Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία – Η Μέρκελ δεν θέλει ρήξη – Έσχατη λύση το δημοψήφισμα

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία – Η Μέρκελ δεν θέλει ρήξη – Έσχατη λύση το δημοψήφισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για την ανοικτή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, τη λαϊκή εντολή που δεσμεύει την κυβέρνηση, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και τον Κώστα Καραμανλή μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο STAR και την εκπομπή «Στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Λύση εντός Ευρώπης – Είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες»

«Δεν ήρθαμε για να κυβερνήσουμε ερήμην της λαϊκής βούλησης. Θέλουμε να τηρήσουμε τη λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση, να ματώσουμε για να σταματήσει να ματώνει αυτός ο λαός. Είναι εντολή λύσης εντός Ευρώπης αλλά να είναι λύση που δεν θα επαναλαμβάνει το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της μιζέριας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Το όραμά μου δεν είναι η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη» πρόσθεσε ο ίδιος στη συνέχεια για να αποκαλύψει ότι «εκτιμώ ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες μέρες για να πάει και στο Εurogroup να επικυρωθεί».

«Δεν θέλει τη ρήξη η Μέρκελ – Κάποιοι καιροφυλαχτούν και επιθυμούν την αποτυχία μας»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση στο θέμα της Ελλάδας καθώς «η ρήξη και η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν αποτυχία για την ίδια» αλλά άφησε ανοιχτές αιχμές για άλλες δυνάμεις, εντός και εκτός Ελλάδας που επιθυμούν την αποτυχία της κυβέρνησης.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε σκόπιμα παράταση 6 μηνών, ενώ της δινόταν, για να είμαστε εμείς σε ναρκοθετημένο πεδίο» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μίλησε ανοικτά για παγίδα που στήθηκε «από εσωτερικές δυνάμεις σε συνεργασία με ξένα κέντρα με στόχο να γίνει αυτή η κυβέρνηση, κυβέρνηση αριστερής παρένθεσης. Ακόμη ευελπιστούν σε μια τέτοια εξέλιξη γι’ αυτό και καιροφυλακτούν για να σκοντάψουμε, αδιαφορώντας για το εάν θα μπει η χώρα σε περιπέτειες».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ενώ ανακοίνωνε πρωτογενή πλεονάσματα, ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρήκαν τα ταμεία στο «κόκκινο».

Ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος είναι ανοικτό αλλά μόνο ως έσχατη λύση.

«Εάν βρεθώ στη δύσκολη θέση -που δεν το ελπίζω γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα έχει στην Ευρώπη όφελος από τη ρήξη, εκτός από τους κοντόμυαλους- να έχω συμφωνία που με βγάζει από τα όρια που μου έχει δώσει η λαϊκή εντολή, δεν έχω άλλο αποκούμπι εκτός του λαού. Προφανώς, όχι με εκλογές. Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας, εξάλλου, στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου πως δεν επιτρέπει το Σύνταγμα δημοψηφίσματα με δημοσιονομικό ερώτημα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είναι δημοσιονομικό θέμα μια συμφωνία, είναι κρίσιμο εθνικό θέμα. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να πάει σε δημοψήφισμα ένα νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί και αφορά δημοσιονομικό θέμα. Ας μη φοβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εγώ θεωρώ ότι είναι το μόνο μου στήριγμα. Δεν πιστεύω, όμως, ότι θα χρειαστεί να πάμε γιατί γνωρίζω ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα αλλά ένα κρίσιμο θέμα με γεωπολιτικές διαστάσεις. Δεν είναι χώρα του πεταματού η Ελλάδα, διατηρεί π-αρά την κρίση- την γεωπολιτική της ισχύ. Δεν είναι χώρα που θα πει κάποιος ας τη διώξουμε, ας την εξευτελίσουμε».

Mιλώντας, εξάλλου, για τον στόχο του έντιμου συμβιβασμού και το αν θα στον στηρίξει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πολυφωνία είναι προτέρημα και όχι αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε πως εάν επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός, θα τον στηρίξουν και όσοι έχουν μιλήσει για ρήξη.

«Δεν σκίσαμε μονομιάς το Μνημόνιο αλλά ξεφύγαμε από τις δεσμεύσεις του mail Χαρδούβελη»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συνέχεια ότι θα ήταν πολύ εύκολο για τον ίδιο να συμφωνήσει στην 5η αξιολόγηση αλλά ο ίδιος δεν έχει αυτή τη λαϊκή εντολή.

