Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς οι αρχαίοι πολιτισμοί παραγάγουν γεωπολιτική – Τι είπε ο Αμανατίδης για Ελλάδα και Κίνα

Πώς οι αρχαίοι πολιτισμοί παραγάγουν γεωπολιτική – Τι είπε ο Αμανατίδης για Ελλάδα και Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πεποίθηση πως ο ελληνο-κινεζικός πολιτιστικός διάλογος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ και ότι μπορεί να συμβάλλει και πάλι στη διαμόρφωση προτάσεων προς τον κόσμο, με επίκεντρο τον άνθρωπο, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση στο Μουσείο Ηρακλειδών για την έκθεση «Επιστήμης, Τέχνης και Τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων» που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο του 2018, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδος-Κίνας.

Τόσο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός όσο και ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη σημασία της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και την αξία του μέτρου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης και ανέφερε πως η διαρκής επιδίωξη του μέτρου αποτελεί βασική προϋπόθεση ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο διαπολιτισμικός διάλογος στη βάση των αρχαίων πολιτισμών συνιστά προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και μέρος του ευρύτερου στρατηγικού της σχεδιασμού.

Σημείωσε, μάλιστα, πως «η παρουσία και των δύο πλευρών στην Αθήνα, πόλη-σύμβολο της ενότητας και καλλιέργειας της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας και της Τέχνης, εκπέμπει ένα μήνυμα ελπιδοφόρο» και πως «προτρέπει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κίνα να καινοτομήσουν για μία ακόμη φορά, στον 21ο αιώνα, με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που για πρώτη φορά στην Ιστορία καινοτόμησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, σε Δύση και Ανατολή».

Τότε που σε μία παράλληλη σχεδόν πορεία, οι Ίωνες φιλόσοφοι και η κινεζική φιλοσοφία αναζητούσαν ταυτόχρονα σε διαφορετικές ηπείρους την ερμηνεία του κόσμου, προσέθεσε και υποστήριξε πως πρόκειται για ένα πρώτο ιστορικά διαπιστωμένο επίτευγμα διαλόγου των δύο αρχαίων πολιτισμών μας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις στο φετινό αφιερωματικό Έτος Πολιτιστικών μας Ανταλλαγών, υπενθυμίζοντας τη διαχρονικά κοινή πορεία των δύο λαών στις νεότερες γενιές μας.

«Έλληνες και Κινέζοι του 21ου αιώνα, σύγχρονοι απόγονοι αρχαίων πολιτισμών, μπορούμε να συνδυάσουμε τον επιστημονικό ορθολογισμό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών, που σύσσωμος ο πλανήτης μας υφίσταται, με τη φιλοσοφική αναζήτηση της αρμονίας, όπως το κοινό μας παρελθόν μας διδάσκει. Ο σύγχρονος διάλογος των δύο πολιτισμών μας μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα μας για το μέλλον», υπογράμμισε.

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη σε εκδήλωση στο Μ. Ηρακλειδών για την «Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων»

Κυρίες και Κύριοι

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές για τη σημερινή εκδήλωση, καθώς αυτή αποτελεί το προανάκρουσμα της Έκθεσης για την Επιστήμη, την Τέχνη και την Τεχνολογία στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδος-Κίνας.

Η παρουσία και των δύο πλευρών, στην Αθήνα, πόλη-σύμβολο της ενότητας και καλλιέργειας της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας και της Τέχνης, εκπέμπει ένα μήνυμα ελπιδοφόρο.

Προτρέπει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κίνα να καινοτομήσουν για μία ακόμη φορά, στον 21ο αιώνα, με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που, για πρώτη φορά στην Ιστορία καινοτόμησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, σε Δύση και Ανατολή. Τότε που σε μία παράλληλη σχεδόν πορεία, οι Ίωνες Φιλόσοφοι και η Κινεζική φιλοσοφία αναζητούσαν ταυτόχρονα σε διαφορετικές ηπείρους την ερμηνεία του κόσμου. Πρόκειται για ένα πρώτο ιστορικά διαπιστωμένο επίτευγμα διαλόγου των δύο αρχαίων πολιτισμών μας.

Σήμερα, ο Ελληνο-κινεζικός πολιτιστικός διάλογος, πιο επίκαιρος από ποτέ, μπορεί να συμβάλλει και πάλι στη διαμόρφωση προτάσεων προς τον κόσμο, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Τόσο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, όσο και ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη σημασία της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και την αξία του μέτρου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Άλλωστε, η διαρκής επιδίωξη του μέτρου αποτελεί βασική προϋπόθεση ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης λαών.

Για την ελληνική κυβέρνηση, ο διαπολιτισμικός διάλογος στη βάση των Αρχαίων Πολιτισμών συνιστά προτεραιότητα και μέρος του ευρύτερου στρατηγικού μας σχεδιασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις στο φετινό αφιερωματικό Έτος Πολιτιστικών μας Ανταλλαγών, υπενθυμίζοντας τη διαχρονικά κοινή πορεία των δύο λαών στις νεότερες γενιές μας.

Έλληνες και Κινέζοι του 21ου αιώνα, σύγχρονοι απόγονοι αρχαίων πολιτισμών, μπορούμε να συνδυάσουμε τον επιστημονικό ορθολογισμό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών, που σύσσωμος ο πλανήτης μας υφίσταται, με την φιλοσοφική αναζήτηση της αρμονίας, όπως το κοινό μας παρελθόν μας διδάσκει.

Ο σύγχρονος διάλογος των δύο πολιτισμών μας μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα μας για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ινδονησία: Κινέζα πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...