Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Εάν η Τουρκία επιθυμεί λύση στο Κυπριακό θα φανεί στις διαπραγματεύσεις

Κοτζιάς: Εάν η Τουρκία επιθυμεί λύση στο Κυπριακό θα φανεί στις διαπραγματεύσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Το πόσο η Τουρκία επιθυμεί λύση θα το δείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Ξέρω- με την πείρα που έχω από διαπραγματεύσεις εδώ και δεκαετίες και την όποια γνώση έχω συσσωρεύσει και στο αντικείμενο που λέγεται Κύπρος- ότι εάν κάποιος θέλει λύση θα το δείξει όταν θα συζητηθεί ο πυρήνας του προβλήματος.

»Εάν κάποιος δεν θέλει λύση ίσως να μην αφήσει τις συζητήσεις να φτάσουν σε αυτό το σημείο ώστε να μη δείξει τις πραγματικές του προθέσεις.

»Εμείς θα φτάσουμε και η Τουρκία πρέπει να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Θέλει μία λύση ή θέλει κάλυψη νομιμότητας για τις παράνομες πράξεις της;» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο EURONEWS, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέκλεισε την κατάργηση των εγγυήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία επικριτικά δημοσιεύματα ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες που θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει κάποιου είδους κατοχή στην Κύπρο, γιατί τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των Τούρκων» και πρόσθεσε πως «η ουσία είναι ότι αυτοί εκφράζονται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα».

«Και έχει μεγάλη σημασία» όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα: Είχαμε μία πρόσκληση να έρθουμε στη Γενεύη για να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό την προηγούμενη Πέμπτη και την Παρασκευή.

»Την Πέμπτη που φτάνουμε παίρνουμε από τον ΟΗΕ και ένα κείμενο για το είδος των πολιτικών διαβουλεύσεων για την Παρασκευή.

»Και ξαφνικά έρχονται και μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις την Παρασκευή, αλλά διαβουλεύσεις με τεχνικές ομάδες.

»Εμείς τους απαντήσαμε ότι πρέπει, για να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες, να έχουμε προηγουμένως συμφωνήσει οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλαδή και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς θα δουλέψουν αυτές οι ομάδες, με τι περιεχόμενο, με τι ερωτήματα και με ποιο σκοπό.

»Και εκεί ξαφνικά ο κύριος Τσαβούσογλου απάντησε: δεν κατάλαβα καλά, έχω κανονίσει να φύγω.

»Του είπαμε να μη φύγει την Παρασκευή, να κάτσει να συζητήσουμε δυο τρεις ώρες, βάσει του προγραμματισμού που είχαμε. Έφυγε. Πήγε στην Άγκυρα και είπε ότι το βάλαμε εμείς στα πόδια που ήμασταν ακόμα στη Γενεύη και συζητούσαμε και ότι εκείνος κατέκτησε τα Ιμαλάια».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών παλεύουν επίμονα για τη λύση του Κυπριακού καθώς και για τον ορισμό του «τι είναι η λύση του κυπριακού που πρόκειται να λυθεί».

«Πάμε να λύσουμε» πρόσθεσε «ένα πολιτικό, διεθνές πρόβλημα που προέκυψε από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974.

»Κατά συνέπεια η λύση του κυπριακού είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα με μια διαδικασία που την έχουμε προτείνει και την έχουμε συζητήσει και να καταργηθεί αυτό το καθεστώς που επικαλείται η Τουρκία από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο κατά τη γνώμη τους και παρανόμως μπορούν να επεμβαίνουν στη Μεγαλόνησο όποτε εκείνοι νομίζουν, γιατί είναι εγγυήτρια δύναμη».

«Αυτό το θέμα, δηλαδή οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:

«Και είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη λύση του Κυπριακού και ανάμεσα σε άλλα, αυτό πρέπει να σημαίνει το μάξιμουμ των δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους και το μάξιμουμ του αισθήματος της ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους.

»Δηλαδή να φύγουν τα στρατεύματα. Δεν αρέσει σε πολλούς αυτό και γι αυτό κάθε φορά που υπάρχει μια συνάντηση για την Κύπρο κατηγορούν εμένα που εκπροσωπώ αυτή τη γραμμή που είναι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους Κυπρίους», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ροζάκης: Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών και είναι εμπρηστικές

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Κύπρου υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κύπριος Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...