Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζανακόπουλος “ξεκόβει” σενάρια για νέα μέτρα μετά το 2018

Ο Τζανακόπουλος “ξεκόβει” σενάρια για νέα μέτρα μετά το 2018
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέο “μπλόκο” στα σενάρια για πρόσθετα μέτρα πέραν του 2018 όρθωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως “οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει καλό κλίμα, ώστε τη Δευτέρα στο Eurogroup, να συμφωνήσουμε επί της αρχής, για τη β’ αξιολόγηση».

Όπως υποστήριξε «στο 0,1 – 0,2% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό κενό, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να κλείσει αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα για μέτρα 2%».

Σε επίμονες ερωτήσεις που του τέθηκαν απέκλεισε πιθανότητα «παράλληλης συμφωνίας» δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο ενώ κάθετα και κατηγορηματικά τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται πρόσθετα μέτρα σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί το 2015” ενώ, εξέθεσε το χρονοδιάγραμμα στο οποίο όπως είπε εργάζονται όλοι «μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει συμφωνία και για τη β’ αξιολόγηση και για το χρέος».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Ούτε έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι:

α) δεσμεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ σε οτι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και

β) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα, μετά το 2018.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ούτε πρόκειται να υπάρξει τέτοια συζήτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας οτι αυτή είναι η θέση που ρητά εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί και νέο Eurogroup, μετά από αυτό της Δευτέρας. «Στόχος να συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους σε αυτό το Eurogroup ή να υπάρχει ή σε άλλο μέχρι τα Χριστούγεννα», είπε συγκεκριμένα.

Μιλώντας για τα προνοιακά επιδόματα ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξουν μειώσεις στα επιδόματα» τονίζοντας ότι «αυτά τα οποία παίρνει κάποιος να είναι αυξημένα από την ένταξη και του ΚΕΑ». Ειδικότερα, «για το επίδομα θέρμανσης όποιος κάνει αίτηση, μέσα στο Δεκέμβριο θα πάρει τα χρήματα τον Ιανουάριο».

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Για την υγεία για παράδειγμα υπάρχει το κλόου μπακ στην υγεία, το οποίο σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να υπερβεί κάποιες δαπάνες» διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει «η εξοικονόμηση πόρων να γίνει από δαπάνες και όχι μείωση στις απολαβές των ανθρώπων». Σημείωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αν δεν είχε γίνει η διαπραγμάτευση και η συμφωνία θα είμαστε υποχρεωμένοι για το 2016 σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% αντί για 1,5%.

Είμαστε περίπου στο μέσο όρο της φορολογίας της Ε.Ε. εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος ενώ εστίασε ότι «το θέμα είναι να δούμε την κατανομή της φορολογίας». Ωστόσο, παραδέχθηκε την ανισοκατανομή στη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το ταξίδι του πρωθυπουργού τόνισε ότι «καλώς έγινε» ενώ σε σχέση με τα εθνικά θέματα, καταδίκασε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και εξέφρασε τον προβληματισμό της κυβέρνησης, για τη στάση του κ. Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Αυτοί είναι! Οι «φευγάτοι» του Τσακαλώτου και της Αχτσιόγλου δεν καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τους servicers

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...