Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκλογές ή ρουά ματ από τον Τσίπρα – Πού αποσκοπεί η ρελάνς των παροχών

Εκλογές ή ρουά ματ από τον Τσίπρα – Πού αποσκοπεί η ρελάνς των παροχών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τριπλή αντεπίθεση σε αντιπολίτευση, κοινωνία και δανειστές αποτελεί η ρελάνς του Αλέξη Τσίπρα με την επιστροφή της 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από την κρίση.

Το παρασκήνιο της πρωτοβουλίας Τσίπρα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού είχε ληφθεί ήδη από το πρωί της Τετάρτης, ενώ οι ετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έμπαινε στο αεροπλάνο για να αποχωρήσει από το Ισραήλ.

Πηγές του Μαξίμου υπογράμμιζαν πως η καταβολή της 13ης σύνταξης στους δικαιούχους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα είναι άμεση και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων.

Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων. Μεταξύ αυτών, από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι), από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι) και από 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί και θα πιστωθεί στις 22 Δεκεμβρίου, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα έγινε εν αγνοία των δανειστών πυροδοτεί σωρεία σεναρίων με την εκλογολογία να επανέρχεται στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ.

Στους… αγχωμένους για το αν θα ενοχληθούν οι πιστωτές πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει πως δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μπλοκάρει την ελληνική κυβέρνηση από τη διάθεση του υπερπλεονάσματος που είχε πετύχει, και μάλιστα κατά τον τρόπο που εκείνη θέλει, εφόσον δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ο δημοσιονομικός στόχος για το πλεόνασμα του έτους.

Την ίδια ώρα πάντως, κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν κατηγορηματικά τα σενάρια περί προεκλογικών παροχών, τονίζοντας πως «εντάσσεται στο πνεύμα της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη διανομή του πλεονάσματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραπέμπουν στην πάγια θέση του πρωθυπουργού πως παρά τα στενά περιθώρια του μνημονίου, στόχος της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα να διανείμεται ως “κοινωνικό μέρισμα” στους βαρύτερα θιγόμενους από τα εφαρμοζόμενα μέτρα, “όπερ και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δίκαιης ανάπτυξης”.

Με τη ρελάνς αυτήν πάντως του Αλέξη Τσίπρα δημιουργούνται κάποια δεδομένα:

Μεσούσης της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε οριακό σημείο και με ορατό τον κίνδυνο νέων μέτρων από την κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως οι πολιτικές της λιτότητας τελειώνουν.

Επιπλέον συσπειρώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει της ψηφοφορίας ενός δύσκολου προϋπολογισμού, αφού μετά από αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα για πρώτη φορά η κυβέρνηση καταφέρνει να προχωρήσει σε μία ουσιαστική παροχή ενισχύοντας το κοινωνικό της αφήγημα.

Πέραν αυτού ο πρωθυπουργός δίνει ένα σαφές δείγμα γραφής για το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης πολιτικής ακόμα και εντός του Μνημονίου, υλοποιώντας μία δέσμευση του ξεχασμένου προγράμματος της… Θεσσαλονίκης.

Εκτός αυτού, φέρνει στη δύσκολη θέση την αντιπολίτευση και κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει και της σύγκρουσης του Σαββάτου στη Βουλή, να πάρει θέση για το κατά πόσο τάσσεται κατά των παροχών στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ως μέρισμα από το πλεόνασμα.

Τέλος, ασχέτως εάν αυτό αποτελούσε εξαρχής πρόθεση ή όχι, η κυβέρνηση σε μία κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που οι πιέσεις από τη σύγκρουση ΔΝΤ – Βερολίνου απειλούν να βυθίσουν τη χώρα σε δυσθεώρητα πλεονάσματα και νέα βαριά μέτρα λιτότητας, έχει πλέον στη διάθεσή της ένα προεκλογικού τύπου χαρτί.

Και αυτό αποτελεί μήνυμα όχι μονάχα προς το εσωτερικό ακροατήριο αλλά και προς αυτό των δανειστών, την ώρα που κανείς – ειδικά στην Ευρώπη – δεν θέλει να δει έναν νέο πυρήνα πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης να αναζωπυρώνεται…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...