«Νομίζετε ότι είναι ευχάριστο να πηγαίνουμε σε διαπραγμάτευση με όρους εκβιασμού από την άλλη πλευρά; Θα μπορούσα να κάνω ότι και οι άλλοι και να πω ότι σώζω τη χώρα, όπως την “έσωζαν” τόσα χρόνια. Αυτοί οι 3 μήνες διαπραγμάτευσης έχουν να κάνουν με το εάν η Ευρώπη αποδέχεται τη δημοκρατία και το αν οι λαοί καθορίζουν την τύχη τους όταν ψηφίζουν. Εμείς συνδυάσαμε 2 απαράβατους κανόνες: Τον κανόνα της λαϊκής κυριαρχίας και τους κανόνες της ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα «σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, μπορεί η κυβέρνησή του να μην έσκισε μονομιάς το Μνημόνιο αλλά «πήραμε μια συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις του mail Χαρούβελη και της προηγούμενης κυβέρνησης». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να αναιρεθούν πολλά σημεία από αυτή τη συμφωνία.

Αιχμές για Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ – Στηρίζει Βαρουφάκη

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για αθέτηση συμφωνίας από πλευράς των εταίρων λέγοντας ότι η ΕΚΤ κρατά διαφορετική στάση στην Ελλάδα από αυτήν που είχε υποσχεθεί στο παρελθόν, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος τηλεφωνικά όσο και ο Γιάνης Bαρουφάκης κατ΄ιδίαν είχαν τη δέσμευση του Γερούν Νταισελμπλουμ ότι θα αποκατασταθεί η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.

«Ήταν λάθος μας που ήταν προφορική η συμφωνία. Θεωρήσαμε καλόπιστα ότι θα εφαρμοστεί, όπως καλόπιστα θεωρήσαμε ότι θα εφαρμοστεί και η 20η Φεβρουαρίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας, εξάλλου, στο γιατί ο κ. Βαρουφάκης έλεγε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν χρειαζόμαστε χρήματα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λάθος του υπουργού Οικονομικών: «Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Και οι πολιτικοί μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Υπάρχουν, όμως, λάθη εγκληματικά, λάθη που γίνονται υπό την πίεση των γεγονότων και λάθη που γίνονται επειδή σε παραπλανούν. Αυτό εντάσσεται στο τρίτο». Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση. Έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα και από αυτούς, δεν κάνει πίσω εύκολα και έχει ριζοσπαστικές ιδέες».

Σε εκείνο το σημείο παραδέχθηκε ότι η νεά κυβέρνηση έχει αδυναμίες καθώς είναι νέα κυβέρνηση, χωρίς εμπειρία και με την πλάτη στον τοίχο αλλά άφησε εκ νέου αιχμές για παγίδες που στήνονται εναντίον της μιλώντας για «μονταζιέρα ψευδών ειδήσεων εναντίον μας».

Τι είπε για την απουσία Βαρουφάκη από το δείπνο των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ

Αναφορικά, με το θέμα που δημιουργήθηκε με την απουσία του κ. Βαρουφάκη από το δείπνο των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ μετά το Eurogroup της Ρίγας, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι πολιτικοί δεν έχουν συναισθήματα όταν βρίσκονται σε μια θέση ευθύνης; Εσείς θα περνάγατε καλά εάν οι ομόλογοι σας υπουργοί δεν λέγανε τίποτα μπροστά σας και μετά τη συνεδρίαση ένας-ένας λέγανε διάφορα; Το δείπνο αυτό δεν ήταν δείπνο εργασίας. Η διαπραγματευτική θέση της χώρα διαμορφώνεται από τις θέσεις που παρουσιάζει κανείς τη δύσκολη ώρα και η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Την συνολική εποπτεία και ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός».

Ο ίδιος, πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα αλλά επεσήμανε ότι είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού «όταν θέλεις να αποδομήσεις αυτόν που έχεις απέναντί σου».

«Θα προτιμούσαν να έχουν έναν που όταν του λένε “forget it” να το ξεχνάει και όταν του λένε να πάει στην Ελβετία να φέρει κανένα ευρώ να μην πηγαίνει γιατί έχει βγάλει χρήματα και αυτός. Πάντως τον Βαρουφάκη δεν θα τον ήθελαν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε εσωτερική τρόικα – Προϋπόθεση για την επιτυχία η ενότητα – Όποιος φοβάται χάνει»

«Δεν έχουμε σοβαρή αντιπολίτευση ενώ η χώρα τώρα χρειάζεται συστράτευση» είπε ο πρωθυπουργός με αιχμές, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι με τις κινήσεις του προσπαθεί να ενώσει τον ελληνικό λαό.

