Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέλος τα ψέματα: Ακονίζουν μαχαίρια για τη μάχη του Βερολίνου – Στο επίκεντρο το χρέος

Τέλος τα ψέματα: Ακονίζουν μαχαίρια για τη μάχη του Βερολίνου – Στο επίκεντρο το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κυριακή κοντή γιορτή λέει ο λαός, ωστόσο στην προκειμενη περίπτωση τα σπουδαία αναμένονται την Παρασκευή.

Οι πέντε υπουργοί Οικονομικών των “ισχυρών” της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στο Βερολίνο, έδρα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από κοινού με εκπροσώπους του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα.

Θα μετέχει το ΔΝΤ σε αυτό; Θα μειωθεί το χρέος και σε ποιο βαθμό; Συνεπακόλουθα θα αλλάξουν οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα; Και τέλος, θα επικρατήσει για ακόμη μία φορά η “σκληρή” γραμμή του Γερμανού “φίρερ” της οικονομίας, επιτείνοντας το καθεστώς της ακραίας λιτότητας;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν στο μυστικό δείπνο του Βερολίνου, με όλο το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο συσχετισμό δυνάμεων πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το ΔΝΤ αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχο της χώρας αναφορικά με το χρέος αλλά και κακό δαίμονα όσον αφορά στις “μεταρρυθμίσεις” που ζητά, οι οποίες ερμηνεύονται σε ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις όπως η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεδομένου του ανοιχτού πολέμου με το στρατόπεδο του Σόιμπλε, βρίσκεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, με την κυβέρνηση να προσδοκά μετά τις αποφάσεις για το χρέος την άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ενδεκτικό είναι το γεγονός ότι το αίτημα – παγίδα για την Ελλάδα – του Σόιμπλε για κλείσιμο της στρόφιγγας της ΕΚΤ προσέκρουσε στην “πόρτα” του Μάριο Ντράγκι.

Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχοντας υπογράψει τη Διακήρυξη των Αθηνών στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, βασική διάταξη της οποίας είναι ο τερματισμός της λιτότητας, τάσσονται στο πλευρό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ιδιαίτερο βάρος μάλιστα αναμένεται να σηκώσει η Ιταλία, με τον Ματέο Ρέντσι ευρισκόμενο ένα βήμα πριν το ιταλικό δημοψήφισμα να απασφαλίζει σε πρωτοφανές σημείο την Τρίτη κατά της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας από την ΕΕ να βάλει στο μικροσκόπιο και τους γερμανικούς προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κληθεί να υπερασπιστεί θέσεις, τις οποίες ουδείς άλλος συμμερίζεται πλέον, όπως ότι όλο το ελληνικό πρόγραμμα οφείλει να “υποταχθεί” και να τεθεί εν αμφιβόλω για τον εσωτερικό πολιτικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018 στις γερμανικές εκλογές.

Στο τραπέζι του Βερολίνου πάντως θα είναι ωσεί παρών και ο Μπαράκ Ομπάμα, με τις συζητήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τους επικεφαλής των 5 ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις επικείμενες αποφάσεις.

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση τηρεί χαμηλά τους τόνους για την συνεδρίαση της Παρασκευής, επιμένοντας σε πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται εξ’ αποστάσεως μετά την αποχώρηση των θεσμών.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εντός του έτους, γεγονός που επιβεβαιώνει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πιθανότατα να πηγάζει τόσο από τον συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί όσο και από διαβεβαιώσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ουδείς παραγνωρίζει πως στη γωνία πάντοτε καραδοκεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαρκώς επιχειρεί να πυροδοτήσει τις ελληνικές προσπάθειες και να ανατρέψει το κλίμα, επιφέροντας νέα σκληρά μέτρα και οδυνηρές παρατάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ποιες χώρες σταμάτησαν να εξοπλίζουν το Ισραήλ και ποιες συνεχίζουν

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Αντρέι Ντούντα: Στην Πολωνία δεν περισσεύουν Patriot για την Ουκρανία

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...