Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Πόλεμος νεύρων για το μέλλον της Ελλάδας

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Πόλεμος νεύρων για το μέλλον  της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Πόλεμος νεύρων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας“, είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η εφημερίδα εκτιμά πως «προφανώς αποκλείεται» λύση στο σημερινό Eurogroup και υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «αρέσκεται στον ρόλο ενός υπερασπιστή των αδυνάτων, που προβάλλει αντίσταση απέναντι στους χρηματοδότες.

«Επιπλέον προβάλλει και το ηχηρό αίτημα για κούρεμα χρέους. Αλλά έτσι διακινδυνεύει μία μελλοντική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Γιατί μία λύση θα άνοιγε παράθυρο ευκαιρίας για την κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ», συμπληρώνει.

«Μέχρι να ξαναγίνει το μπαμ» είναι ο εύγλωττος τίτλος σε εκτενές σχόλιο της Welt του Βερολίνου.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «μία νέα ελληνική κρίση βρίσκεται προ των πυλών».

«Κανονικά η χώρα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αλλά αυτή η συζήτηση θα ήταν πολιτικά άκαιρη. Ωστόσο, μπορεί κανείς να ετοιμάσει από σήμερα τον σχετικό μηχανισμό», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας πάντως τον συλλογισμό του σχετικά με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Ευρωζώνης, ο σχολιαστής τονίζει ότι η ίδια πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε να μην υλοποιηθεί το σενάριο εξόδου μίας χώρας από αυτήν.

Και εξηγεί:

«Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μία αυστηρή και πολιτικά ανεξάρτητη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και του προϋπολογισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως επίσης να μειωθεί η οικονομική ψαλίδα στην Ευρώπη. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πλησιάσουν οι οικονομικά αδύναμοι τους ισχυρούς. Το Βερολίνο θα πρέπει να αποτινάξει την αντανακλαστική του αντίδραση σε μία ένωση μεταφοράς πόρων (από τους πλούσιους στους φτωχούς), όταν το διακύβευμα είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά και οι χώρες του Νότου θα πρέπει να αντιληφθούν από την πλευρά τους, ότι τα χρέη δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα με δομικές αιτίες».

«Το μέλλον της χώρας κρίνεται στις Βρυξέλλες» αναφέρει η Berliner Zeitung. H εφημερίδα επισημαίνει ότι «από το 2009 η Αθήνα έχει μετατρέψει το έλλειμμα του 15% στον προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα 2%. (…) Μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ, μετά από μακροχρόνια αντιπαράθεση, εντάχθηκε στη γραμμή των Ευρωπαίων, ζητώντας από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως αντάλλαγμα για την αποπληρωμή μίας δόσης που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Για να εμφανίσει τόσο υψηλά πλεονάσματα η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει επιπλέον περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να δεχθεί την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις».

Η Tageszeitung, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για «γερμανικό μπλοκάρισμα» στην προοπτική λύσης και υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται ένα τέχνασμα:

«Για να διασκορπίσει τους ενδοιασμούς του ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεισφέρει λιγότερα χρήματα στο πρόγραμμα διάσωσης. Θα ήταν μία λύση εις βάρος των Ελλήνων. Που θα προβλέπει, ότι θα μειωθούν για άλλη μία φορά οι συντάξεις (για 12η φορά από τότε που άρχισε η κρίση το 2009) και επιπλέον θα “διευρυνθεί” η φορολογική βάση με την επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων. Επιπλέον, η Αθήνα θα δεσμευθεί να επεκτείνει την πολιτική λιτότητας και μετά το 2018».

Αυστηρές δηλώσεις από τη Βαυαρία

Μία ακόμη σκληρή δήλωση για την Ελλάδα από τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.

Μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην Bild, o Βαυαρός πολιτικός δηλώνει ότι ακόμα και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα δεν επαρκεί και ότι η όποια νέα οικονομική βοήθεια για την κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να δίνεται μόνο με ενέχυρο «σε μορφή μετρητών, χρυσού ή ακινήτων. Χρειαζόμαστε ένα plan B» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...