Απαντώντας στις επικρίσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ο ίδιος ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδειξε διάθεση συνεννόησης, απάντησε: «Εγώ ζητώ συστράτευση στη διαπραγμάτευση για να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση, για να κερδίσουμε. Όχι για την καταστροφή, για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις ή να κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι βλέπω ότι πράγματα που δεν μου τα λένε οι έξω, μου τα λένε οι μέσα, η εσωτερική τρόικα». Ωστόσο, τόνισε ότι και στα κόμματα του χθες -όπως τα χαρακτήρισε- υπάρχουν δυνάμεις που δυσανασχετούν με τη στάση που αυτά κρατούν.

«Προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η λαϊκή ενότητα και να μην τσιμπάμε στα διαπραγματευτικά παιχνίδια και τις κινήσεις πανικού για να δημιουργηθεί φόβος. Όποιος φοβάται, χάνει» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τι είπε για τον ανασχηματισμό και τις διαφωνίες με τους εταίρους

Απαντώντας στο ανασχηματισμό στην ομάδα διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ώρα είναι κρίσιμη και πως υπήρχε ανάγκη αναδιοργάνωσης, ενώ πρόσθεσε ήταν μία απόφαση που είχε ληφθεί πριν το Eurogroup της Ρίγας καθώς υπήρχε ανάγκη για καλύτερο συντονισμό με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι έχουν εκφραστεί παράπονα για στοιχεία που (δεν) δίνονται στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, το οποίο -όπως είπε- γίνεται από κακή συνεννόηση και μόνο.

Όσον αφορά το που διαφωνούμε με τους δανειστές, είπε: «Διαφωνούμε στα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και στον ΦΠΑ στα νησιά».

Αναφερόμενος στο θέμα των νησιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει να επιβληθούν «στα νησιά μεγάλης ζήτησης» υποχρεωτικές συναλλαγές με πιστωτική κάρτα για ποσά άνω των 50 με 70 ευρώ.

Τι απάντησε στα περί «φλερτ» με τον Κώστα Καραμανλή

«Υπάρχει αμοιβαία -θέλω να πιστεύω- εκτίμηση αλλά όχι πολιτικό φλερτ» απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου για το αν «φλερτάρει» πολιτικά με τον Κώστα Καραμανλή, τόσο λόγω του ότι στην πρόταση για εξεταστική εξαιρέθηκε η περίοδος διακυβέρνησης του όσο και επειδή πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Θα έλεγα ότι έχουμε μια σχέση αλληλοεκτίμησης αλλά σοβαρές πολιτικές διαφορές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αρνήθηκε ότι είχε κάνει πρόταση στον πρώην πρωθυπουργό για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο μοναδικός που δέχθηκε πρόταση από τον ίδιο ήταν ο νυν ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η αποφυλάκιση Ξηρού και οι σχέσεις με ΗΠΑ

Ερωτηθείς για το αν έπρεπε να χαλάσουν -και δη σε αυτό το κρίσιμο στάδιο- οι σχέσεις με τις ΗΠΑ που μας στηρίζουν στη μάχη κατά της λιτότητας λόγω του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα αποφυλακίσει με «βραχιολάκι» και τον Σάββα Ξηρό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις των 2 χωρών στη διαπραγμάτευση».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο νόμος για τα βραχιολάκια «δεν έγινε για να εξυπηρετήσει κάποιους», ενώ επικαλούμενος την ιστορική φράση του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τους Απριλιανούς ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται», αναρωτήθηκε αν κάποιος που έχει 99% τύφλωση και σκλήρυνση κατά πλάκας (σ.σ.: ο Σάββας Ξηρός) είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία.

H ΠΝΠ και τα ταμειακά διαθέσιμα

Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τα διαθέσιμα φορέων, δήμων, ταμείων, κλπ., ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι είχε κουρέψει τα αποθεματικά ενώ η τωρινή κυβέρνηση απλά τους «ζητά να τοκίζουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στις συστημικές τράπεζες».

H γνώμη του για την Άνγκελα Μέρκελ

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου και για τη γνώμη του για την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ως πρωθυπουργός συνάντησε από κοντά.

«Δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη που έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει. Εγώ αυτό επιχειρώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: star.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Απελπισμένη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλύψει το έγκλημα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...