Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι κινήσεις Τσίπρα μετά την επιστροφή από την Τεχεράνη στην “τέλεια καταιγίδα”

Οι κινήσεις Τσίπρα μετά την επιστροφή από την Τεχεράνη στην “τέλεια καταιγίδα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έχοντας στις βαλίτσες του σημαντικές επενδυτικές συνεργασίες κυρίως στον τομέα της ενέργειας με το Ιράν, με στόχο να μετατραπεί η Ελλάδα σε γέφυρα της Τεχεράνης με την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από το ταξίδι στην Περσία εν μέσω καταιγίδας στην ζοφερή ελληνική πραγματικότητα. Η επιστροφή του πρωθυπουργού γίνεται εν μέσω κατάρρευσης των αγορών, ασφυκτικών πιέσεων για πρόσθετα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, σπριντ στο προσφυγικό και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από μερίδα αγροτών.

Τέλος στις εκλογές

Στο κυβερνητικό επιτελείο έβαλαν τέλος στην εκλογολογία, με κυβερνητικό αξιωματούχο να κλείνει μία και καλή τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την Τεχεράνη με τη φράση “είστε καλά; Δεν γίνεται κάθε τρεις μήνες να έχουμε εκλογές”.

Η ίδια πηγή σχολίασε και την στάση των αγροτών λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση. Η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή; Ειδικά τους αγρότες τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό ότι οι αγρότες δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άλλη πηγή υπογράμμιζε στο tribune τη διάσπαση των αγροτών, καθώς τα μπλόκα στις Μικροθήβες και στα Τέμπη δεν συμμετέχουν στην κάθοδο στο Σύνταγμα, επιμένοντας με νόημα ότι εν τέλει “κανένα τρακτέρ δεν θα κατέβει στο κέντρο της Αθήνας”.

Και μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να “ξεκόβουν” το βήχα από τους αγρότες, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και την επιστημονική κοινοτητα, για την οποία ο αρμόδιος υπουργός προέβη σε βελτιωτικές κινήσεις στο Ασφαλιστικό.

Παράλληλα πάντως, η ανώτατη κυβερνητική πηγή έδωσε το στίγμα των προταιρεοτήτων του Μαξίμου τονίζοντας πως «δεν ανησυχώ για τους αγρότες, ανησυχώ για το προσφυγικό, για την αξιολόγηση που πρέπει να προχωρήσει και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Οι φόβοι για σύρσιμο της αξιολόγησης πιέζουν τις κόκκινες γραμμές

Οι διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ για σύρσιμο των διαπραγματεύσεων ακόμα και για μήνες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και η απροθυμία επιστροφής του κουαρτέτου χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά συνοψίζουν τους φόβους του κυβερνητικού επιτελείου, οι οποίοι εκφράστηκαν και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, που εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε εφιαλτικό το σενάριο να τραβήξει η αξιολόγηση μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Μία πρώτη επίσημη τοποθέτηση μετά και τις πρώτες διερευνητικές επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναμένεται στο Eurogroup της Πέμπτης και το Ecofin της Παρασκευής.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ωστόσο αποφασισμένος να υποχωρήσει μέχρι ένα βαθμό και στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για τις κύριες συντάξεις, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ήδη, το ενδεχόμενο υποχώρησης στα ρετιρέ των κύριων συντάξεων, τις επικουρικές αλλά και τα απαιτούμενα έτη για την εθνική σύνταξη προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως το δέλεαρ για τις θυσίες της αξιολόγησης που είναι η συζήτηση για το χρέος και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι πολύ μεγάλο και θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Τροχάδην για προσφυγικό ενόψει Συνόδου

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση “τρέχουν” για την έγκαιρη ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, με την κρίσιμη Σύνοδο να είναι προγραμματισμένη για τις 17. Ο Αλέξης Τσίπρας εκεί αναμένεται να επαναφέρει την πολιτική διαπραγμάτευση στο προσκήνιο, με τη συσχέτιση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, ζητώντας διευκολύνσεις και ευλιξία, καθώς η χώρα δεν δύναται να ανταποκριθεί σε δύο τέτοιες παράλληλες κρίσεις. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, το οποίο αρνούνται να υλοποιήσουν χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ακομα μεγαλύτερες πιέσεις στην Άγκυρα προκειμένου να ανταποκριθεί – κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής παρά μόνο εκβιάζει για κονδύλια – στις υποχρεώσεις της συμφωνίας του Νοεμβρίου.

Αντίστοιχη στήριξη στις θέσεις για την αξιολόγηση και το προσφυγικό αναμένεται να αποζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με το νέο τετ α τετ που θα έχει με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κάνουν λόγο για επικείμενη παρέμβαση της Ουάσιγκτον τόσο στο ΔΝΤ όσο και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της αξιολόγησης και πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος.

Ποιες συμφωνίες υπογράφησαν με το Ιράν

Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να κάνει ενεργειακό άνοιγμα προς την Ευρώπη, με στόχο να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από την περιοχή με το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, South Pars (βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ανάμεσα στο Ιράν και το Κατάρ).

Μετά τις συνομιλίες αναμένεται υπογράφησαν σειρά συμφωνιών.

1.Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις

Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. (Μέσω της Ελλάδας το Ιράν προσεγγίζει έτσι περισσότερο και την ΕΕ)

2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Γενικότερη πληροφόρηση

Τομείς συνεργασίας

Εμπόριο

Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.

Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προΐόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προΐοντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.

Υπηρεσίες

Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ροές από Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών από ιρανικό έδαφος)

Γεωργικός τομέας

Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.

Ενέργεια

Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).

Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας

Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταΐκά.

Υψηλή Τεχνολογία

Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους)

Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες

Πολιτισμός

Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.

Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Νετανιάχου: «Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Ο τζάμπα μάγκας Ραϊσί απειλεί ξανά το Ισραήλ με τζούφιες φωτοβολίδες

Νόαμ Κατς (Πρεσβευτής Ισραήλ): «Απλώς φανταστείτε το καθεστώς των Ιρανών Αγιατολλάδων με πυρηνικά όπλα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...