Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία – Όλοι είμαστε αισιόδοξοι

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία – Όλοι είμαστε αισιόδοξοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Είμαστε κοντύτερα σε ενδιάμεση συμφωνία από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Γιούνκερ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας.

“Επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών και ότι έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης” ανέφερε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε την αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είχε διαμηνύσει ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Μιλώντας μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να πήρε σε κάποια βασικά σημεία την πολυπόθητη πολιτική στήριξη της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά από την συνάντηση μίας ώρας που έγινε μεταξύ των δύο ηγετών, όπως αναφέρουν τα parapolitka.gr, φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση σε 4 συν 1 σημεία, τα οποία θεωρούνται όλα κομβικά για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα υπήρχε σύγκλιση στα εξής:

-Υπάρχει πράγματι πρόοδος στο Brussels group

-Θα υπάρξει πλέονασμα 1,5%

-Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, επίσης υπήρξε σύγκλιση απόψεων στο ποιες και πως πρέπει να γίνουν και ακόμα το πολύ βασικό

-Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να μετατραπεί σε ανεξάρτητη Αρχή.

-Τέλος υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο της αποδέσμευσης ενός ποσού στο τέλος του Απριλίου, πράγμα που θεωρεί κομβικό η ελληνική κυβέρνηση.

Εκτενής συζήτηση έγινε και όσον αφορά το μεταναστευτικό, με τον Αλέξη Τσίπρα, να τονίζει πως η Ε.Ε είναι καιρός να δει το θέμα ουσιαστικά και αποτελεσματικά , κάτι που θα βοηθήσει και το προφίλ της Ένωσης. Έθεσε ταυτόχρονα το θέμα των γρήγορων κινήσεων και της δίκαιης κατανομής των πόρων , αλλά και των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων.

Στη συνάντηση η κ. Μέρκελ συνοδευόταν από τον διπλωματικό σύμβουλό της Μέγιερ Λάντρουτ και ο Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

O Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε χαρακτηριστικά στην Γερμανίδα καγκελάριο «Εγώ έκανα όσα σου είχα πει. Κάνε κι εσύ ό,τι μου είπες» επιδιώκοντας να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορεί για την ελληνική πλευρά, κάτι που όπως φαίνεται από την έκβαση της συνάντησης το πέτυχε.

Σε όσα πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη συγκεκριμένη συνάντηση μπορούν να προστεθούν και η εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού για την Ελλάδα που θα αφορά τη μετανάστευση καθώς και μία πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Ανδρέας Μπούσιος νέος διευθυντής του Γραφείου Τύπου Τσίπρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...