Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Με «όχι» καλύτερη συμφωνία – Οι τράπεζες θα ανοίξουν

Τσίπρας: Με  «όχι»  καλύτερη  συμφωνία – Οι τράπεζες θα ανοίξουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπεραμύνθηκε της επιλογής του για δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα δήλωσε ότι με το «όχι» θα κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές μέσα σε 48 ώρες.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μάλιστα ισχυρίστηκε ότι μόλις ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος οι εταίροι υπέβαλαν βελτιωμένη πρόταση, ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες γνωρίζουν τι καλούνται να επιλέξουν και είπε ότι το ερώτημα, είναι αν θα δεχτούμε μια μη βιώσιμη λύση ή θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να βρούμε μια καλύτερη λύση.

Χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη. Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά ισχυρή πίεση για να βρεθεί μια καλύτερη λύση.

Υποστήριξε δε, ότι προσπάθησε να πετύχει ένα συμβιβασμό, αποδέχτηκε ακόμη και μέτρα λιτότητας αλλά δεν μπορούσε να κάνει πίσω στην ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους.

«Στο δημοσιονομικό κομμάτι, υπογράμμισε, η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Δεν είναι όμως μόνο τα προαπαιτούμενα αλλά επίσης το χρηματοδοτικό και το χρέος».

«Αν δεν διασφαλίσουμε για επαρκές χρονικό διάστημα τη χρηματοδότηση και δεν συνομολογήσουμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα και να έλθουν επενδύσεις», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα επικαλέστηκε και την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, λέγοντας όμως ότι το Ταμείο ανακοίνωσε ότι το χρέος χρειάζεται κούρεμα και επιμήκυνση. Αυτά το ΔΝΤ δεν τα είπε σε εμάς.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και απολογητικός αποδεχόμενος ότι στην διαπραγμάτευση, δεν κέρδισε και δεν πήρε αυτό που ήθελε , γι αυτό και εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε πιο αποφασιστικά είναι να μιλήσει ο λαός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε και ευθεία επίθεση στου εταίρους , ισχυριζόμενος ότι οι τράπεζες έκλεισαν γιατί το Eurogroup δεν δέχτηκε ένα εύλογο αίτημα της χώρας να δοθούν λίγες ημέρες για να γίνει το δημοψήφισμα.

Τόνισε δε ότι αυτή την εβδομάδα, έχουμε ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες για το κλείσιμο των τραπεζών και στην ΕΚΤ.

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία είτε με βάση το «ναι» με μια μη βιώσιμη συμφωνία είτε με το «όχι». Με το «όχι» την επόμενη ημέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα κλείσω τη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες, είπε.

Για τις καταθέσεις πάντως, δεν ήταν απόλυτα σαφής αναφέροντας βέβαια ότι απόλυτη προτεραιότητά της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τις καταθέσεις των πολιτών .

«Εμεις θα κάνουμε το παν για να μην τραβήξει κανείς τη σκανδάλη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ο πρωθυπουργός είπε ότι όσο υψηλότερο είναι το «όχι», τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για όλους όσους στηρίζουν το «Ναι» στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δηλώσεις έκαναν ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, αυτοί δηλαδή που ν έχουν ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση ούτε στο «Ευρώ πάση θυσία;», όταν του τέθηκε η ερώτηση, απαντώντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη για να αποδείξει στην Ευρώπη ότι χρειάζεται μια βιώσιμη λύση.

Απάντησε όμως στο ότι αν επικρατήσει το «ναι» θα έχουμε μια συμφωνία που δεν θα δώσει διέξοδο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα είναι σεβαστή η επιλογή του λαού και θα γίνει νόμος.

«Και εγώ θα παραμείνω ο θεσμικός εγγυητής και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα από συνεννόηση με το κόμμα αλλά και τους πολιτειακούς φορείς», είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος καταδίκασε τις υπερβολικές εκφράσεις, που ακούγονται στην αντιπαράθεση όπως «γερμανοτσολιάδες» και ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα, είτε με «ναι» είτε με «όχι» θα είμαστε στην ίδια βάρκα που μπάζει και θα πρέπει να τη σώσουμε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη σε βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...