης» κατήγγειλε η Le Temps, που διευκρίνισε ότι οι στρατοχωροφύλακες στο τέλος της επέστρεψαν το τηλέφωνο.

«Όταν εκείνη τους ρώτησε σχετικά με τους λόγους αυτής της ανάκρισης, εκείνοι της απάντησαν ότι την ανέκριναν στο πλαίσιο μιας έρευνας σχετικά με την παροχή βοήθειας με στόχο την παράνομη είσοδο, την μετακίνηση και τη διαμονή αλλοδαπών στο γαλλικό έδαφος» εξήγησε η εφημερίδα.

«Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η συνάδελφός μας ήλθε αντιμέτωπη με απόπειρες εκφοβισμού εκ μέρους των στρατοχωροφυλάκων και του εισαγγελέα, την οποία κατηγόρησαν ενώ εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να ασκεί το επάγγελμά της» κατήγγειλε ο αρχισυντάκτης.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας του Γκαπ Ραφαέλ Μπαγιάν κατηγόρησε τη Le Temps “ότι προέβη σε απόλυτα συκοφαντικές καταγγελίες σε βάρος του». Διαβεβαίωσε ότι «δεν ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για την ανάκριση της Ελβετίδας δημοσιογράφου παρά μόνο στο τέλος».

Εξήγησε δε ότι στη δημοσιογράφο αναγνώσθηκαν τα δικαιώματά της—«το δικαίωμα εκπροσώπησης από δικηγόρο, να μην κάνει δήλωση και να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή». Σύμφωνα με τον ίδιο «εκείνη τα υπέγραψε».

Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζει σε ένα δελτίο τύπου ότι «το ότι συμπεριφέρθηκαν σε έναν δημοσιογράφο ως ύποπτο ενώ το μόνο που έκανε ήταν να ασκήσει το επάγγελμά του αποτελεί πρόσκομμα στην ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέθανε η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου σε ηλικία 64 ετών

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Νεοφωτίστου-Ζήκα σε ηλικία 93 ετών

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr