Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλικό “κλειδί” για συμφωνία – Η εντολή Τσίπρα στον Τσακαλώτο

Γαλλικό “κλειδί” για συμφωνία – Η εντολή Τσίπρα στον Τσακαλώτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα που στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης έχει μπει για τα καλά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφή εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει άμεσα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν “παγώσει” με δάκτυλο Σόιμπλε μετά την παροχή της εφάπαξ 13ης σύνταξης και της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Στις επαφές που θα έχει ο κ. Τσακαλώτος το ερχόμενο διήμερο με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί η κυβέρνηση αναζητά το κοινό σημείο που θα δώσει ώθηση στον “προωθητικό συμβιβασμό” για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο μεγάλος στόχος της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου για το QE.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει πιθανότατα επαφές με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE, να αναλάβει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένες επαφές που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στα ραντεβού με Σαπέν και Μοσκοβισί πάντως, αναμένεται να βολιδοσκοπηθούν και οι προθέσεις των πιστωτών ενόψει του EuroWorking Group, ενώ αν και δεν υπάρχει κάποια σαφής κυβερνητική δέσμευση, το πιο ρεαλιστικό σενάριο για συμφωνία φαντάζει το Eurogroup της 20ης Φλεβάρη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος θα έχει στις αποσκευές του μία δέσμη προτάσεων από την κυβέρνηση, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του έντιμου συμβιβασμού και παράλληλα θα μπορέσουν να ξεπαγώσουν τις διαπραγματεύσεις, που έχουν κολλήσει στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως το θέμα της αξιολόγησης, δεδομένου ότι σχεδόν στο σύνολό τους έχουν κλείσει τα τεχνικά θέματα, αποτελεί πολιτικό πρόβλημα ένεκα των επιταγών που προβάλει η ανίερη συμμαχία Τόμσεν – Σόιμπλε, με το βάρος να πέφτει στον πρώτο και το ΔΝΤ.

“Και ως πολιτικό πρόβλημα απαιτεί πολιτική λύση” σχολιάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, συνεχίζοντας τον πετροπόλεμο προς το Ταμείο, με στόχο να αποδυναμωθεί ο εναπομείναν σύμμαχος του Βερολίνου και ει δυνατόν να μείνει είτε εκτός προγράμματος, σενάριο εξόχως δύσκολο, είτε να παραμείνει απλά ως τεχνικός σύμβουλος.

Το βασικό ανοικτό θέμα πλέον είναι πολιτικό και αφορά στους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ. Εκεί είναι λοιπόν που εστιάζονται οι προσπάθειες, ώστε να βρεθεί το σημείο ισορροπίας εκείνο που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Αυτό το σημείο όμως δεν μπορεί επ’ ουδενί να περιλαμβάνει νέα μέτρα για μετά το 2018, όπως δεν μπορεί να περιλαμβάνει και τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην αγορά εργασίας που επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες του ΔΝΤ

Η διαρκής κλιμάκωση της πολεμικής έναντι του Ταμείου δεν είναι τυχαία, καθώς ακόμα δεν έχει αναλάβει η νέα ηγεσία Τραμπ και το ΔΝΤ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Μάλιστα, στις 6 Φεβρουαρίου και τη συνεδρίαση του Ταμείου πιθανότατα θα συζητηθεί το κατά πόσο θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

“Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη στο euro2day.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...