Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ρουά ματ” με τον νότιο άξονα επιχειρεί ο Τσίπρας – Πού αποσκοπεί

“Ρουά ματ” με τον νότιο άξονα επιχειρεί ο Τσίπρας – Πού αποσκοπεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρωτοβουλία με μεγάλη σημειολογία αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συγκαλεί στην Αθήνα τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε συνέχεια της όσμωσης και των ζυμώσεων των ηγετών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, χωρών δηλαδή που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης χρέους και της ατέρμονης λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στον υπό δημιουργία “νότιο άξονα”.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ματέο Ρέντσι και ο Αντόνιο Κόστα αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα, στην άτυπη Σύνοδο των χωρών του Νότου που θα συγκαλέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, με στόχο τη χαλάρωση της λιτότητας και την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έρχεται λίγο πριν τις αποφάσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και μόλις έναν μήνα μετά τα δύο μέτρα και σταθμά για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ελλάδα και Ισπανία από το Βερολίνο.

Η στόχευση της Ηρώδου Αττικού με την πρωτοβουλία αυτή είναι πολλαπλή.

Από τη μία πλευρά μετά από καιρό ζυμώσεων με τις χώρες του Νότου και την ευρωπαϊκή σοδιαλδημοκρατία εντός και εκτός των κλειστών θυρών των Βρυξελλών, κρίνεται σκόπιμο ο νέος υπό δημιουργία πυλώνας να αποκτήσει υπόσταση, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα λιγο πριν αρχίουν οι νέες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, αποτελεί μία de facto ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας έναντι των πλέον σκληρών των δανειστών τόσο για τα εργασιακά, όσο και για το χρέος και τα πλεονάσματα.

Επιπλέον, με την ανάληψη της πρωτοβουλίας για πρώτη φορά στην Αθήνα, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις και συμμαχίες.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός κάνει λόγο σε συνομιλητές του για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μία μόλις ημέρα πριν τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ που θα έχουν ως βασικούς πυλώνες την ανάγκη ανασύστασης του κοινωνικού κράτους με όρους δικαίου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κραυγές και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης για να βγει η χώρα από τα μνημονία.

Έτσι, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και ένα ισχυρό μήνυμα ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πέραν αυτών όμως, η σύσκεψη των ηγετών των χωρών του νότου θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για το Μέγαρο Μαξίμου τη στιγμή μάλιστα που χώρες, όπως η Ελλάδα έχουν επωμιστεί το μεγάλο βάρος του προσφυγικού ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...