Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Η ελάφρυνση του βάρους στη μεσαία τάξη, στρατηγική της κυβέρνησης για το 2017

Τσακαλώτος: Η ελάφρυνση του βάρους στη μεσαία τάξη, στρατηγική της κυβέρνησης για το 2017
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ελάφρυνση των πιο ευάλωτων τάξεων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για το 2017, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋποογισμού του 2017, ο υπουργός Οικονομικών εξέφασε την εκτίμηση ότι ίσως χρειαστεί ένα ακόμα Eurogroup για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχει πλήρης εικόνα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι και αυτό του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον Δεκέμβριο ως τον «πιο κρίσιμο μήνα» από το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με την δυνατότητα να πετύχει ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τον στόχο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 στο 1,5%, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την παρότρυνσή του προς το ΔΝΤ «να έχει το θάρρος της γνώμης του» αν πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να παρθούν κι άλλα μέτρα και «να μην πιέζει τον αδύναμο παίχτη, αλλά αυτόν που δεν θέλει να δώσει τόσα πολλά για το χρέος».

Επίσης, σχολίασε δηκτικά τους ισχυρισμούς της ΝΔ, περί διεθνούς απομόνωσης της χώρας και συνέδεσε την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών κεφαλαίων.

Ελάφρυνση του βάρους

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι πέφτει «δυσανάλογο βάρος στην μεσαία τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους» και παρακίνησε τους δανειστές να δούνε σοβαρά την πρόταση το ποσό που θα εξοικονομηθεί (1,8 δισ. ευρώ) από την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% μετά το 2018 να κατευθυνθεί σε μείωση φόρων για τα ευάλωτα στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επέκρινε τόσο την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς τους την ευθύνη που τα προηγούμενα χρόνια «οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους σε εθελοντική βάση».

Όπως σημείωσε, επί των προηγούμενων κυβερνήσεων ο μέσος όρος των φόρων βρισκόταν κατά 6%-7% σε παρέκκλιση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε., την ώρα που ο μέσος όρος δαπανών ήταν περίπου στο ύψους του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρατήρησε ότι η φορολογία πρέπει να υπάρχει, γιατί «χρειαζόμαστε καλά νοσοκομεία, καλά σχολεία» και σχολίασε ότι «ξέρουμε πού θα οδηγήσει η μείωση των φόρων που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης» αναφερόμενος στις ανισότητες που επικρατούν σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και μιλώντας για «ιδεολογική μάχη».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «το επιχειρηματικό κλίμα καλυτερεύει περισσότερο από όσο λέτε εσείς» μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία από τις επαφές του με επενδυτές οι οποίοι «κατανοούν ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, απέρριψε τα όσα υποστήριξε η ΝΔ περί υστέρηση στην επίτευξη των στόχων στα έσοδα επισημαίνοντας ότι υπάρχει περίπου 1 δισ. ευρώ υπερκάλυψη των στόχων για τα έσοδα, κάτι που δεν αμφισβητούν οι δανειστές.

Αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τον υπουργό, η στρατηγική της κυβέρνησης για το 2017, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό, είναι να ελαφρυνθούν οι πιο ευάλωτες τάξεις και να αντιμετωπιστούν τα θέματα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Όπως σημείωσε, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, υπάρχει «σαφής αύξηση» στον κοινωνικό προϋπολογισμό κάνοντας αναφορά στα 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Ενώ εκτίμησε ότι αναμένονται σημαντικά ποσά από την φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα από το νέο σύστημα αντιπαραβολής των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις.

Επίσης, επισήμανε ότι οι προοπτικές της αγοράς απασχόλησης δείχνουν στην κατεύθυνση της μείωσης της ανεργίας, εξέλιξη που θα αυξηθεί την κατανάλωση, σε συνδυασμό με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ενώ έκανε αναφορά και στο μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο βοηθά επιχειρήσεις και νοικοκυριά που χρωστούν ταυτόχρονα σε Δημόσιο και τράπεζες.

Καταλήοντας, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επιτρέψει σε πολλά «κόκκινα» δάνεια να γίνουν «πράσινα», κάτι που θα οδηγήσει σε ροή νέου χρήματος στις νέες επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στα κρατητήρια ο Κ. Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα για την επίθεση στον Β. Γραμμένο στη Βουλή

Γραμμένος: Ρινικό κάταγμα και ρήξη καρπού μετά την επίθεση Φλώρου στη Βουλή

Ο βουλευτής Φλώρος γρονθοκόπησε τον βουλευτή Γραμμένο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Άρειος Πάγος: Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...