Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρίχνει “απάντηση” σε ΔΝΤ και Σόιμπλε στο τραπέζι η Αθήνα

Ρίχνει “απάντηση” σε ΔΝΤ και Σόιμπλε στο τραπέζι η Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με το Μέγαρο Μαξίμου να μην σηκώνει το γάντι που πέταξε εκ νέου χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρόταση που θα κατατεθεί στο επικείμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, προκειμένου να σημειωθεί το breakthrough για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

“Ουδέν σχόλιο” είναι η απάντηση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στις νέες προκλήσεις Σόιμπλε από το Νταβός, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως στις τέσσερις τελευταίες τοποθετήσεις του ο Γερμανός τσάρος της οικονομίας διαρκώς αναιρεί τις προηγούμενες δηλώσεις του.

Αυτό κατά πολλούς εκλαμβάνεται ως διπλό υπομόχλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου από τη μία να πιέσει το ΔΝΤ – αλλά και την Ελλάδα – προκειμένου να συνεχίσει κανονικά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα (αφού φαίνεται πως έχει σχεδόν αποφασιστεί η απομάκρυνσή του και στην καλύτερη περίπτωση η παραμονή του ως τεχνικός σύμβουλος), ενώ από την άλλη επιχειρεί να καταλαγιάσει προκαταβολικά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας και των Χριστιανοδημοκρατών από τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Ως προς το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν την πάγια θέση του Μαξίμου: “Εμείς δεν θέσαμε ποτέ θέμα ΔΝΤ. Το Ταμείο οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μία πλήρη πρόταση στη βάση της θέσης για πλεονάσματα 2,5% + 1% που θα διοχετεύεται στην ανάπτυξη και η οποία θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η επιστολή αυτή επί της ουσίας θα αποτελεί και την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου τόσο στις απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου εξετάζεται να ενταχθεί στην πρόταση και η επέκταση του δημοσιονομικού φρένου ως “τυράκι”, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις του Ταμείου, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκφράζουν παράλληλα τη σιγουριά τους ότι δεν θα ενεργοποιηθεί καθώς η οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως όλα τα επίσημα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν.

Την ίδια ώρα ωστόσο αν και στον Σόιμπλε το Μαξίμου επέλεξε να μην απαντήσει, δεν τήρησε την ίδια στάση και απέναντι στον Πολ Τόμσεν και τις προβλέψεις του για την ανεργία, σύμφωνα με τις οποίες θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα σε βάθος 21 ετών. Ως προς αυτό το θέμα, κυβερνητικές πηγές με εξόχως σκωπτική διάθεση υπενθύμιζαν τις… χαοτικές αστοχίες των προβλέψεων του οικονομολόγου του ΔΝΤ, καλώντας τον να… συνεχίσει να πέφτει εκτός προβλέψεων και να ανοίξει ένα… μπλογκ!

Την ίδια ώρα πάντως, με ορόσημο πλέον να είναι η 9η Μαρτίου, που θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κυβέρνηση στοχεύει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 20 Φλεβάρη.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εργάζονται παρασκηνιακά καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση με διαρκείς επαφές, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE εντός του πρώτου τριμήνου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...