Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης-θεσμών (βίντεο)

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης-θεσμών (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Πιέρ Μοσκοβισί,

Απολύτως εφικτή χαρακτηρίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί την τεχνική συμφωνία Ελλάδας-θεσμών (staff level agreement), ενώ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από τις 3,5% μετά το 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, η εληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, καθώς όπως σημείωσε, «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν».

Επισήμανε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει θα πρέπει και οι θεσμοί, από την πλευρά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και της αναδιάρθρωσης του χρέους συμπεριλαμβανομένης.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας, όπως κάνουμε πάντα», παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ και με το Βερολίνο για το ζήτημα του χρέους.

Χαμηλότερα πλεονάσματα

«Μετά το 2018 μπορούμε να δούμε ξανά τα πράγματα, και κάποια εξ αυτών μπορούν να αλλάξουν», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Έως τότε, σχολίασε, «έχουμε ένα μνημόνιο και πρέπει να πάμε με όσα αυτό ορίζει. Με τίποτα λιγότερο και με τίποτα περισσότερο».

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη συμβιβασμού απ’όλες τις πλευρές, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Πρόταση για εργασιακό

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την επιθυμία του για επίτευξη λύσης μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για το εργασιακό, με βάση πρόταση –που όπως διευκρίνισε- κατέθεσε ο ίδιος στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στην υπουργό Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Η πρόταση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων», υποστήριξε.

Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο», δήλωσε κατηγορηματικά ο Επίτροπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολιάζοντας: «Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε για μια ακόμη φορά όλες τις πλευρές να επιταχύνουν, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες τρεις μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να υπάρξει τεχνική συμφωνία τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πιθανό και άλλο Eurogroup

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλο Eurogroup για την Ελλάδα σύντομα, άφησε ο κ. Μοσκοβισί.

«Ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο», σχολίασε, λέγοντας ότι θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει η Ευρώπη για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων που επικρατούν.

Εκλογές

Επίσης, σε ερώτημα για το αν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, αφού έδειξε αιφνιδιασμένος o Επίτροπος της ΕΕ απάντησε: «Εμείς δεν ασχολούμαστε με τέτοια συζήτηση», τονίζοντας ότι « έχει μεγάλη σημασία για εμάς η σταθερότητα για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις». Την ίδια στιγμή πάντως παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά καθώς υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για τα υπόλοιπα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τσίπρας είδε Μοσκοβισί: Κάναμε πολλά για να μιλάνε σήμερα για «μικρό θαύμα»

Ο Μοσκοβισί προβλέπει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020

Μοσκοβισί: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%

Μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα: Μύθοι και αλήθειες και το μακρινό 2021

Ένας χρόνος χωρίς μνημόνια – Τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...