Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την “πολιτική αστάθεια” στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονία έθιξε ο Ξυδάκης στην ΕΕ

Την “πολιτική αστάθεια” στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονία έθιξε ο Ξυδάκης στην ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., σημείωσε:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονία (βρετανικό δημοψήφισμα, απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) έχουν αυξήσει την πολιτική αστάθεια και έχουν δημιουργήσει ποικίλες εστίες έντασης.

»Οφείλουμε να διαβάζουμε σωστά τις εξελίξεις αυτές και να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή απάντηση, ιδίως ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι η επαναληπτική εκλογή στην Αυστρία εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκλεγεί ακροδεξιός Πρόεδρος, και το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, σε περίπτωση θετικής έκβασης για την κυβέρνηση της Βουδαπέστης, σημαίνει ότι μπορεί να αμφισβητηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εσωτερικό δημοψήφισμα μίας χώρας.

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μπρατισλάβα, περιελάμβανε: α) την αποτίμηση της εφαρμογής του Στρατηγικού Θεματολογίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων για την επιτάχυνση της υλοποίησης των στόχων που θέτει και β) την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ε.Ε., με στόχο την ανάσχεση του ευρωσκεπτικισμού και των φυγοκεντρικών τάσεων που παρατηρούνται στην Ένωση και εκφράστηκαν με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ έκανε λόγο για τεχνικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ διευκρινίζοντας ότι τα πολιτικά προβλήματα καταντούν τεχνικά, επικρατεί δε ένα είδος ιδιολέκτου της Ε.Ε., το οποίο είναι ακατανόητο για το ευρύ κοινό, ενώ αντί να λύνουν τα προβλήματα οι ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι διαθέτουν την δημοκρατική νομιμοποίηση, προσπαθούν να τα λύσουν οι ευρω-γραφειοκράτες.

Προκρίνοντας την κοινοτική μέθοδο έναντι του διακυβερνητισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή δίνεται η εντύπωση ότι έχει χαθεί οριστικά το στοίχημα για τη σύγκλιση, τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

»Γι’ αυτό, επειδή δεν πρέπει να χαθούν οριστικά αυτά τα στοιχήματα, θα πρέπει να επιμείνουμε στην κοινοτική μέθοδο και να απορρίψουμε τον διακυβερνητισμό. Να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την κοινοτικοποίηση του προϋπολογισμού καθώς επίσης και για τη μεταφορά πλεονασμάτων».

Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ έκανε λόγο για πολιτική αστάθεια που οφείλεται στην απουσία κοινωνικού προσήμου στην σημερινή ΕΕ, σημειώνοντας πως η εικόνα που επικρατεί είναι αυτή του κοινωνικού κατακερματισμού, με αποκλεισμούς κοινωνικών στρωμάτων και φτωχοποίηση.

Ο κ. Ξυδάκης έκλεισε την παρέμβασή του απευθύνοντας έκκληση για υπεράσπιση της δημοκρατίας (République) και του ουδετερόθρησκου κράτους (État laïque).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Χρυσουλάκης: «Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας» – Τσούνης: «Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...