Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ένοπλες Δυνάμεις (ΝΑΤΟ) και Ενέργεια (Φυσικό Αέριο) οι προτεραιότητες Ομπάμα στην Αθήνα

Ένοπλες Δυνάμεις (ΝΑΤΟ) και Ενέργεια (Φυσικό Αέριο) οι προτεραιότητες Ομπάμα στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, είναι πλέον γεγονός και περνάει ως μια ιστορική στιγμή για την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Η τέταρτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, παρότι γίνεται μια βδομάδα μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, έχει την δικιά της ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε έμπρακτα την υποστήριξη του στην Ελλάδα με την επίσκεψη του, έστω και την τελευταία στιγμή.

Παρότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, περίμεναν να αναφερθεί στο χρέος και την απομείωση του, κάτι που έγινε τελικά, όμως οι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον προφανώς και είναι άλλοι.

Σημειολογικά η πρώτη αναφορά, πέρα από τις φιλοφρονήσεις προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, ήταν οι ευχαριστίες του Αμερικανού Προέδρου για την σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στη «Συμμαχία μας».

Αυτό από μόνο του δείχνει την προτεραιότητα της αμερικανικής πλευράς.

Το ΝΑΤΟ και η ενέργεια είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την αμερικανική πλευρά.

Επιθυμία τους είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο αλλά και να διασφαλιστεί η μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά η παραμονή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο για την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμη, ώστε να λειτουργήσει ανασταλτικά στην κίνηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Μπάρακ Ομπάμα ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα «τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας».

Προφανώς ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να διαφυλάξει την περιοχή από μια ενδεχόμενη ρωσική επιρροή.

Τα καμπανάκια εξάλλου έχουν χτυπήσει τόσο με την εκλογή φιλορώσων στην Μολδαβία αλλά και του Σοσιαλιστή Προέδρου στη Βουλγαρία που δεν έχει κρύψει την προτίμηση του προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας Βουλγαρίας, είναι δημιούργημα των ΗΠΑ που πίεσε την Βουλγαρική πλευρά ώστε να συγκλίνει με την Ελλάδα.

Ο φόβος να αφήσει πίσω του ο Μπάρακ Ομπάμα ένα τοπίο μιας ευάλωτης περιοχής σε φλερτ με την Ρωσία τον έσπρωξε να κάνει το τελευταίο του ταξίδι στην περιοχή με πρόσχημα το χρέος, αλλά με άλλες βλέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνει αυτή η επίσκεψη.

Εξάλλου η αναφορά του Ομπάμα στο ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης», ήταν το μήνυμα που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Αν όμως κρίνουμε από τις αντιδράσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού την αμηχανία, το άγχος και τον προβληματισμό του που ήταν εμφανή κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μάλλον περίμενε πολλά περισσότερα.

Πρώτη δημοσίευση: Independent Balkan News Agency

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Ο Ζελένσκι πανευτυχής που θα πάρει νέα αμερικανικά δισ. δολάρια

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...